Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Το βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου


Το σπήλαιο Voronya (το Σπήλαιο των Κορακιών, στα ρωσικά) βρίσκεται στην πολιτικά αμφιλεγόμενη Δημοκρατία της Αμπχαζίας και βυθίζει στα 2.191 μέτρα στα βάθη της Arabika Massif, ενός ασβεστολιθικού σχηματισμού που χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων.




Γνωστό και ως σπήλαιο Krubera (προς τιμή του Ρώσου γεωγράφου, Alexander Kruber), το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1960 και έχει ξεπεράσει το Lamprechtsofen της Αυστρίας ως το βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου και το μόνο γνωστό με βάθος μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα.


Τα εύσημα πρέπει να δοθούν στην Ουκρανική Σπηλαιολογική Ένωση γιατί ξεκίνησε μια σειρά καταγραφής του βάθους στο σπήλαιο Voronya και στα πολλά παράπλευρα σπήλαια του. Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Ukr.S.A. άρχισε την εκκαθάριση των εμποδίων και την επέκταση των σημείων συμπίεσης, ώστε οι εξερευνητές σπηλαίων να μπορούν να μπουν ακόμα πιο βαθιά στα σπήλαια.


Το σημερινό ρεκόρ βάθους 2.191 μέτρων έγινε το φθινόπωρο του 2007 αλλά καθώς το Ukr.S.A. συνεχίζει τις ετήσιες αποστολές στο σπήλαιο, είναι δυνατόν τα εν λόγω στοιχεία να αλλάξουν.



από: webecoist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου