Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Σπίτια από... το μέλλον


Φουτουριστικά και «έξυπνα», θέτουν νέους κανόνες στην αρχιτεκτονική.



Κάποια είναι τολμηρά. Άλλα είναι παράξενα και μερικά εντελώς εξωπραγματικά. Ωστόσο, είναι όλα πρωτότυπα σπίτια που σηματοδοτούν μια νέα εποχή, θέτουν νέους κανόνες στην αρχιτεκτονική, ενώ έχουν κατασκευαστεί προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών μας.

Ανακαλύψτε κάποια χαρακτηριστικά δείγματα κατοικιών του μέλλοντος που δεν διστάζουν να κάνουν την υπέρβαση στην αισθητική και την αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα.

Airdrop House (φωτογραφία πάνω)
Είναι τόσο φουτουριστικό που θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να αισθανθούμε οικεία με την προχωρημένη αισθητική του. Έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία «Andrew Maynard Architects» με αφορμή το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και τις καταστροφές του τυφώνα «Κατρίνα», προκειμένου να προσφέρει καταφύγιο στους επιζώντες φυσικών καταστροφών. Επίσης, ο σχεδιασμός του επιτρέπει την καλλιέργεια φυτών στην επιφάνειά του, ώστε να μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα φαγητό και σκιά.


Birds Island


Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες της «Graft», βρίσκεται στην Κουάλα Λουμπούρ και είναι η απάντηση στο ερώτημα «πώς να απολαμβάνεις την φυσική ομορφιά και ταυτόχρονα να βρίσκεσαι στο καθιστικό του σπιτιού σου;» Χάρη στο περίβλημά του από γυαλί σιλικόνης αλλά και την δυνατότητά του να μεταβάλλει την διαφάνεια των τοίχων, επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν την θέα σε όλο της το μεγαλείο, να έχουν σκιά ή να κλείνονται εντελώς μέσα στο «καβούκι» τους, ανάλογα με το τι επιθυμούν κάθε φορά. Επίσης το τελευταίας τεχνολογίας περίβλημά του συλλέγει το νερό της βροχής και «εκμεταλλεύεται» την ηλιακή και αιολική ενέργεια.


Dupli Casa


Πολλές κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί φουτουριστικές. Ωστόσο, το «Dupli Casa» της γερμανική εταιρείας «J. Mayer H. Architects» είναι ο απόλυτος ορισμός του φουτουριστικού design. Πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι κοντά στο Λουντβιγκσμπουργκ στη Γερμανία. Στον τελευταίο όροφο τα υπνοδωμάτια προεξέχουν εντυπωσιακά από τον πυρήνα της δομής του, το καθένα με ένα παράθυρο στρατηγικά τοποθετημένο ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή θέα.


Ecopod


Το «Ecopod» είναι η σύγχρονη εκδοχή του τροχόσπιτου. Είναι ένα μικρό και ενεργειακά αποδοτικό container-home, κατασκευασμένο εν μέρει από καουτσούκ, το οποίο προέρχεται από ανακυκλωμένα παλιά λάστιχα. Μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από τόπο σε τόπο και αντλεί ισχύ από ένα ηλιακό πλαίσιο 80-watt.


Edge House


Η «Mobius Architects» είναι μια αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του «Edge House» στην Κρακοβία το 2008. Ολοκληρώθηκε τελικά το 2010 και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και περίεργο. Η απότομη κλίση της στέγης του το κάνει να δείχνει πλήρως πλαγιαστό. Οι αρχιτέκτονες τήρησαν τις επιταγές του νόμου που επιβάλλει ότι η κλίση μιας στέγης πρέπει να υπερβαίνει τις 30 μοίρες, αλλά μάλλον το παράκαναν, κατασκευάζοντας ένα σπίτι ιδανικό για τις πλαγιές των βουνών ανά τον κόσμο.


Komb House


Ο Καρίμ Ρασίντ, ένας από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς σχεδιαστές του 21ου αιώνα, βρίσκεται πίσω από το «Komb House», το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης, είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ξύλο και γυαλί και μπορεί να να «αποσπαστεί» και να μεταφερθεί, αν προκύψει ποτέ η ανάγκη για κάτι τέτοιο.


Shell House


Αν κάποιος κοιτούσε από ψηλά αυτή την κατοικία θα είχε την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο και σίγουρα όχι για σπίτι. Το «Shell House» που είναι δημιούργημα της γιαπωνέζικης εταιρείας αρχιτεκτονικής «ARTechnic» και βρίσκεται στο δάσος Καρουιζάβα έξω από το Τόκιο υπακούει στις αρχές της απλότητας, ενώ διακρίνεται για τις καμπύλες γραμμές του. Εκμεταλλεύεται το φυσικό φως, ενώ το σκυρόδεμα, το ξύλο και το γυαλί που αποτελούν τα βασικά υλικά κατασκευής του το εναρμονίζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον.


Wright Conversion


Το «Wright Conversion» με την ξύλινη καμπυλωτή σκεπή του ξεχωρίζει ανάμεσα στις κατοικίες με τις καλαμοσκεπές που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό στην περιοχή Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής. Ο φελλός και το γυαλί είναι τα βασικά δομικά υλικά , ενώ τα ξύλινα έπιπλα κυριαρχούν στο εσωτερικό του. Εκτός από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του διακρίνεται για την εξαιρετική θέα που προσφέρει.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου