Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το δέντρο που είχε συλληφθεί


Στην περιοχή Landi Kotal στο σημερινό Πακιστάν, υπάρχει ένα δέντρο που είναι αλυσοδεμένο στο έδαφος σαν κάποιος να θέλει να μην το αφήσει να φύγει. Μια ταμπέλα που κρέμεται από τα κλαδιά του γράφει: "Είμαι υπό κράτηση".



Δείτε ακόμη:
Ένα δέντρο που ανήκει στον εαυτό του
Η κοιλάδα με τα τετράγωνα δέντρα

Η ιστορία λέει ότι το 1898, κάποιος Βρετανός αξιωματικός, υπό την επήρεια αλκοόλ, πίστεψε ότι το δέντρο κινούνταν προς το μέρος του. Απειλούμενος από το δέντρο, ο αξιωματικός διέταξε κάποιον λοχία να το συλλάβει. Ο λοχίας ακολουθώντας τις διαταγές του αξιωματικού, αλυσόδεσε το παραβατικό δέντρο. Περισσότερα από εκατό χρόνια αργότερα, το δέντρο είναι ακόμα αλυσοδεμένο.


Οι ντόπιοι λένε ότι το αλυσοδεμένο δέντρο είναι μια αλληγορία των -δρακόντειων- νόμων Frontier Crimes Regulation (FCR), που δημοσιεύθηκαν από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της Αποικιοκρατίας ώστε να καταπολεμήσουν τους Παστούν (εθνότητα-φυλή Αφγανών που αριθμείται περίπου σε 42 εκατομμύρια Ευρασιάτες εκ των οποίων 28 εκατομμύρια βρίσκονται στο Πακιστάν, 13 εκατομμύρια στο Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι σε άλλες χώρες. Είναι εγκατεστημένοι κυρίως στο σημερινό νοτιοανατολικό Αφγανιστάν και το βορειοδυτικό Πακιστάν) που ήταν κατά του βρετανικού νόμου. Ο νόμος επέτρεπε στην κυβέρνηση να τιμωρεί συλλογικά φυλές ή οικογένειες για εγκλήματα που διαπράττονταν από άτομα των ομάδων.

Ο νόμος FCR είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν. Ο νόμος αρνείται το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, ενώ ορίζει ότι οι κάτοικοι μπορούν να συλληφθούν χωρίς να έχουν κατηγορηθεί κάποιο συγκεκριμένο έγκλημα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κατάσχει την ιδιωτική περιουσία του κατηγορουμένου.

Το 2008, ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν, εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του να καταργήσει τον FCR, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Το 2011 όμως, ο νόμος FCR υπέστη μερικές μεταρρυθμίσεις, όπου εισήχθησαν νέες έννοιες, όπως η πρόβλεψη για εγγύηση, αποζημίωση για ψευδείς διώξεις, ασυλία για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου