Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το παράξενο Palais Idéal

 
Ο Ferdinand Cheval ήταν ένας Γάλλος ταχυδρόμος που πέρασε 33 χρόνια της ζωής του κατασκευάζοντας το Le Palais Idéal (Ιδανικό Παλάτι) στο Hauterives. Το ανάκτορο θεωρείται ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα της naïve art (αφελής τέχνης).
 
 

Ο Cheval ζούσε στο Châteauneuf-de-Galaure της Γαλλίας. Στα 13 του παράτησε το σχολείο για να γίνει μαθητευόμενος φούρναρης και να καταλήξει ταχυδρόμος.
 



Ξεκίνησε να κατασκευάζει το Palais Idéal τον Απρίλιο του 1879. Όπως έλεγε, έπεσε πάνω σε μια πέτρα και εμπνεύστηκε από το σχήμα της. Την άλλη μέρα επέστρεψε στο ίδιο σημείο και άρχισε να μαζεύει πέτρες.
 

 
 



 
Για τα επόμενα 33 χρόνια, ο Cheval μάζευε πέτρες ενώ μοίραζε τα γράμματα και τις πήγαινε στο σπίτι του για την κατασκευή του Palais Idéal. Τα πρώτα 20 χρόνια κατασκεύαζε τους εξωτερικούς τοίχους. Στην αρχή μετέφερε τις πέτρες στις τσέπες του, αλλά μετά πήρε ένα καλάθι. Τελικά, έφτασε να χρησιμοποιεί ένα καρότσι. Συχνά εργαζόταν ακόμα και τη νύχτα, με το φως μιας λάμπας πετρελαίου.
 




 

 
Ο Cheval, ήθελε να ταφεί στο παλάτι του. Αλλά, μιας κάτι τέτοιο είναι παράνομο στη Γαλλία, έφτιαξε μέσα σε 8 χρόνια ένα μαυσωλείο στο νεκροταφείο Hauterives, όπου και θάφτηκε ένα χρόνο αφότου τελειώσει το κτίριο.

Το μαυσωλείο του Ferdinand Cheval

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου