Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οι πιο τρομακτικές καταστροφές διαστημικών αποστολών


Κατά καιρούς από το Ξωτικό έχουμε κάνει διάφορα θέματα για τις διαστημικές αποστολές και σας δείξαμε όμορφες φωτογραφίες από αυτές ή σας δείξαμε την ιστορία του διαστημικού λεωφορείου.

Δυστυχώς, όμως η κατάκτηση του διαστήματος δεν ήταν εύκολη και εκτός από τις αποτυχημένες αποστολές, υπήρξαν και θανατηφόρα ατυχήματα. Στη λίστα που ακολουθεί θα θυμηθούμε μερικά από τα πιο τρομακτικά δυστυχήματα.



Challenger, 28 Ιανουαρίου 1986 (φωτογραφία πάνω)
Ήταν το πρώτο δυστύχημα του είδους για τις ΗΠΑ. Το διαστημικό λεωφορείο καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση και σκοτώθηκαν και τα 7 μέλη του πληρώματος, Michael J. Smith, Dick Scobee, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe (δασκάλα), Gregory Jarvis, Judith Resnik.


Columbia, 1 Φεβρουαρίου 2003


Ήταν το πρώτο διαστημικό λεωφορείο των ΗΠΑ που έκανε το γύρο της Γης. Είχε πραγματοποιήσει 27 επιτυχημένες αποστολές, αλλά στην 28η καταστράφηκε σκοτώνοντας το 7μελές πλήρωμα, Rick D. Husband, William C. McCool, Michael P. Anderson, Ilan Ramon, Kalpana Chawla, David M. Brown, Laurel Clark


Soyuz 11, 30 Ιουνίου 1971


Ήταν το σκάφος που έφτασε με επιτυχία στον πρώτο διαστημικό σταθμό. Είναι η πρώτη καταστροφή που έγινε αιτία να σκοτωθούν άνθρωποι στο διάστημα ή σε πολύ μεγάλο ύψος. Τρεις σημαντικές μηχανικοί -οι Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov και Viktor Patsayev- σκοτώθηκαν στην καταστροφή του Soyuz.


Η καταστροφή του Nedelin, 24 Οκτωβρίου 1960


Μια μεγάλη καταστροφή, με τεράστια απώλεια για την σοβιετική κυβέρνηση. Το δυστύχημα συνέβη στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κατά τη διάρκεια των εργασιών στο σοβιετικό R-16 ICBM. Το πρωτότυπο εξερράγη, όλα τα μηχανήματα καταστράφηκαν και σκοτώθηκαν οι πιο έξυπνοι μηχανικοί της τότε ΕΣΣΔ. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σ’ αυτήν την καταστροφή. Πήρε το όνομα της επειδή σ’ αυτήν σκοτώθηκε ο αξιωματικός (Chief Marshal) του πυροβολικού Mitrofan Nedelin.


Apollo 1, 27 Ιανουαρίου 1967


Σε αυτό το παράξενο δυστύχημα σκοτώθηκαν οι πιλότοι των ΗΠΑ Virgil I. "Gus" Grissom, Edward H. White και Roger B. Chafee. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσή η άκατος πήρε φωτιά. Μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί η αιτία της φωτιάς. Η άκατος του Apollo άνοιγε από μέσα μόνο και έτσι όσοι στέκονταν απ’ έξω δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Οι ειδικοί της NASA μπορούσαν μόνο να παρακολουθούν το τι συνέβαινε στο εσωτερικό.


Gemini 9, 28 Φεβρουαρίου 1966


Το Gemini 9 συνετρίβη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Οι πιλότοι που σκοτώθηκαν ήταν οι Elliot See και Charles Bassett. Ήθελαν να προσγειώσουν το εκπαιδευτικό αεροπλάνο T-38 στο McDonnell Space Center, αλλά δεν τα κατάφεραν.


Soyuz 1, 24 Απριλίου 1967


Ήταν η πρώτη διαστημική αποστολή που απέτυχε. Κατά τη συντριβή του σκοτώθηκε ο Ρώσος Vladimir Komarow. Η αποστολή απέτυχε λόγω προβλήματος στα ηλιακά πάνελ τα οποία δεν τροφοδοτούσαν με ενέργεια το διαστημόπλοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου