Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η εκκεντρική ζωή των δικτατόρων

Μουαμάρ Καντάφι - Λιβύη (1970 - σήμερα)


Όπως οι περισσότεροι μακράς θητείας δικτατόρες, ο Καντάφι της Λιβύης έχει αναπτύξει με τη σειρά του πολλές εκκεντρικότητες. Η επιλογή των σωματοφυλάκων του -ένα σώμα από σαράντα δυνατές, όλες γυναίκες και εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από παρθένες- είναι αυτή που έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή των media. Οι Αμαζόνες του Καντάφι έχουν λάβει ειδική πολεμική εκπαίδευση και τις έχει επιλέξει προσωπικά ο ηγέτης της Λιβύης. Έχει επίσης ένα απρόβλεπτο γούστο στα ρούχα. Μία ημέρα μπορεί να τον δουν ντυμένο με φόρμα γυμναστικής και σαγιονάρες και την επόμενη θα είναι γεμάτος με στρατιωτικά διακριτικά, επιδεικνύοντας όλα τα μετάλλιά του.



Ιμέλντα Μάρκος (Γυναίκα του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος Εμάνουελ Εντραλίν) - Φιλιππίνες (1965-1986)


Αν και ο Φέρντιναντ Μάρκος δεν ήταν ακριβώς νορμάλ, ήταν η γυναίκα του Ιμέλντα που έγινε αρκετά γνωστή λόγω των περίεργων συνηθειών της. Είχε, για να το θέσουμε επιεικώς, ένα τεράστιο φετίχ με τα παπούτσια και κατά την διάρκεια της θητείας του άντρα της κατάφερε να μαζέψει πάνω από 1.200 ζευγάρια. Εκτός αυτού, ήταν ιδιοκτήτρια ενός ακριβού κοσμηματοπωλείου.

Νικολάε Τσαουσέσκου - Ρουμανία (1974-1989)


Όπως οι περισσότεροι δυνάστες, έτσι και ο Τσαουσέσκου είχε μία περίεργη εμμονή με την υγιεινή. Υπέφερε από νοσοφοβία, κάτι που σήμαινε πως συνοδός του, του έπλενε τα χέρια του με οινόπνευμα κάθε φορά που χαιρετούσε κάποιον. Ο Τσαουσέσκου ήταν επίσης πολύ προληπτικός και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως φοβόταν απόλυτα τους βρικόλακες.

Ένα από τα κεντρικά μνημεία της μεγαλομανίας του Τσαουσέσκου ήταν το κολοσσιαίο Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului) στο Βουκουρέστι. Τα 350,000 τετραγωνικά του μέτρα το καθιστούν το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και αποτελείται από οκτώ υπόγεια και 12 υπέργειους ορόφους.

Το γιγαντιαίο συγκρότημα έχει 2.000 δωμάτια και με σκοπό να δημιουργήσει χώρο για το κτίριο και την λεωφόρο που συνδέεται με αυτό, ο Τσαουσέσκου διέλυσε το ένα πέμπτο του κέντρου του Βουκουρεστίου, συμπεριλαμβανομένων και 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών εκκλησιών, 6 συναγωγών και Εβραϊκών ναών, 3 Προτεσταντικών εκκλησιών και 30.000 σπιτιών.

Ο Τσαουσέσκου εξασφάλισε πως σχεδόν όλα από τα εξαρτήματα του κτιρίου προέρχονταν από την Ρουμανία, ενώ για το όλο project χρησιμοποίησε τον απίστευτο αριθμό του 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων Τρανσιλβανικού μαρμάρου.

Από το 1994 το Ρουμανικό κοινοβούλιο έχει σταματήσει να συνεδριάζει στο παλάτι, αλλά ορισμένα μέρη του νοικιάζονται για συνέδρια και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Έτσι, εάν χρειάζεστε ένα χώρο για τα επόμενα γενέθλιά σας...

Ιντί Αμίν - Ουγκάντα (1971-1979)


Εκτός από τα τεράστια παλάτια και τα εξωφρενικά ντυσίματα, κάθε δικτάτορας πρέπει να φέρει έναν εντυπωσιακό τίτλο. Έτσι κι αλλιώς, οι συνηθισμένοι τίτλοι όπως "Πρόεδρος" ή "Πρωθυπουργός" είναι απίθανο να εμφυσήσει τον απαραίτητο φόβο στους εχθρούς σου. Ο τύραννος της Ουγκάντας, Ιντί Αμίν, πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των γελοίων τίτλων.

Προτιμούσε να είνα γνωστός ως η Αυτού Εξοχότης Αιώνιος Πρόεδρος, Στρατάρχης Αλ Χατζί Καθηγητής Ιντί Αμίν, VC, DSO, MC, Αφέντης Όλων των Ζώων της Γης και των Ψαριών της Θάλασσας, Κατακτητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Αφρική Γενικότερα και της Ουγκάντα Ειδικότερα και μη εστεμμένος Βασιλιάς της Σκωτίας. Ο τελευταίος τίτλος, Βασιλιάς της Σκωτίας, έδωσε το όνομα του στο βραβευμένο με Όσκαρ βιογραφικό φιλμ, Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας, όπου πρωταγωνιστούσε ο Φόρεστ Γουίτακερ ερμηνεύοντας τον Αμίν.

Υπάρχουν πολλές φήμες για τις περίεργες συνήθειες του Αμίν, με ορισμένους μάλιστα να υποστηρίζουν πως ήταν κανίβαλος. Ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν πως αυτές οι ιστορίες εξασφαλίζουν πως ο κόσμος στη Δύση επικεντρώνει κυρίως την προσοχή του στις εκκεντρικότητές του, και κατά κύριο λόγο αγνοεί το γεγονός πως κάπου στις 300.000 άνθρωποι πέθαναν κατά την διάρκεια της βασιλείας του τρόμου του.

Γι' αυτό, το παρατσούκλι που ο ίδιος ο λαός του, του έδωσε είναι πιθανόν το πιο κατάλληλο: ο Χασάπης της Αφρικής.

Κιμ Γιονγκ-Ιλ - Βόρεια Κορέα (1993-σήμερα)
Κάθε ένας δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει τουλάχιστον μία εμμονή. Για τον ηγέτη της Νότιας Κορέας είναι το φαγητό. Ενώ οι δικοί του άνθρωποι λιμοκτονούν, η κοιλιά του Κιμ Γιονγκ-Ιλ είναι πάντα γεμάτη με τις ξεχωριστές λιχουδιές του κόσμου.

Για να εξασφαλίσει πως θα βρίσκει πάντα το καλύτερο από τα καλύτερα φαγητά, στέλνει αντιπροσώπους σε όλο τον κόσμο για να διαλέγουν τις πιο ακριβές λιχουδιές από κάθε χώρα.

H παρουσίαση των γευμάτων του Κιμ είναι ένα επίσης μία υπόθεση που διακρίνεται για τα περίεργα τελετουργικά της. Για παράδειγμα το ρύζι του πρέπει να μαγειρεμένο πάνω σε φωτιά με ξύλα που έχουν κοπεί από δέντρα που φυτρώνουν μόνο σ' ένα θρυλικό κινέζικο βουνό.

Για να εξασφαλιστεί πως το ρύζι του Μεγάλου Ηγέτη είναι σε τέλεια κατάσταση, εξετάζουν κάθε κόκκο ξεχωριστά κατά την διάρκεια μίας εξοντωτικής διαδικασίας όπου ελέγχεται η ποιότητα. Για να πάει όλo αυτό το νόστιμο φαγητό κάτω, ο δικτάτορας έχει ένα γιγαντιαίο κελάρι με κρασιά με περισσότερα από 10.000 μπουκάλια στη διάθεσή του.

Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ - Τουρκμενιστάν (1991-2006)
Για να εξασφαλίσεις πως οι άνθρωποί σου θα σε αποδεχθούν ως ένα «μεγάλο ηγέτη» πρέπει πραγματικά να γνωρίζεις πως να κάνεις προπαγάνδα, και ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, ήταν ειδικός σ' αυτό.

Δεν περνούσε μέρα για έναν μέσο κάτοικο του Τουρκμενιστάν χωρίς να του υπενθυμίζουν για τον Νιγιαζόφ, αφού ο ηγέτης είχε την συνήθεια να ονομάζει πολλά, πάρα πολλά πράγματα με το όνομά του, συμπεριλαμβάνοντας δρόμους, μία ράτσα αλόγων, το μεγαλύτερο κανάλι στον κόσμο, μία πόλη, καράβια, έναν πλανήτη στον αστερισμό του Ταύρου, έναν κρατήρα στο φεγγάρι, μία κορυφή βουνού και τον μήνα Ιανουάριο.

Ήταν επίσης γνωστός για τα μεγαλομανή του σχέδια, όπως ήταν ένα παλάτι φτιαγμένο από πάγο, μία ψηλή πυραμίδα σαράντα μέτρων στην πρωτεύουσα και ένα τεράστιο χρυσό άγαλμα του εαυτού του που περιστρέφονταν μαζί με τον ήλιο.

Και ενώ δεν έφτανε που βομβάρδιζε τον πληθυσμό του με προπαγάνδα και χτίζοντας περίεργα μνημεία, ο Νιγιαζόφ ήταν επίσης ένας μάστερ στο να εφευρίσκει γελοίους κανόνες για τον πληθυσμό του.

Απαγόρεψε το μπαλέτο και την ηχογράφηση μουσικής, έβαλε μαθήτριες σχολείου να φορούν γούνινα καπέλα και να χτενίζουν τα μαλλιά τους, ενώ απαγόρεψε στους άντρες να έχουν γένια, χρυσά δόντια και μακριά μαλλιά. Έφτασε μέχρι και να απαγορέψει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους όταν έπρεπε να το κόψει εκείνος.

Χάστινγκς Καμούζου Μπάντα - Μαλάουι (1966-1994)
Όπως ο Τουρκμένος ομόλογος του, Νιγιαζόφ, ο Χάστινγκς Καμούζου Μπάντα έτρεφε επίσης ένα μίσος για τα μακριά μαλλιά σε άντρες. Το να φορούν οι γυναίκες παντελόνια ήταν επίσης κάτι που ο Αφρικανός δικτάτορας δεν ανεχόταν με τίποτα, και γι' αυτό είχε απαγορεύσει και τα δύο. Επίσης είχε επικηρύξει και την τηλεόραση.

Είχε αναγκάσει όλα τα επαγγελματικά κτίρια να έχουν ένα επίσημο πορτραίτο του στον τοίχο, και καμία άλλη φωτογραφία, ή αφίσα ή ρολόι επιτρεπόταν να τοποθετηθεί ψηλότερα.

Προφανώς, ο τύραννος δεν απεχθανόταν την γυναικεία ομορφιά. Όποτε επισκεπτόταν μία πόλη, μία ομάδα γυναικών έπρεπε να χορέψει για εκείνον, με την κάθε μία να φορά ένα ειδικό ρούχο που έφερε την εικόνα του προσώπου του.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου