Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ένα υποθαλάσσιο πάρκο με γλυπτά


Στις αρχές του 2011, περισσότερα από 400 γλυπτά τοποθετήθηκαν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Κανκούν στο Μεξικό, μέρος ενός μεγάλου έργου τέχνης που ονομάζεται "The Silent Evolution" (Σιωπηλή Εξέλιξη). Είναι η πρώτη προσπάθεια για το νέο υποβρύχιο μουσείο MUSA (Museo Subacuático de Arte).





Φτιαγμένα από τον Βρετανό γλύπτη Jason deCaires Taylor, τα αγάλματα θα καλύψουν τελικά πάνω από 420 τετ. μέτρα και με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης τους, το συνολικό βάρος τους θα ξεπερνάει τους 180 τόνους.



Με αυτόν τον τρόπο, ο Taylor ελπίζει ότι οι 750.000 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους υφάλους -οι οποίοι έχουν ήδη στρεσαριστεί από τη θαλάσσια ρύπανση, τα ζεστά ρεύματα και την υπεραλίευση- θα μείνουν για λίγο στην ησυχία τους. «Μέρος αυτού του έργου είναι να τραβήξει τους ανθρώπους μακριά από τους φυσικούς υφάλους και να τους φέρει σε μια περιοχή με τεχνητούς», λέει ο Taylor.



Οι φιγούρες στο "The Silent Evolution" δημιουργήθηκαν από κατοίκους τις περιοχής, από ένα 3χρονο αγοράκι μέχρι και μια 85χρονη μοναχή και μεταξύ άλλων υπάρχουν ένας λογιστής, ένας εκπαιδευτής γιόγκα και ένας ακροβάτης.



Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από ένα ειδικό για τις θάλασσες τσιμέντο που προσελκύει την ανάπτυξη κοραλλιών. Αυτό με τη σειρά του, ενθαρρύνει τα ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα να αποικίσουν τον ύφαλο. Εκτός από τσιμέντο χρησιμοποίησε άμμο, διοξείδιο του πυριτίου, ίνες από γυαλί και ζωντανά κοράλλια.



από: national geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου