Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πως πήρε το όνομα της η πάστα "Σεράνο"


Ροζίτα Σεράνο, το αηδόνι της Χιλής



Τη δεκαετία του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60 εμφανιζόταν στην Αθήνα η υψίφωνος Ροζίτα Σεράνο. Με καταγωγή από τη Χιλή, η Σεράνο εργαζόταν για αρκετό καιρό στο καμπαρέ «Στρέλνα» στην οδό Φιλελλήνων, και συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Γιάννη Σπάρτακο και άλλους συνθέτες του ελαφρου κυρίως τραγουδιού.

Η Ροζίτα, εκτός από τις πολύ σπουδαίες φωνητικές ικανότητες που διέθετε, ήταν και μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα και ταμπεραμέντο.

Εκείνο όμως που εντυπωσίαζε τους άντρες και έτρεχαν να τη δουν ήταν το σοκολατένιο χρώμα του κορμιού της (Ένας από τους φανατικούς θαυμαστές της υπήρξε και ο Γεώργιος Παπανδρέου). Ένα χρώμα τόσο εντυπωσιακό, που ενέπνευσε τους ζαχαροπλάστες κάποιου ζαχαροπλαστείου της οδού Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, όπου η Ροζίτα επισκεπτόταν συχνά, να δώσουν τ' όνομά της σε ένα καινούργιο για τότε είδος πάστας, τη γνωστή σε όλους μας πάστα «Σεράνο». Από τη Χιλιανή τραγουδίστρια λοιπόν Ροζίτα Σεράνο πήρε την ονομασία της η ομώνυμη πάστα.

από το βιβλίο του Ηρακλή Ευστρατιάδη "μία Ιστορία...ένα Τραγούδι...", εκδόσεις Μιχάλης Τουμπής ΑΕ, Αθήνα 2007

2 σχόλια:

  1. καλημερα μ αρεσουν πολυ αυτες οι αναρτησεις (οπως κι ολες σου) αλλα ειδικα αυτες που εχουν να κανουν απο που βγηκε η φραση ή ιστορια τραγουδιου που ειχες αναρτησει τις προαλλες και διαφορα αλλα σχετικα

    θα το αναρτησω

    αν θες δες αυτο αναφερεται μεσα ο φοινικα σου
    http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2012/01/blog-post_8739.html

    ευχαριστω
    να σε παντα καλα να μας προσφερεις γνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ, Δελφινάκι, για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή