Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Και στα ελληνικά η ιστοσελίδα Eduspace για μαθητές

Έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας, η ιστοσελίδα Eduspace του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που προσφέρει σε μαθητές από όλη την Ευρώπη ένα διαστημικό παράθυρο με θέα τη Γη, μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα, με σκοπό να μυήσει και τους Έλληνες μαθητές στα μυστικά της παρατήρησης του πλανήτη μας από το διάστημα.

Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε το 2001 για να παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ποιους τρόπους οι επιστήμονες αξιοποιούν τις παρατηρήσεις που συγκεντρώνουν διάφοροι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένα μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει, είναι επίσης κατάλληλο για φοιτητές στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους, ενώ οι καθηγητές μπορούν μέσω του διαδικτύου να μεταφέρουν στην τάξη τις πολυάριθμες διαθέσιμες εφαρμογές. Εξάλλου σχολεία από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, συγκροτώντας ηλεκτρονικές κοινότητες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από διαφορετικές γωνιές της Γης συνοδεύονται από προηγμένα ψηφιακά "εργαλεία", όπως το LEOWorks, τα οποία επιτρέπουν την επεξεργασία τους. Οι εφαρμογές της παρατήρησης της Γης από το διάστημα δεν περιορίζονται στην μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος. Φωτογραφίες της Γης, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πληθυσμών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και για την χαρτογράφηση αστικών και αρχαιολογικών χώρων.

Η μέχρι σήμερα επιτυχία της ιστοσελίδας Eduspace οφείλεται στη δυνατότητα που έχει να συμπεριληφθεί σε ένα μεγάλο εύρος μαθημάτων. Η ιστοσελίδα προσφερόταν έως τώρα σε επτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, δανέζικα, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά και πορτογαλικά. Η ελληνική ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ ήδη ετοιμάζονται εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες.

Πίσω από την ιστοσελίδα Eduspace βρίσκεται μία μικρή ομάδα με ένα ειδικό της ESA σε θέματα παρατήρησης της Γης και ένα καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου