Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σαρώνει η «κατάθλιψη της Δευτέρας» στο χώρο εργασίας

Έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των εργαζομένων αδυνατεί να χαμογελάσει κάθε δευτεριάτικο πρωινό

Αν τα πρωινά της Δευτέρας, οπότε πρέπει να πάτε στη δουλειά σας μετά το Σαββατοκύριακο, μοιάζουν χειρότερα και από βασανιστήριο και αν βιώνετε την έννοια της «Τσαγκαροδευτέρας» ιδιαιτέρως έντονα, δεν θα έπρεπε να στεναχωριέστε ή να νιώθετε ενοχές, μιας και σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα που διενεργήθηκε για γνωστό βρετανικό περιοδικό, η πλειονότητα των εργαζομένων έχει τόσο πεσμένη διάθεση τη Δευτέρα το πρωί που πριν από τις 11.16 π. μ. αδυνατεί ακόμη και να χαμογελάσει!

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μισοί εργαζόμενοι καταλήγουν να αργήσουν για στη δουλειά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας διότι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάρουν απόφαση ότι τέλειωσε το Σαββατοκύριακο. Και καθώς πασχίζουν να ξεπεράσουν την δευτεριάτικη μελαγχολία, οι περισσότεροι αποδίδουν ελάχιστα, συμπληρώνοντας μόνο τρεισήμισι ώρες παραγωγικής εργασίας.

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από αυτό φαινόμενο φαίνεται πώς είναι άτομα ηλικία μεταξύ 45 και 54 ετών, ενώ κατά μέσο όρο αναστενάζουν για 12 ολόκληρα λεπτά.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το «μισός» για τα πρωινά της Δευτέρας έχουν βαθιές ρίζες σε φυλετικά ένστικτα. Στους εργαζόμενους αρέσει να νιώθουν κομμάτι της «φυλής» τους και πάλι μετά το Σαββατοκύριακο και έχουν ανάγκη να κουβεντιάσουν και να περάσουν χρόνο σε χώρους όπου μπορούν να είναι μαζί με συναδέλφους τους, σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής ψυχολογίας Άλεξ Γκάρντνερ.

«Ο εργασιακός χώρος θα μπορούσε να είναι το καλύτερο μέρος για να βρίσκεται κανείς μια Δευτέρα πρωί, διότι κατά βάση είμαστε άνθρωποι των σπηλαίων με κοστούμια. Έχουμε ανάγκη ότι ανήκουμε σε μια "φυλή", οπότε πάμε να πούμε τα νέα μας παρέα με ένα φλιτζάνι καφέ και μετά καθόμαστε για δουλειά. Αφότου "δεθούμε" σαν "φυλή", ανεβάζουμε τους εργασιακούς τόνους για να έχουμε ένα παραγωγικό υπόλοιπο εβδομάδας, την ώρα που όσοι ξεκινούν πολύ δυναμικά ενδέχεται να καταλήξουν πολύ κουρασμένοι προς το τέλος της εβδομάδας», λέει.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου