Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κατσαριδάκι αφιερωμένο στα ψάρια


Ένα αυτοκίνητο στο βυθό του ωκεανού προορίζεται να γίνει ένα πρωτότυπο σπίτι για όλα τα είδη της θαλάσσιας ζωής. Βρίσκεται στο Μεξικό, κοντά στο Κανκούν.



Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα κομμάτι μίας χαμένης βυθισμένης πολιτείας. Όμως, το Volkswagen Beetle ευελπιστεί να γίνει μέρος του ωκεανού και να φιλοξενεί στο εσωτερικό του πολλά είδη ψαριών.

Πρόκειται για ένα θαλάσσιο σπίτι, κατασκευασμένο από μπετόν, το μπροστινό τμήμα του οποίου κοσμεί μία ξαπλωμένη κοπέλα.

Ο Jason deCaires-Taylor, 36 ετών, κατασκεύασε αυτό το υποβρύχιο μουσείο για να μπορέσει να φιλοξενήσει όλα τα πλάσματα του βυθού, όπως μικρά ψάρια, αστακούς και όστρακα.

Είναι ένα δημιούργημα αφιερωμένο στη θάλασσα που έχει υποστεί πολλά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μία προσπάθεια διάσωσης του οικοσυστήματος.

Βρίσκεται στο Μεξικό, κοντά στο Κανκούν και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν τα ψάρια από τις τρύπες στα παράθυρά του, να μπαίνουν και να βγαίνουν. Υπάρχουν εγκοπές στο κάτω τμήμα του, ώστε να περνούν με ευκολία μέχρι και αστακοί. Η επιφάνεια του είναι καλυμμένη με ένα ειδικό υλικό, το οποίο προσελκύει και τα κοράλλια.


Το ιδιόμορφο γλυπτό είναι μέρος του υποβρύχιου μουσείου του Κανκούν. Για να μπορέσουν να το κατεβάσουν, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν άδεια βαρέλια και σημαδούρες. Στη συνέχεια επιστρατεύτηκαν έμπειροι δύτες για να το τοποθετήσουν στη σωστή θέση.

Το στρογγυλό αεροδυναμικό του σχήμα, το βοηθά να διατηρήσει τη σταθερότητα του μέσα στο νερό και το προστατεύει από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και τις τροπικές καταιγίδες. Ζυγίζει οκτώ τόνους και έχει χώρο να φιλοξενήσει πάρα πολλά ψάρια και αστακούς, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου θα το κάνουν σπίτι τους.

Ένα δείγμα σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου