Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι Χρυσοί Φοίνικες με τα μεγαλύτερα κέρδη


Οι έπαινοι των κριτικών είναι ωραίοι και καλοί, όμως ποιοι νικητές του Χρυσού Φοίνικα ήταν επιτυχίες στο box office όσο και στις Κάννες;



Ο Χρυσός Φοίνικας είναι το μεγαλύτερο βραβείο που απονέμεται στο Φεστιβάλ των Καννών και δίνεται στον σκηνοθέτη του καλύτερου φιλμ στο επίσημο διαγωνιστικό μέρος. Πάνω από 50 σκηνοθέτες έχουν πάρει σπίτι τους το βραβείο από το 1955, όμως πόσο συχνά έχει το box office «συνοδέψει» την κριτική αποδοχή;

Μετράμε αντίστροφα τις δέκα πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες που έχουν βραβευτεί με το Χρυσό Φοίνικα.

10. Wild at Heart (εικόνα πάνω)
Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1990
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $14,560,247
Παγκόσμια κέρδη: Άγνωστο

Ένα τυπικό road movie του Ντέιβιντ Λίντς με άφθονα περίεργα happenings και μία μεταμόρφωση του Νίκολας Κέιτζ που το μάτι του γυαλίζει στο ρόλο του παράνομου Σέιλορ Ρίπλεϊ.


9. The Mission


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1986
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $17,218,023
Παγκόσμια κέρδη: Άγνωστο

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τζέρεμι Άιρονς πρωταγωνιστούν στο δράμα του Ρόλαντ Τζοφέ γύρω από τις εμπειρίες μίας αποστολής Ιησουϊτών στη Νότια Αμερική του 18ου αιώνα. Ο Ένιο Μορικόνε έγραψε τη μουσική.


8. sex, lies and videotape


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1989
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $24,741,667
Παγκόσμια κέρδη: Άγνωστο

Η επιτυχία αυτού του ανεξάρτητου φιλμ με το χαμηλό budget έφερε επανάσταση στο αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά και «εκτόξευσε» την καριέρα του Στίβεν Σόντεμπεργκ. Εκτός από το να κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα, ο Τζέιμς Σπέιντερ βραβεύτηκε επίσης ως ο Καλύτερος Ηθοποιός στο Φεστιβάλ των Καννών.


7. Taxi Driver


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1976
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $28,262,574
Παγκόσμια κέρδη Worldwide: Άγνωστο N/A

Σκηνοθετημένο από τον Μάρτιν Σκορτσέζε και σε σενάριο του Πολ Σρέιντερ, στο Taxi Driver πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως ένας μοναχικός και αποξενωμένος βετεράνο του Βιετνάμ που αναπτύσει μία πολύ επικίνδυνη εμμονή με μία νεαρή πόρνη, που ερμηνεύει η Τζόντι Φόστερ. Ο Τζον Χίνκλεϊ αργότερα υποστήριξε πως ήταν η εμμονή του στον ρόλο της Φόστερ που τον έκανε να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981.


6. The Pianist


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 2002
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $32,572,577
Παγκόσμια κέρδη: $120,072,577

Προσαρμοσμένο επάνω στην αυτοβιογραφία του Εβραιο-Πολωνού μουσικού Βλάντισλαβ Σπίλμαν, το συγκλονιστικό πολεμικό δράμα του Ρόμαν Πολάνσκι με πρωταγωνιστή τον Άντριαν Μπρόντι, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου.


5. All that Jazz


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1980
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $37,823,676
Παγκόσμια κέρδη: Άγνωστο

Το σχεδόν αυτοβιογραφικό μιούζικαλ του Μπομπ Φος, All that Jazz, που περιέγραφε τη ζωή ενός γυναικά, εξαρτημένου από τα ναρκωτικά χορογράφου-σκηνοθέτη μέσα στο θρίαμβο και την αποτυχία, κέρδισε τέσσερα Βραβεία της Ακαδημίας και χάρισε στον Φος την τρίτη υποψηφιότητά του για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.


4. The Piano


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1993
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $40,157,856
Παγκόσμια κέρδη: Άγνωστο

Το τοποθετημένο στη Νέα Ζηλανδία δράμα εποχής της Τζέιν Κάμπιον για μία κωφάλαλη πιανίστρια και την κόρη της, είχε πρωταγωνίστριες την Χόλι Χάντερ και την Άνα Πάκουιν, πλέον πιο γνώστη από τις «τρελές» στιγμές που περνάει με τους βρυκόλακες στο True Blood. Η στοιχειωμένη μουσική του Μάικλ Νάιμαν κατέληξε ένα best selling soundtrack.


3. Apocalypse Now


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1979
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $83,471,511
Παγκόσμια κέρδη: Άγνωστο

To πολεμικό επικό φιλμ για το Βιετνάμ του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο και Ντένις Χόπερ, ήταν μία σύγχρονη προσαρμογή του μυθιστορήματος του Τζόζεφ Κόνραντ, Heart of Darnkness. To φιλμ έγινε διάσημο στον τύπο κυρίως λόγω της μακράς και προβληματικής του παραγωγής, όπως αποτυπώθηκε στο Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse. O Μάρλον Μπράντο έφτασε στο σετ υπέρβαρος και ο Μάρτιν Σιν υπέστη καρδιακή προσβολή. Η παραγωγή χτυπήθηκε επίσης από επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν πολλά ακριβά σετ των γυρισμάτων. Επιπρόσθετα, η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας καθυστέρησε πολλές φορές αφού ο Κόπολα πάσχιζε να βρει ένα τέλος και να μοντάρει τα χιλιάδες μέτρα υλικού που είχε τραβήξει.


2. Pulp Fiction


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 1994
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $107,928,762
Παγκόσμια κέρδη: $213,928,762

Το κλασικό cult Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο αναγέννησε την καριέρα του Τζον Τραβόλτα, έκανε θρύλο τον Σάμιουελ Τζάκσον και θύμισε σε όλους μας πως πρέπει να είμαστε cool όπως ο Φόνζι.


1. Fahrenheit 9/11


Χρονιά που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα: 2004
Εγχώρια κέρδη Αμερικής: $119,194,771
Παγκόσμια κέρδη: $222,446,882

Μία κριτική ματιά στην προεδρεία του Τζόρτζ Μπους, στον πόλεμο στην τρομοκρατία και η κάλυψή του από τα ειδησεογραφικά media. To Fahrenheit 9/11 του Μάικλ Μουρ ντεμπουτάρισε στις Κάννες το 2004 και έτυχε μίας εικοσάλεπτης "standing ovation", η μεγαλύτερη στην ιστορία του φεστιβάλ. Είναι το ντοκιμαντέρ με τα μεγαλύτερα κέρδη όλων των εποχών στο Αμερικάνικο εγχώριο box office.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου