Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (Ο.Η.Ε.) - Διάσημοι πρόσφυγες


Μια ματιά σε μερικούς από τους πιο διάσημους πρόσφυγες, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων 2011.

Υπάρχουν περισσότεροι διάσημοι απ' όσοι ίσως φαντάζεστε, που κάποια στιγμή άφησαν την πατρίδα τους με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής στο εξωτερικό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων, ρίχνουμε μια ματιά σε αθλητές, μουσικούς, μοντέλα, συγγραφείς και ηθοποιούς που έκαναν αυτό το δύσκολο ταξίδι κάποια στιγμή στη ζωή τους.



Άλεκ Γουέκ
Χώρα καταγωγής: Σουδάν
Καριέρα: Μοντέλο

Σήμερα, η Άλεκ Γουέκ, 34 ετών, είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα μοντέλα του κόσμου για επιδείξεις και φωτογραφήσεις μόδας. Αλλά όταν ήταν 14 ετών, η οικογένειά της, ταξίδεψε από το νότιο Σουδάν για το Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να γλιτώσει από τον βίαιο εμφύλιο πόλεμο. Έξι χρόνια αργότερα, έγινε το πρώτο μοντέλο από την Αφρική που μπήκε στο εξώφυλλο του Elle.


Γουάικλεφ Ζιν
Χώρα καταγωγής: Αϊτή
Καριέρα: Μουσικός

Η προσφυγική περιπέτεια του Γουάικλεφ Ζιν έχει επηρεάσει τη μουσική του από την αρχή της καριέρας του (από τότε που ήταν μέλος των Fugees). Έφυγε από την πατρίδα του σε ηλικία 9 ετών, αλλά η Αϊτή βρίσκεται πάντα στο νου του. Ο 41χρονος μουσικός κατάφερε με τις εκκλήσεις του μέσω του Twitter να συγκεντρώσει αρκετά εκατομμύρια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, ενώ έθεσε υποψηφιότητα και για την προεδρία της χώρας του.


Άλμπερτ Αϊνστάιν
Χώρα καταγωγής: Γερμανία
Καριέρα: Φυσικός

Το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο της «ιδιοφυΐας» και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου γνωρίζουν τον Αϊνστάιν. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία, ανάγκασε τον επιστήμονα να εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1993 και να αποδεχτεί θέση δασκάλου σε πανεπιστήμιο μέχρι τον θάνατό του το 1955.


Χένρι Κίσινγκερ
Χώρα καταγωγής: Γερμανία
Καριέρα: Πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ

Πολύ γνωστός ως κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής, ωστόσο ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ γεννήθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο έφηβος Χάινζ Άλφρεντ Κίσινγκερ, 88 ετών σήμερα, με την οικογένειά του, εγκατέλειψαν τη ναζιστική Γερμανία το 1938.


Μάρλεν Ντίτριχ
Χώρα καταγωγής: Γερμανία
Καριέρα: Ηθοποιός / Τραγουδίστρια

Μία από τις πιο σπουδαίες σταρ του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, η Ντίτριχ εκτόξευσε τη φήμη της ως τραγουδίστρια καμπαρέ σε ταινία του 1930. Εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία και κατάφερε να κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση.


M.I.A.
Χώρα καταγωγής: Σρι Λάνκα
Καριέρα: Τραγουδίστρια

Γεννημένη στο Λονδίνο αλλά με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, η οικογένεια της Μ.Ι.Α. επέστρεψε στην πατρίδα της όσο εκείνη ήταν ακόμα βρέφος. Ο πολιτικός ακτιβισμός του πατέρα της υπέρ της πατρίδας του, ανάγκασε την οικογένειά της να κρύβεται εν μέσω ενός βίαιου εμφυλίου πολέμου. Η κλιμάκωση της σύρραξης υποχρέωσε τη μητέρα της να επιστρέψει στο Λονδίνο όταν η Μ.Ι.Α. ήταν ακόμα 11.


Σίγκμουντ Φρόιντ
Χώρα καταγωγής: Αυστρία
Καριέρα: Νευρολόγος

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης, είναι ευρύτερα γνωστός για την δουλειά του σχετικά με το υποσυνείδητο, αλλά και μία σύντομη πίστη του πως η κοκαΐνη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βιέννη, μέλος της εβραϊκής κοινότητας διανοούμενων (πριν τους Ναζί), αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα το 1938.


Μαντλίν Ολμπράιτ
Χώρα καταγωγής: Τσεχοσλοβακία
Καριέρα: Πρώην υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ

Η πρώτη γυναίκα που έγινε ποτέ υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, γεννήθηκε στην Πράγα. Οι γονείς της άφησαν τον Ιουδαϊσμό και έγιναν Ρωμαιοκαθολικοί πριν βρεθούν στο Λονδίνο ενόψει του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ολμπράιτ, 74 ετών πλέον, πρωταγωνίστησε σε φιλμ για τα παιδιά προσφύγων.


Νάντια Κομανέτσι
Χώρα καταγωγής: Ρουμανία
Καριέρα: Γυμνάστρια

Ως μέλος της Ολυμπιακής ομάδας της Ρουμανίας το 1976, η Κομανέτσι έκανε παγκόσμια αίσθηση, όταν έγινε η πρώτη αθλήτρια γυμναστικής που βαθμολογήθηκε με το τέλειο 10αρι. Συνέχισε κερδίζοντας αρκετά μετάλλια κατά τη διάρκεια της καριέρας της, αλλά αργότερα έζησε στη Δύση, αφήνοντας πίσω της το κομμουνιστικό καθεστώς.


Δαλάι Λάμα
Χώρα καταγωγής: Θιβέτ
Καριέρα: Θρησκευτικός ηγέτης

Ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ έχει εγκατασταθεί μακριά από την πατρίδα του από τη στιγμή που ο Κινεζικός στρατός κατέπνιξε βίαια το εθνικό κίνημα της χώρας το 1959. Ο Δαλάι Λάμα, μετακόμισε στην Νταραμσάλα της Βόρειας Ινδίας, την οποία πλέον χρησιμοποιεί ως βάση του για ταξίδια, αλλά και για να στέλνει τα μηνύματά του.


Άντι Γκαρσία
Χώρα καταγωγής: Κούβα
Καριέρα: Ηθοποιός

Υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ στο παρελθόν, ο Άντι Γκαρσία είναι γεννημένος στην Αβάνα. Μετά την αμερικανική εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, ο πεντάχρονος τότε Γκαρσία, άφησε πίσω του την πατρίδα του και βρέθηκε στο Μαϊάμι όπου η οικογένειά του ασχολήθηκε με επιτυχία με το εμπόριο αρωμάτων. Ο Γκαρσία μιλάει συχνά για λογαριασμό Κουβανών πολιτικών κρατουμένων και τονίζει την ανάγκη δημοκρατικής αλλαγής στο νησί.


Λουόλ Ντενγκ
Χώρα καταγωγής: Σουδάν
Καριέρα: Αθλητής του NBA

Ο φόργουορντ των Chicago Bulls μοιάζει να βρίσκεται στο στοιχείο του όταν πατάει το παρκέ, αλλά κατάγεται από μία όχι και τόσο... μπασκετική χώρα, το Σουδάν. Μέλος της εθνικής ομάδας των Ντίνκα, η οικογένεια του Ντενγκ εγκατέλειψε τη χώρα λόγω του εμφυλίου πολέμου και τελικά εγκαταστάθηκε στη Βρετανία.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου