Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τα μεγαλύτερα κολαστήρια της ιστορίας


«Δύο άντρες κοιτούν μέσα από τα σίδερα του κελιού τους. Ο ένας βλέπει λάσπη και ο άλλος αστέρια» είχε πει ο Φρέντερικ Λάνγκμπριτζ για τις φυλακές. Αυτό που, ίσως, ξέχασε ο Άγγλος ποιητής είναι ότι κάποιοι είδαν αίμα και πόνο.



Αλκατράζ, ΗΠΑ (φωτογραφία πάνω)
Η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ είναι πλέον ένας διάσημος τουριστικός προορισμός. Τοποθετημένη σε μια μικρή νησίδα στη είσοδο του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου στις ΗΠΑ, ήταν το κολαστήριο κάθε κρατουμένου από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο μέχρι το μεσοπόλεμο. Ο πιο διάσημος κρατούμενος δεν είναι άλλος από τον Αλ Καπόνε αλλά οι κρατούμενοι που έγραψαν ιστορία ήταν οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν. Ήταν οι μοναδικοί που κατάφεραν να αποδράσουν αν και πιθανότατα η προσπάθεια τους είχε τραγική κατάληξη.

Σατό Ντ’ Ιφ, Γαλλία
Ο πύργος που φυλακίστηκε ο Κόμης Μοντεχρίστος στο διήγημα του Αλέξανδρου Δουμά βρίσκεται σε μια νησίδα στον κόλπο της Μασσαλίας και χτίστηκε για αμυντικούς σκοπούς μεταξύ 1524-1531. Μερικούς αιώνες αργότερα έγινε το κολαστήριο 3500 Ουγενότων (Προτεστάντες) μετά τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Την ίδια τύχη είχε ο Γκαστόν Γκρεμιό, ηγετική μορφή της παρισινής κομμούνας που άφησε την τελευταία του πνοή στο Σατό.

Νήσος Ρόμπεν, Νότιος Αφρική
Το μικρό νησί στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν έγινε ο τόπος προορισμού διάσημων προσωπικοτήτων όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Κγκαλέμα Μοτλάντε και ευτυχώς χιλιάδων τουριστών από την πτώση του απαρτχάιντ και έπειτα.

Τουόλ Σλενγκ, Καμπότζη
Κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας των Ερυθρών Χμερ, η φυλακή Τουόλ Σλενγκ έγινε ο τάφος 17 χιλιάδων αντιφρονούντων. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο για να θυμίζει τη βαρβαρότητα του καθεστώτος.

Νήσος Γκόρι, Σενεγάλη
Το Γκόρι, ένα μικρό νησάκι στα 3 χλμ από την ακτή του Ντακάρ, έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO μνημείο διεθνούς πολιτιστική κληρονομιάς. Αν και η σημασία του στο δουλεμπόριο αμφισβητείται, ήταν έδρα του Οίκου των Σκλάβων, διαμετακομιστικό κέντρο σκλάβων μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα και αργότερα άλλων εμπορικών προϊόντων. Σήμερα είναι μουσείο.

Φυλακή Χόα Λο
Το «Χίλτον» του Ανόι ήταν μια φυλακή χτισμένη από τους Γάλλους όταν ακόμα το Βιετνάμ ήταν μέρος της Γαλλικής Ινδοκίνας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ έγινε τόπος μαρτυρίου για εκατοντάδες αμερικάνους που αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν.

Φυλακή Σουλταναχμέτ, Τουρκία
Η Φυλακή του Σουλταναχμέτ, είναι μερικά μόλις βήματα από τα σημαντικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης όπως η Αγία Σοφία, ο Ιππόδρομος και το Τοπ Καπί. Χτίστηκε το 1918 και ήταν η πρώτη φυλακή της Πόλης, σωφρονίζοντας δεκάδες διανοούμενους όπως ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, ο συγγραφέας Ορχάν Κεμάλ, οι κομμουνιστές ηγέτες Χικμέτ Κιβιλτσιμλί και Μιχρί Μπελί κ.α. Σήμερα είναι ένα 5άστερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Ιλ ντου Ντιάμπλ, Γαλλική Γουιάνα
Η νήσος του διαβόλου ήταν το μέσο με το οποίο ο Ναπολέον Γ’ (τελευταίος μονάρχης και πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας) εξασφάλισε την κοινωνική συνοχή που απαιτούσε η διακυβέρνηση της νέας και εύθραυστης δημοκρατίας. Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι μεταφέρονταν στο εξωτικό νησί και στεγάζονταν στα ίδια κελιά με σκληροπυρηνικούς εγκληματίες.

Πύργος Λονδίνου, Μ. Βρετανία
Ο Πύργος του Λονδίνου ήταν ένας χώρος φυλάκισης, βασανιστηρίων και φόνου για πάνω από χίλια χρόνια. Τα κελιά του έχουν φιλοξενήσει από απλούς άσημους αντιφρονούντες και αιχμαλώτους πολέμου μέχρι το Βασιλιά Ερρικό ΣΤ’, τη γυναίκα του Κάθριν Χάουαρντ, τον Τόμας Μόρ και το δεξί χέρι του Χίτλερ, Ρούντολφ Ες. Αν και θεωρείται το πιο στοιχειωμένο κτίριο στην Αγγλία, σήμερα στεγάζει τη συλλογή από κορώνες και κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος.

πηγή: men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου