Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

5+1 αξέχαστοι υποβιβασμοί


Οι μνήμες είναι νωπές από την κατακρήμνιση της Ρίβερ Πλέιτ και το Sport24.gr θυμάται πέντε συν μία ακόμα περιπτώσεις σπουδαίων ομάδων που υποβιβάστηκαν, βυθίζοντας του φιλάθλους τους σε πένθος...



Προεδρικά λάθη, έλλειψη ρευστού, κακή αγωνιστική κατάσταση και λοιπές άσχημες συγκυρίες φτιάχνουν πολλές φορές ένα κράμα που μυρίζει παρακμή, και αν το παρασκευάσει μια ποδοσφαιρική ομάδα τότε μαθηματικά βαδίζει προς την πτώση.

Οι παρακάτω πέντε σύλλογοι λοιπόν, βίωσαν στο πετσί τους το διασυρμό του υποβιβασμού, με κοινό παρονομαστή σε όλους τη θλίψη που μοίρασαν στους σοκαρισμένους οπαδούς τους.

Ατλέτικο Μαδρίτης (1999-00)
Από το νταμπλ του 1995-96 και το Champions League ένα χρόνο αργότερα, στα "αλώνια" της Segunda Division μια τετραετία μετά. Η Ατλέτικο έμοιαζε για ένα διάστημα μια από τις πιο ανερχόμενες δυνάμεις στην Ευρώπη αλλά η κακοδιαχείριση του περιβόητου προέδρου Χεσούς Χιλ οδήγησε τους "ροχιμπλάνκος" στην καταστροφική σεζόν του 1999-00. Τραγική φιγούρα ο κόουτς της μαδριλένικης ομάδας, Ράντομιρ Άντιτς, ο οποίος οδήγησε το κλαμπ στον θρίαμβο του '96 αλλά στο τρίτο πέρασμα του δεν κατόρθωσε να το σώσει από τον υποβιβασμό. Στο Κύπελλο έχασε στον τελικό από την Εσπανιόλ και μοναδική θετική στιγμή σε μια ολέθρια χρονιά, το εντυπωσιακό διπλό (3-1) στο "Μπερναμπέου" κόντρα στη μισητή Ρεάλ.

Φιορεντίνα (2001-02)
Μπατιστούτα, Ρουί Κόστα, Νούνο Γκόμες, Ενρίκο Κιέζα, Φραντσέσκο Τόλντο. Παίκτες σταρ και στα ντουζένια τους όλοι σε εκείνη την εκπληκτική ομάδα της Φιορεντίνα. Οι"βιόλα" έχοντας στον πάγκο τον Τζοβάνι Τραπατόνι, έφτασαν στο απώγειό τους στο τέλος της δεκαετίας του '90 και συμμετείχαν στο Champions League όπου κοίταξαν στα μάτια ομάδες όπως η νταμπλούχος Ισπανίας Μπαρτσελόνα και η κάτοχος του τρεμπλ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, ο κόουτς "Τραπ" και οι Μπατιστούτα, Ρουί Κόστα, Τόλντο έφυγαν σιγά σιγά για άλλες πολιτείες και το κυριότερο, ο ισχυρός άνδρας των "βιόλα", Τσέκι Γκόρι, τα έκανε θάλασσα με τα οικονομικά του συλλόγου. Αποτέλεσμα: υποβιβασμός στη Serie B το 2001-02, αλλά επειδή η ομάδα χρεοκόπησε κατέληξε στη Serie C2! Όλα αυτά ενώ είχε τόσους καλούς παίκτες στο ρόστερ της και ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει το έκτο Κύπελλο Ιταλίας της ιστορίας της.

Λιντς (2003-04)
Αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για μια υποδειγματική κακοδιαχείριση στα οικονομικά μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας, τότε ο πρώην πρόεδρος της Λιντς, Πίτερ Ρίσντεϊλ, έχει την τιμητική του. Τα "παγώνια" έδειχναν να έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους το 2001, όταν το νεανικό σύνολο του Ντέιβιντ Ο' Λίρι έφτανε στα ημιτελικά του Champions League, με παίκτες όπως οι Άλαν Σμιθ, Ρίο Φέρντιναντ, Μαρκ Βίντουκα και Χάρι Κιούελ. Ο Ρίσντεϊλ σπατάλησε απίστευτα ποσά σε μεταγραφές, η Λιντς δεν κατάφερε να βγει ξανά στο Ch.L. για να τα "μπαλώσει", τα χρέη εκτινάχθηκαν στα 150 εκ. ευρώ και η κατρακύλα ξεκίνησε άμεσα. Τη σεζόν 2003-04 ο σύλλογος τερμάτισε στην 19η θέση της βαθμολογίας και έπεσε στην Championship, τρία χρόνια μετά βρέθηκε στη League 1 και ακόμα παλεύει να επιστρέψει στην Premier League...

Κορίνθιανς (2007)
Όπως και στην περίπτωση της Λιντς, η διαδρομή από ζενίθ στο ναδίρ ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους οπαδούς της Κορίνθιανς. Η εμπλοκή στα διοικητικά της διαβόητης εταιρείας MSI και του Κία Τζουραμπσιάν (μάνατζερ του Τέβες) έφεραν παρά με ουρά στην ομάδα και μεταγραφές βόμβες, όπως των Μαστσεράνο, Τέβες και Κάρλος Αλμπέρτο. Το πρωτάθλημα του 2005 έριξε απλώς στάχτη στα μάτια των φιλάθλων της "Τιμάο" και η MSI συνέχισε το βρώμικο έργο της φορτώνοντας το σύλλογο με δυσβάσταχτα χρέη. Δύο μόλις χρόνια αργότερα ο Τζουραμπσιάν και η παρέα του έπαψαν τη χρηματοδότηση, τα αστέρια την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια και η Κορίνθιανς υποβιβάστηκε το 2007, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1973-74)
Η κορυφή είναι αγγλική, και δη "διαβολική". Η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968 ήταν η κορύφωση για τη ομάδα του Ματ Μπάσμπι με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια σταδιακή πτώση που έφερε τον υποβιβασμό τη σεζόν 1973-74. Η ακαταμάχητη τριπλέτα των Μπεστ-Λόου-Τσάρλτον είχε αποχωρήσει, αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο ένας από τους τρεις να βάλει την ταφόπλακα στη Μάντσεστερ. Αυτός ήταν ο Ντένις Λόου, που στον τελευταίο αγώνα της περιόδου 1973-74, φορώντας πλέον τη φανέλα της μισητής Σίτι, σκόραρε με τακουνάκι κόντρα στους "κόκκινους διαβόλους" δίνοντας τη νίκη στους "πολίτες". Η Γιουνάιτεντ θα έπεφτε ακόμα κι αν δεν έμπαινε το γκολ του Σκοτσέζου, αλλά και μόνο ότι η ήττα από τη Σίτι σφράγισε τον υποβιβασμό, με γκολ μάλιστα ενός πρώην παίκτη της, ήταν αρκετά ιντργκαδόρικο.

Bonus: Έστησες; Έπεσες!
Η επικαιρότητα μας επιβάλει αυτόν τον υποβιβασμό μπόνους. Σε αντίθεση με τους παραπάνω, η Μαρσέιγ υποβιβάστηκε απευθείας στη δεύτερη κατηγορία λόγω συμμετοχής της σε υπόθεση δωροδοκίας. Ο διαβόητος πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου, Μπερνάρ Ταπί, προσέγγισε μέσω του ποδοσφαιριστή της ομάδας Εϊντελί παίκτες της Βαλενσιέν για να τους... πείσει να μη "χτυπήσουν" το ματς με την ομάδα του ούτε επίσης και τους παίκτες της Μαρσέιγ, ενόψει και του τελικού Champions League με τη Μίλαν. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε λίγο μετά, ο τίτλος του '93 ακυρώθηκε και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολιμπίκ καταδικάστηκε με υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία, αν και στο πρωτάθλημα του '93-'94 είχε τερματίσει 2η. Από τις ευρωπαϊκές μάχες των προηγούμενων ετών με Μπενφίκα, Ερυθρό Αστέρα και Μίλαν, σε εκείνες της Division 2 με Αμιέν, Σαρλεβίλ και Ανζέρ. Τρομερό τζετ-λακ...

πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου