Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

To 3D βλάπτει την όραση

Αν οι 3D ταινίες σας κάνουν να ζαλίζεστε, μάλλον έχετε δίκιο… Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του University of California-Berkeley, η προβολή 3D περιεχομένου βλάπτει την όραση και τον εγκέφαλο!

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τη σύγκλιση και την εστίαση των ματιών. Οπτική ενόχληση, κόπωση και πονοκέφαλοι είναι μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα, με τα μάτια να μη μπορούν να αποφασίσουν σε τι ακριβώς απόσταση να εστιάσουν, σε αυτήν της οθόνης ή στα πράγματα που ξεπηδούν από αυτήν.

Όταν, μάλιστα, πρόκειται για 3D συσκευές χειρός στις οποίες η οθόνη βρίσκεται κοντά στα μάτια, η μεγαλύτερη ενόχληση προκαλείται όταν η εικόνα εμφανίζεται μπροστά από την οθόνη. Αντίθετα, στους κινηματογράφους, αυτό που βλάπτει περισσότερο την όραση είναι οι εικόνες πίσω από την οθόνη.

Φυσικά, μην περιμένετε τα αποτελέσματα της έρευνα να αλλάξουν κάτι στο μέλλον. Μπορεί πλέον, όσοι είναι αντίθετοι με τη 3D τεχνολογία να έχουν το επιχείρημα ότι κάνει πράγματι κακό στα μάτια, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τη βιομηχανία (όπως δεν έχει κάνει άλλωστε μέχρι τώρα).

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δείχνουν να στρέφονται προς τη 3D τεχνολογία και πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι είναι ακίνδυνη παρά να κάνουν πίσω…

πηγή: techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου