Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οδηγός για το Facebook

Απαντώντας στη μεγάλη ανάγκη των χρηστών του Facebook να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο με ασφάλεια αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους, η δράση Saferinternet.gr δημιούργησε αναλυτικό 48-σέλιδο οδηγό, ενημερώνοντας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook.

Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ –το χρονολόγιο– που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου μας. Δίδονται απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας τις οθόνες του ιστοχώρου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες ασφαλούς χρήσης. Ειδικότερα, ο οδηγός ενημερώνει για τα εξής σημαντικά θέματα:

  • Η κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms) ως το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας.
  • Η σημασία της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων με σύνεση κατά την εγγραφή μας στο Facebook.
  • Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής.
  • Το χρονολόγιο και ο τοίχος μας: πώς μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και να ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook, πώς μπορούμε να κρατάμε τον έλεγχο των κοινοποιήσεών μας, και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου.
  • Οι φίλοι μας στο Facebook – φίλοι ή … γνωστοί «άγνωστοι»; Πώς δημιουργούμε επιμέρους λίστες με συγκεκριμένες επαφές, πώς προστατεύουμε τους φίλους μας από τα ανεπιθύμητα βλέμματα, πώς αφαιρούμε άτομα που δε θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας, πώς μπορούμε (και πρέπει να) μπλοκάρουμε προβληματικές επαφές. Επιπλέον, επισημαίνεται η λειτουργία ανάδειξης των κοινών δεδομένων μεταξύ δύο χρηστών ως άλλο ένα σημείο προστασίας της ιδιωτικότητας που πρέπει να προσεχτεί.
  • Αναζήτηση - ποιον μπορούμε να βρούμε και ποιος μπορεί να μας βρει: πώς αναζητούμε «φίλους», πώς ρυθμίζουμε ποιος θα μπορεί να μας βρει μέσα από το Facebook, πώς αποφασίζουμε εάν το χρονολόγιό μας θα μπορεί να βρεθεί μέσω δημόσιων μηχανών αναζήτησης.
  • Προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα: ενημερωνόμαστε για τη σημασία της προστασίας φωτογραφιών και βίντεο, σεβόμενοι το δικαίωμα κάθε ατόμου επάνω στις δικές του δημοσιεύσεις και φωτογραφίες.
  • Εφαρμογές: πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε / απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, πώς μπορούμε να αναφέρουμε μια εφαρμογή, πώς περιορίζουμε τη λίστα των ατόμων που θα μαθαίνουν τι κάνουμε στις εφαρμογές. Επίσης, αναδεικνύεται η σημασία της γνώσης των τρόπων που οι εφαρμογές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα μας μέσω των φίλων μας, καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε τη λειτουργία «Μου αρέσει!».
  • Πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε το λογαριασμό μας.
  • Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε ενοχλητικές επαφές & εφαρμογές, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας και να αναφέρουμε ανάρμοστη δραστηριότητα στο Facebook.
  • Ο δεκάλογος της ασφαλούς χρήσης ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr (θεματική "Υλικό"): www.saferinternet.gr

πηγή: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου