Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Νέο ημερολόγιο του Τσε Γκεβάρα εκδόθηκε στην Κούβα

Περιγράφει «αλησμόνητες στιγμές του ένοπλου αγώνα» με τον Κάστρο

Νέο φως στη σχέση του με τον Φιντέλ Κάστρο και άγνωστες λεπτομέρειες για την επανάσταση στην Κούβα αποκαλύπτει ένα χειρόγραφο ημερολόγιο του Τσε Γκεβάρα που κυκλοφορεί για πρώτη φορά.

Το βιβλίο "Ημερολόγιο ενός Μαχητή", ένα ημερολόγιο γραμμένο από τον γεννημένο στην Αργεντινή Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, περιλαμβάνει "αλησμόνητες στιγμές του ένοπλου αγώνα στην Κούβα" και εκδίδεται από τον Οίκο Ocean Press.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τις εμπειρίες του Τσε στην ορεινή κουβανική περιοχή της Σιέρα Μαέστρα (1956-58) λίγο πριν από τον θρίαμβο, στις αρχές του 1959, της Κουβανικής Επανάστασης με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο.

Διάφορα ημερολόγια του Τσε που έχουν δημοσιευτεί προγενέστερα όπως τα πολύ γνωστά "Ημερολόγια της μοτοσυκλέτας" αναφέρονται στις περιοδείες του σε διάφορα μέρη σε όλη τη Λατινική Αμερική όπου εργάστηκε ως ψυχίατρος πριν φτάσει στην Κούβα.

"Η μεγάλη αντικειμενικότητα και η ανθρώπινη αξία που αποκαλύπτεται όταν κάποιος διαβάσει το βιβλίο αυτό προσφέρει μια σε βάθος αποτίμηση της αντίληψης του Τσε για την κουβανική πραγματικότητα, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και το πολιτικό πλαίσιο της νήσου" αναφέρεται σε σημείωμα του εκδοτικού οίκου.

Η έκδοση του διασωθέντος ημερολογίου συμπίπτει με την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από το προσκήνιο, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Κούβα, καθώς προσπαθεί να επιβιώσει, κάνοντας ένα άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά.

Το ημερολόγιο αναφέρεται στη διετία 1956-1958, με εναρκτήριο σημείο την ημέρα κατά την οποία ο 28χρονος Τσε Γκεβάρα με τον 30χρονο Φιντέλ και τον 25χρονο αδελφό του Ραούλ Κάστρο έχουν καταπλεύσει, με το πλοιάριο «Γκράνμα», στην Κούβα. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτουν οι εμπειρίες από την επέλαση των ανταρτών στην ορεινή περιοχή της Σιέρα Μαέστρα, κάτι που σήμανε το προμήνυμα και την απαρχή της πτώσης του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Την επιμέλεια του «Ημερολογίου ενός μαχητή» ανέλαβε η χήρα του Τσε, Αλέιντα Μαρτς, η οποία είναι πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Τσε Γκεβάρα.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου