Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μεταμοντέρνα αρχιτεκτονικά μνημεία που αξίζει να δείτε

Πλούσια σε συμβολισμούς και γεμάτα νόημα, αυτά τα σύγχρονα μνημεία ακτινοβολούν συναισθήματα και σεβασμό.

Πολλά είναι τα νέα αρχιτεκτονικά μνημεία όπως αυτό του Daniel Libeskind για το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, το νέο Μνημείο του Πενταγώνου στη Βιρτζίνια για τα θύματα από γενοκτονία, τρομοκρατία και καταστολή, ενώ άλλα αποτίνουν φόρο τιμής στα Ηνωμένα Έθνη, σε θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα, στον στρατό ή απλά στην υπερβατική δύναμη της ειρήνης.

Jewish Deportation Memorial (Εβραϊκό Μνημείο Απέλασης), Ιταλία
Στο σημείο όπου κάποτε συνελήφθηκαν 355 Εβραίοι στις ιταλικές Άλπεις και φορτώθηκαν βίαια σε φορτηγά από τους Ναζί, το Εβραϊκό Μνημείο Απέλασης αναγνωρίζει σιωπηλά την τραγική ιστορία του μέρους. Οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν τα ονόματα των μόλις 20 επιζώντων σε τρισδιάστατα γράμματα από χάλυβα πάνω σε ένα τσιμεντένιο υπερυψωμένο βάθρο. Στο έδαφος υπάρχουν 335 πλάκες με τα ονόματα όσων κρατουμένων δεν επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Women in the Memory Monument (Μνημείο για την ανάμνηση των γυναικών), Σαντιάγκο, Χιλή
Στο Σαντιάγο της Χιλής, αυτό το διάφανο μνημείο από πέτρα και γυαλί τιμά τις γυναίκες των οποίων οι φωνές έχουν σιγήσει από την πολιτική καταπίεση στη διάρκεια της ιστορίας.

Pentagon Memorial (Μνημείο Πενταγώνου), Άρλιγκτον, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
Εγκαινιάστηκε 7 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του αρχιτεκτονικού γραφείου με τους φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων. Δίπλα στο σημείο της πρόσκρουσης της πτήσης 77 της American Airlines, το μνημείο είναι ένα χρονοδιάγραμμα με βάση τις ζωές των θυμάτων.

United Nations Memorial (Μνημείο των Ηνωμένων Εθνών), Νότια Κορέα
Κερδίζοντας το τρίτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός μνημείου για τον ΟΗΕ στο Chungju της Νότιας Κορέας, το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τα βιολογικά κύτταρα. Τα κύτταρα αντιπροσωπεύουν τις χώρες που απαρτίζουν των ΟΗΕ, συμβολίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ενώνονται για να σχηματίσουν μια ενιαία οντότητα, διατηρώντας την ταυτότητά τους.

Burnham Pavilion, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ
Ένα μνημείο για τον πολεοδόμο Daniel Burnham, συντάκτη του σχεδίου του Σικάγο αλλά και για την παράδοση της πόλης να ονειρεύεται τα μεγαλεία, το Burnham Pavilion είναι κάτι σαν κοχύλι που είχε εγκατασταθεί προσωρινά στο Millennium Park της πόλης.

6 ξεχασμένα μνημεία στη Γιουγκοσλαβία
Αυτά τα 6 εντυπωσιακά μνημεία φαίνονται σαν να είναι δύσκολο να ξεχαστούν -αλλά είχαν κατασκευαστεί για ένα έθνος που δεν υπάρχει πια, και τώρα πια είναι ερείπια. Αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος από τα εγκαταλειμμένα μνημεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτά τα τολμηρά, μοντέρνα σχέδια, τα είχε αναθέσει ο Τίτο και έχουν σχεδιαστεί από μια σειρά από γλύπτες και αρχιτέκτονες για να μεταφέρουν τη δύναμη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, η οποία κατέρρευσε το 1992. Κάποτε προσέλκυαν εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

M9 Memorial (Μνημείο M9), Σαντιάγκο, Χιλή
Το μισό M9 Memorial στο Σαντιάγκο της Χιλής βρίσκεται υπογείως, με ένα δραματικό κεντρικό θόλο που ενεργεί ως καταφύγιο όπου οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν τη συγκέντρωση του «θείου φωτός». Ο αρχιτέκτονας ήθελε η δομή να σταθεί ως μια σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του Ιερού.

Greater North Charleston Naval Base Memorial (Μνημείο της Ναυτικής Βάσης του Greater North Charleston)
Το Τσάρλεστον, μια πόλη γνωστή για την γραφική, ιστορική αρχιτεκτονική του, μπορεί να μην είναι το μέρος που θα περιμένατε να βρείτε ένα σύγχρονο μνημείο. Ωστόσο, το Greater North Charleston Naval Base Memorial καταφέρνει να το συνδυάσει, ίσως λόγω της έμπνευσης των αρχιτεκτόνων από τη θάλασσα. Τα κυρτά σχήματα και οι μεταλλικές επενδύσεις θυμίζουν πλοία και κύματα και οι τυπωμένες μεταλλικές πλάκες λένε την ιστορία της πρώην ναυτικής βάσης.

Barcelona Pavilion, Ισπανία
Χτισμένο για τη Διεθνή Έκθεση του 1929 στη Βαρκελώνη, είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα του μοντερνισμού. Σχεδιασμένο ως ένα «κατοικήσιμο γλυπτό», ένα μέρος ηρεμίας και για να ξεφεύγει κάνεις από την έκθεση, βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Καταλονίας.

Erlenbach Cemetery Building (Κτήριο στο Νεκροταφείο Erlenbach), Ελβετία
Το Erlenbach Cemetery Building στην Ελβετία χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες των επισκεπτών συμπεριλαμβανομένων των τελετών, διαθέτει δύο δωμάτια αγρυπνίας και μια αίθουσα αναμονής.

Atlantic City Boardwalk Holocaust Memorial (Μνημείο του Ολοκαυτώματος), Ατλάντικ Σίτι, ΗΠΑ
Το σχέδιο που κέρδισε στο διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός νέου μνημείου για το Ολοκαύτωμα στο Atlantic City Boardwalk του Νιου Τζέρσεϊ διαθέτει μια γωνιακή πλατφόρμα σχεδιασμένη ως ένα σπασμένο τοπίο που συμβολίζει τη βία και το «ποτάμι του φωτός», εκφράζοντας την επιθυμία για ειρήνη.

Jewish Museum (Εβραϊκό Μουσείο), Βερολίνο
Το Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο, λειτουργεί ως ένα τεράστιο μνημείο για τα εκατομμύρια των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Μια διαδραστική εμπειρία, το μουσείο, με βάση ένα αφηρημένο αστέρι του Δαβίδ, τραβά τον επισκέπτη μέσα από διάφορους χώρους που εκδηλώνονται αρχιτεκτονικά οι έννοιες της απομόνωσης, του φόβου και της ελπίδας. Διαθέτει πανύψηλα κενά, αδιέξοδα και επιλεκτικό φυσικό φωτισμό για να δώσει μια συναισθηματική ταυτότητα.

CCCloud, Ιταλία
Ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010, το «Casalgrade Ceramic Cloud», ή CCCloud, είναι κατασκευασμένο από ανυάλωτα πλακίδια κεραμικά προσαρμοσμένα για διαρθρωτική χρήση από τον πελάτη, τον Casalgrande Padana. Βρίσκεται σε ένα κυκλικό κόμβο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, το περίπου 12 μέτρων ύψους CCCloud, είναι σαν μια καθαρή κουρτίνα που κρέμεται πάνω από μια αντανακλαστική πισίνα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, «ενώνεται» με τα σύννεφα, ενώ το βράδυ, στέκεται σαν ένα δραματικό φωτισμένο γλυπτό από τον νυχτερινό ουρανό.

Bicentennial Torch, Λεόν, Μεξικό
Εμπνευσμένο από μια δάδα που εμφανίζεται σε μια τοιχογραφία του Jose Clemente Orozco που απεικονίζει την κοινωνική πάλη της ανεξαρτησίας του Μεξικού, η δάδα με ύψος 45 μέτρα βρίσκεται στην είσοδο της Leon στο Μεξικό. Αποτελείται από 100 χαλύβδινους δακτυλίους με 100 κενά πάνω σε μια τσιμεντένια βάση. Το γλυπτό λειτουργεί σαν φάρος τη νύχτα.

πηγή: weburbanist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου