Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μνημείο για θύματα κυνηγιού μαγισσών


Εγκαινιάστηκε στη Νορβηγία, ένα μνημείο για όσους κάηκαν στην πυρά, επειδή κατηγορήθηκαν για αίρεση ή συνεργασία με το Διάβολο. Για ποίο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνιά του.



Ένα μνημείο που τιμά τους δεκάδες άνδρες και γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία και κάηκαν στην πυρά το 17ο αιώνα εγκαινίασε την Πέμπτη η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας στην πόλη Βάρντοε.

Μεταξύ 1598-1692, 135 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για μαγεία. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και κορίτσια κάτω των 12 ετών.

Τα 91 από τα θύματα κάηκαν ζωντανά στο Βάρντοε και τα περίχωρά του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι αριθμοί αυτοί καθιστούν τη συγκεκριμένη περιοχή το επίκεντρο του κυνηγιού μαγισσών στη Νορβηγία.

Το μνημείο, είναι έργο του Ελβετού αρχιτέκτονα Πέτερ Τζούμτορ. Αποτελείται από μια μακρόστενη αίθουσα με παρατεταγμένες κάρτες σχετικά με τις 77 γυναίκες και τους 14 άνδρες που κατηγορήθηκαν για αίρεση ή για συνεργασία με το Διάβολο.

Σε μια γυάλινη προθήκη η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Λουίζ Μπουρζουά έχει φτιάξει ένα κάθισμα από όπου ξεπηδούν φλόγες, στο σημείο όπου κατά τα φαινόμενα τοποθετούνταν οι πάσσαλοι για τις πυρές.

Η ημερομηνία των εγκαινίων δεν επελέγη τυχαία αλλά για να συμπέσει με την παραμονή του Αγίου Ιωάννη που γιορτάζεται στη Νορβηγία με μεγάλες φωτιές.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου