Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ακριβά γούστα: φαγητά και ποτά που κοστίζουν μία περιουσία


Μπορεί και να μην δείχνουν και κάτι τρομερό, όμως οι λευκές τρούφες -όπως αυτή παραπάνω- είναι σπουδαία υπόθεση. Το 2010 δύο από αυτές τις λευκές τρούφες πουλήθηκαν σε μία δημοπρασία για 330.000 δολάρια. Ο Στάνλεϊ Χο, ο μεγιστάνας του καζίνο που έχει την έδρα του στο Μακάου, ήταν εκείνος που έκανε την νικητήρια προσφορά για τις δύο τρούφες, που και οι δύο μαζί ζύγιζαν περίπου 1,3 κιλά. Ο Χο είναι σίγουρα ένας μεγάλος θαυμαστής τους, αφού έχει πληρώσει ένα παρόμοιο ποσό πριν από τρία χρόνια για μία και μοναδική άσπρη τρούφα που ζύγιζε σχεδόν 1,5 κιλά. Τέτοιες τρούφες δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι τα μοναδικά βρώσιμα πράγματα που κοστίζουν μία μικρή περιουσία.

Εδώ σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο ακριβά φαγητά και ποτά του κόσμου.



Το γλυκό αξίας 16.100 λιρών


Αυτό είναι το Frozen Haute, που έχει αξιολογηθεί από το Guiness ως το πιο ακριβό γλυκό του κόσμου. Αξίζει 25.000 δολάρια και φτιάχτηκε από τον Στίβεν Μπρους, τον ιδιοκτήτη του εστιατόριου στο Μανχάταν, Serendipity 3, και το κοσμηματοπωλείο πολυτελών κοσμημάτων Euphoria New York.

Περιέχει 14 από τους πιο ακριβούς και εξωτικούς σπόρους κακάο (cocoas) από ολόκληρο τον κόσμο, 5.6 γραμμάρια από βρώσιμο 23 καρατίων χρυσό, και ένα μέρος La Madeline au Truffe (που την έχουν αποκαλέσει "την πιο πανάκριβη τρούφα στον κόσμο") από την Knipschildt Chocolatier, η οποία πωλείται προς 2.600 δολάρια η λίβρα.

Το τρώτε με ένα χρυσό κουτάλι διακοσμημένο από λευκά και σοκολατένια χρωματιστά διαμάντια και υπάρχει ένα χρυσό βραχιόλι 18 καρατίων, με λευκά διαμάντια ενός καρατίου γύρω από τη βάση, τα οποία μπορείτε να κρατήσετε.


Μπύρα Vintage No. 1


Ξοδεύοντας γύρω στα 250 δολάρια για μία μπύρα 375ml κάνει τη μία γύρα κέρασμα κάτι αρκετά ακριβό, όμως τόσο ακριβώς κοστίζει η Jacobsen Vintage No. 1. Διαθέσιμη μόνο σε τρία εστιατόρια στην Κοπεγχάγη, αυτή η μπύρα έχει ωριμάσει στο αυθεντικό κελάρι της Carlsberg, και έχει γεύση από βανίλια, καπνό, καραμέλα, δαμάσκηνα και πορτό, και ABV 10.5%...


Μανιτάρι Matsutake


Σπάνιο, αρωματικό και πολύ ακριβό, το ιαπωνικό μανιτάρι matsutake κοστίζει όσο και οι τρούφες στην Ευρώπη. Ένα κουτί από πέντε μανιτάρια κοστίζουν μέχρι 400 δολάρια. Μεγαλώνουν σε πευκοδάση στην Ιαπωνία (matsutake σημαίνει μανιτάρι από πεύκο στα ιαπωνικά) και είναι γνωστά για την έντονη γεύση τους, την σαν κρέας υφή τους και πάνω απ' όλα, το μοναδικό τους άρωμα.


Πεπόνια Yubari


Η τιμή που φαίνεται πάνω από τα ιαπωνικά πεπόνια δείχνει πως πωλήθηκαν για 500.000 γεν (γύρω στα 4.700 ευρώ). Ακριβούτσικα αλλά όχι δεν είναι τίποτα μπροστά στα 21.700 ευρώ που κόστισαν τα πεπόνια, της σοδειάς του 2008, που κέρδισαν την πρώτη θέση.

To φρούτο μεγαλώνει μόνο στο Yubari, μία πόλη στο νησί Hokkaido. Συνηθίζεται να δίνονται ως δώρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και έχουν αυτή τη τιμή λόγω της τέλειας αναλογίας και γεύσης τους.


Ιβηρικό χοιρομέρι Manuel Maldonado


Εάν πραγματικά, αλλά πραγματικά, ενδιαφέρεστε για το χοιρομέρι, θα γνωρίζετε πως το Ιβηρικό χοιρομέρι είναι ανάμεσα στα καλύτερα. Το κρέας παράγουν γουρούνια ελευθέρας βοσκής που θρέφονται με βελανίδια. Ωστόσο, εάν θέλετε την πραγματικά καλή ποιότητα, θα προτιμήσετε το ιβηρικό χοιρομέρι Manuel Maldonado (αυτό της φωτογραφίας) που η διαδικασία παραγωγής του κρέατος διαρκεί δύο χρόνια (αντί για ένα). Κοστίζει πάνω από 1.100 ευρώ το μπούτι (a leg).

Dear dessert


Όλοι μας γνωρίζουμε πως ένα γλυκό απλά δεν είναι τόσο εκλεκτό χωρίς ένα τεράστιο κόσμημα να ισορροπεί σ' ένα σοκολατένιο stilt (ξυλοπόδαρο!!).
Όπως συμβαίνει εδώ με αυτή την πουτίγκα, γνωστή ως Fortress Stilt Fisherman Indulgence. Φτιάχτηκε σ' ένα θέρετρο της Σρι Λάνκα το 2007, και εκείνη την εποχή, κόστιζε 14.500 δολάρια.


Λευκές τρούφες


Τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα του 2008, που ζύγιζε 1.080 κιλά, την αγόρασε ο Στάνλεϊ Χο, ένας επιχειρηματίας του Χονγκ Κονγκ, για 200.000 δολάρια. Αυτή η ιδιαίτερη τρούφα πουλήθηκε σε μία δημοπρασία των Christie's στην Ρώμη, αφού ανακαλύφθηκε στην Ιταλική περιοχή της Μολίζ. Οι λευκές τρούφες, που βγαίνουν κάτω από τις ρίζες συγκεκριμένων δέντρων σε περιοχής της Ιταλίας και της Κροατίας, είναι όλο και περισσότερο δυσεύρετες.


Ένα μεγάλο μπουκάλι κρασί


Ένα "double magnum" μπουκάλι, ή "jeroboam", όπως το Chateau Mouton-Rothschild Bordeaux του 1945 της παραπάνω φωτογραφίας, πουλήθηκε σε δημοπρασία των Christie's το 1997, για 114.614 δολάρια.

Ο ανώνυμος οινόφιλος που έδωσε τη μεγαλύτερη προσφορά είναι σήμερα ο περήφανος ιδιοκτήτης ενός πολύ ακριβού μπουκαλιού.


Το σάντουιτς McDonald


Ιδού αυτό που υποστηρίζεται πως είναι το πιο ακριβό σάντουιτς όλων των εποχών: το McDonald. Έχοντας πάρει το όνομά του από τον δημιουργό του, Σκοτ ΜακΝτόναλντ, το σάντουιτς είναι φτιαγμένο από μοσχάρι Waygu, φουά γκρα, μαγιονέζα από μαύρη τρούφα, τυρί brie de meaux, rocket, κόκκινο πιπέρι, μουστάρδα confit και αγγλικές ντομάτες, με όλα αυτά να παραγεμίζουν ένα ξινής ζύμης ψωμί που έχει υποστεί ζύμωση επί 24 ώρες (into 24-hour fermented sour dough bread). Όταν εμφανίστηκε το 2006, κόστιζε 85 λίρες (97 ευρώ).


Σαμπάνια Perrier-Jouët


Ετοιμάζεστε να κάνετε πάρτι; Η σαμπάνια είναι κάτι που πάντα ευχαριστεί τον κόσμο. Γιατί να μην αγοράσετε μία κάσα από την limited edition της σαμπάνιας Perrier-Jouët, του 2008; Στα 78.885 δολάρια (γύρω στα 57.400 ευρώ) είναι πραγματική ευκαιρία και, έτσι κι αλλιώς, όλοι χρειάζεται να πάρουν λίγη χαρά κατά την διάρκεια μίας κρίσης.


Το Διαμαντένιο Κέικ


Το Διαμαντένιο Κέικ που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, φτιάχνεται μόλις με λίγη ζάχαρη και αλεύρι. Και βέβαια όπως υποδηλώνει το όνομα, περιέχει διαμάντια. Πολλά απ΄ αυτά. Το βρώσιμο κέικ φρούτων είναι καλυμμένο από 223 πολύτιμους λίθους, ένα σύνολο από 170 καράτια και κοστίζει 1.72 δολάρια όπως έγινε γνωστό στα αποκαλυπτήρια του στο κατάστημα Takashimaya στο Τόκιο το 2005.


Καφές μοσχογαλής


Ο καφές Civet ή Kopi Luwak, έχει γίνει αρκετά διάσημος χάρη στη μοναδική διαδικασία ζύμωσής του. Έχοντας πάρει το όνομά του από την γάτα μοσχογάλη, που φαίνεται στην φωτογραφία, οι κόκκοι του καφέ καταναλώνονται από το νυχτόβιο πλάσμα που μετά τους αποβάλλει από τα περιττώματά του. Αν και αυτό θα έκανε ζημιά στην αξία άλλων φαγητών, ένα κιλό από αυτό τον εξωτικό καφέ θα κάνει "ζημιά" στο πορτοφόλι σας γύρω στα 160 και 800 δολάρια.


Σαφρόν


Το σαφρόν, το πιο ακριβό μπαχαρικό, χρησιμοποιείται για να δίνει γεύση στα φαγητά, από την παέλια μέχρι τις πατάτες. Το σαφρόν μπορεί να κοστίζει από 265 μέχρι 2.650 δολάρια η λίβρα, ανάλογα με την ποσότητα που χρειάζεται για να παραχθεί αυτή τη γεύση. Κάθε λουλούδι Σαφρόν παράγει μόνο τρεις στήμονες, και ένα γραμμάριο του μπαχαρικού περιέχει 200 με 300 απ' αυτούς.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου