Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τα 10 πιο διάσημα κινηματογραφικά τέρατα

Ο Κρίστοφερ Λι ως Kharis, η Μούμια και ο Πίτερ Κάσινγκ ως Τζον Μπάνινγκ στην εκδοχή του The Mummy από την Hammer Films το 1959.

Είναι οι Βρικόλακες πιο σπουδαίοι από τα Ζόμπι; Οι Μάγισσες κερδίζουν τους Λυκάνθρωπους; Ανακαλύπτουμε ποια είναι τα δέκα πιο διάσημα τέρατα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου.



Ποια είναι τα πιο διάσημα κινηματογραφικά τέρατα όλων των εποχών; Για να το ανακαλύψουμε, κοιτάξαμε την λίστα με τις σχεδόν 35.000 ταινίες τρόμου που υπάρχουν στο IMDb.com, σε μία προσπάθεια να βρούμε ποιοι τύποι τεράτων έχουν εμφανιστεί στις περισσότερες ταινίες. Είναι οι μούμιες πιο συνηθισμένες από τους εγκληματίες; Οι δαίμονες εμφανίζονται περισσότερο από τους εξωγήινους; Μετρώντας ανάποδα από το 10, ορίστε τα πιο συνηθισμένα τέρατα στην ιστορία του κινηματογράφου τρόμου.

Μούμιες
Αρχαίες Αιγυπτιακές κατάρες, άτυχοι αρχαιολόγοι και αμέτρητοι επίδεσμοι. Οι περισσότερες ταινίες με Μούμιες μοιράζονται το ίδιο σενάριο (και σχεδόν τον ίδιο τίτλο). Σε αντίθεση με άλλα κλασικά τέρατα που παρουσίασε η Universal Pictures κατά την διάρκεια της πρώτης χρυσής εποχής των ταινιών τρόμου, οι μούμιες δεν έχουν αλλάξει καθόλου το παραδοσιακό τους concept.


Πλάσματα

Η ηθοποιός Μπάε Ντου-να αντιμετωπίζει το τέρας στο Κορεάτικο φιλμ του 2006, Gwoemul, aka The Host.

Από τον Γκοτζίλα μέχρι τα Γκρέμλινς, από βουβά ζώα μέχρι κολοσσιαία τέρατα που καταστρέφουν πόλεις, τα τρομακτικά πλάσματα ήταν πάντα ένα βασικό προϊόν των ταινιών τρόμου από την εποχή που ο Κινγκ Κονγκ σκαρφάλωσε στο Empire State Building το 1933.


Μάγισσες

Η Αντζέλικα Χιούστον στο φιλμ The Witches (1990) του Νίκολας Ρεγκ.

Ένα από τα πιο κοινά στοιχεία του φολκλόρ ανά τον κόσμο, οι μάγισσες, παρουσιάζονται συχνά στις ταινίες τρόμου, με ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες να προέρχονται από Ιταλούς σκηνοθέτες, από το La maschera del demonio του Μάριο Μπάβα μέχρι την τριλογία The Three Mothers του Ντάριο Αρτζέντο.


Λυκάνθρωποι

Ο Ντέιβιντ Νότον στο An American Werewolf In London, σκηνοθετημένο από τον Τζον Λάντις.

Ιστορίες ανθρώπων που μετατρέπονται σε ζώα είναι κοινές σε πολλές κουλτούρες ανά τον κόσμο, όμως είναι η ιδέα των ανθρώπων που γίνονται λύκοι κατά την διάρκεια της πανσέληνου εκείνη που έχει εμπνεύσει τους περισσότερους δημιουργούς ταινιών τρόμου.


Εξωγήινοι

Το "xenomorph" από το κλασικό Alien του Ρίντλεϊ Σκοτ του 1979.

Είτε προσπαθούν να καταλάβουν τον κόσμο, είτε σκοτώνουν μεθοδικά έναν έναν άνθρωπο, ο φόβος μας των μυστήριων πλασμάτων που έρχονται από έναν άλλον κόσμο, τα καθιστούν μία από τις πιο συνήθεις απειλές των ταινιών τρόμου.


Δαίμονες

Ο Νταγκ Μπράντλεϊ ως Pinhead στο Hellraise, του Κλάιβ Μπάρκερ.

Οι δαίμονες, είτε είναι η παραδοσιακή, θρησκευτική προσωποποίηση του κακού, ή απλώς πολύ δυσάρεστα πλάσματα από κάποια εφιαλτική διάσταση, παρουσιάζονται για να βασανίσουν τους ανθρώπους σε πολλές ταινίες τρόμου.


Serial Killers

Ο Τόνι Μοράν ως Μάικλ Μάγιερς στο slasher φιλμ Halloween του Τζον Κάρπεντερ.

Δεν είναι όλα τα τέρατα υπερφυσικά ή εξωγήινα. Ορισμένες φορές οι άνθρωποι είναι τα πιο τρομακτικά πλάσματα απ' όλους, όπως άλλωστε δείχνει ο αριθμός των ταινιών τρόμου που αναφέρονται σε δολοφόνους, serial killers και ψυχοπαθείς.


Ζόμπι

Ο Ντέιβιντ Εμτζέ στο Dawn of the Dead του Τζόρτζ Α. Ρομέρο.

Οι νεκροί που ξαναγυρίζουν στη ζωή, είτε επιστρέφουν μέσω voodoo τελετουργικών, μίας κατάρας, της ραδιενέργειας, ενός ιού, ή ενός δαγκώματος, ήταν για χρόνια έμπνευση για τους δημιουργούς των ταινιών τρόμου.


Βρικόλακες

Ο Κρίστοφερ Λι στην εκδοχή του Dracula (1958) από την Hammer Films.

Από την εποχή βιβλίων όπως τα The Vampire και Dracula του 19ου αιώνα, οι βρικόλακες αποτελούν με μεγάλη συνέπεια ένα από τα πιο δημοφιλή τέρατα στο horror fiction, είτε είναι πολύ sexy, επικίνδυνα, μυστηριώδη, ρομαντικοί, αξιολύπητοι, ή απλά τρομακτικοί. Από τις κλασικές ερμηνείες των Dracula και Nosferatu μέχρι τις πιο μοντέρνες εκδοχές του Let The Right One In ή του Thirst (και αυτό χωρίς φυσικά να έχουμε αναφέρει το φαινόμενο του Twilight), όλα δείχνουν πως δεν χορταίνουμε από βρικόλακες.


Φαντάσματα

Το φιλμ Poltergeist του 1982 και του Τόυμπ Χούπερ.

Δεδομένου πως οι νεκροί ξεπερνούν κατά πολύ τους ζωντανούς, δεν προκαλεί πιθανόν έκπληξη πως τα πιο διάσημα τέρατα στην ιστορία των ταινιών τρόμου είναι τα φαντάσματα. Από εκδικητικά στοιχειά και τρομακτικά poltergeists μέχρι πιο ανθρώπινα πνεύματα, η ιστορία των ταινιών τρόμου είναι στοιχειωμένη από φαντάσματα κάθε είδους.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου