Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Eurovision: Success Stories

 
Ελάχιστοι ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την Eurovision για μεγαλύτερη καριέρα. Ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.
 
 

Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν μπροστά σε εκατομμύρια κόσμου, για τους περισσότερους δεν αντιπροσώπευσε παρά το δικό τους πεντάλεπτο... δημοσιότητας πριν επιστρέψουν στην αφάνεια. Παρ' όλα αυτά, έχουν υπάρξει τυχεροί διαγωνιζόμενοι που έσπασαν αυτό το ιδιότυπο φράγμα και κατέγραψαν καριέρες υψηλού επιπέδου. Ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από αυτούς που η συμμετοχή τους στη Eurovision τους βοήθησε να γίνουν σταρ!


ABBA


Οι ABBA δεν είναι ένα οποιοδήποτε αλλά το απόλυτο success story στην ιστορία της Eurovision! Από το 1974 όταν και κέρδισαν με το τραγούδι Waterloo έχουν πουλήσει 400 εκατομμύρια δίσκους ενώ η μουσική τους έχει "ντύσει" ή εμπνεύσει θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά έργα.

Σελίν Ντιόν


Παρά το γεγονός ότι δεν κατάγεται απ' την Ευρώπη, η Γαλλο-Καναδή Σελίν Ντιόν έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα μετά τη Eurovision. Κέρδισε τον διαγωνισμό το 1988 για λογαριασμό της Ελβετίας με το τραγούδι Ne partez pas sans moi.

Τζόνι Λόγκαν
Ο Ιρλανδός τραγουδιστής-συνθέτης Τζόνι Λόγκαν δεν απολαμβάνει της ίδιας επιτυχίας όπως οι ABBA και η Σελίν Ντιόν, αλλά η εκτίμηση που λαμβάνει στις τάξεις της Eurovision είναι ξεχωριστή. Του έχει αποδοθεί μάλιστα το παρατσούκλι «Mr. Eurovision» καθώς έχει τραγουδήσει ή γράψει τρία νικητήρια τραγούδια του θεσμού.

Cliff Richard
Προτού τραγουδήσει το Congratulations στην Eurovision το 1968, o Κλιφ Ρίτσαρντ είχε ήδη δημιουργήσει έναν μύθο γύρω απ' το όνομά του ως ένας απ' τους πιο ταλαντούχους ποπ σταρ της Βρετανίας πριν την εποχή των Beatles. Από το 1968 όμως και εντεύθεν, πούλησε 260 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως , κέρδισε τον τίτλο του ιππότη και προσέλκυσε θαυμαστές από όλο τον κόσμο, ακόμα και την Ασία, την Αφρική και της Αυστραλία!

Νανά Μούσχουρη


Η Ελληνίδα σουπερ-σταρ Νανά Μούσχουρη διαγωνίστηκε στη Eurovision προτού λάβει παγκόσμια φήμη. Όχι όμως για λογαριασμό της πατρίδας της. Τραγούδησε το A force de prier για το Λουξεμβούργο, το 1963.

Brotherhood of Man
Όταν οι Brotherhood of Man κέρδισαν τον διαγωνισμό της Eurovision με το Save All Your Kisses For Me το 1976, πολλοί τους έβαλαν την ταμπέλα της βρετανικής... απάντησης στους ABBA. Παρ' όλο που ποτέ δεν έφθασαν στο ίδιο επίπεδο επιτυχίας, πούλησαν 10 εκατομμύρια singles παγκοσμίως ενώ τους απονεμήθηκαν τριάντα πλατινένιοι, χρυσοί και ασημένιοι δίσκοι.

Dana International
Όταν η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ συμμετείχε στη Eurovision το 1998 με το Diva, προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις από συντηρητικούς στην πατρίδα της, το Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, εκείνη κέρδισε τον διαγωνισμό και έγινε γνωστή μετέπειτα ως η πλέον αναγνωρίσιμη τρανσέξουαλ σταρ του κόσμου.

Dana
Η δεσποινίς Dana International δεν είναι η μοναδική Ντάνα που έχει κερδίσει την Eurovision. Η Ντάνα Ρόσμαρι Σκάλον θριάμβευσε για λογαριασμό της Ιρλανδίας το 1970 με το All Kinds of Everything και συνεχίζει να έχει μια επιτυχημένη καριέρα ως τραγουδίστρια-συνθέτρια, ερμηνεύοντας ως επί το πλείστον Καθολική μουσική. Έχει μάλιστα να επιδείξει μια σύντομη καριέρα στην πολιτική, έχοντας θητεύσει ως μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ του 1997 και του 2004.

Lordi
Τα... τέρατα απ' την Φινλανδία σόκαραν τον κόσμο με την ευρύτατη νίκη που πέτυχαν στην Eurovision της Αθήνας το 2006 με το Hard Rock Hallelujah. Από τότε έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ Ozzfest του Όζι Όσμπορν και στο φημισμένο φεστιβάλ του Donington (Download Festival).

Dima Bilan
Ο Ντίμα Μπιλάν ήρθε δεύτερος πίσω από τους Lordi το 2006, αλλά δυο χρόνια αργότερα (2008) η κορυφή ήταν δική του με το Believe. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της Ρωσίας ενώ έχει κερδίσει και βραβείο MTV Europe Music.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου