Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τι μπορεί να περιείχε μια χρονοκάψουλα των Ναζί;


Το περιεχόμενό της ήταν πολύ χαρακτηριστικό για χρονοκάψουλα... συν, μερικές φωτογραφίες του Χίτλερ.



Το 1934, στην πολωνική πόλη Zlocieniec, τότε τμήμα της Γερμανίας, οι Ναζί έχτιζαν ένα καινούργιο κτίριο, που προοριζόταν για σχολείο των μελλοντικών ηγετών τους. Στα θεμέλιά του, τοποθέτησαν μια χρονοκάψουλα.

Οι αρχαιολόγοι ήξεραν εδώ και χρόνια την ύπαρξη της χρονοκάψουλας, αλλά δεν είχαν καμία ιδέα τι μπορεί να περιείχε και δεν μπορούσαν να την πάρουν. Πρόσφατα όμως, κατάφεραν να εργαστούν στο κτίριο και να πάρουν τον χάλκινο, σφραγισμένο κύλινδρο, που ήταν θαμμένος εκεί για πάνω από 80 χρόνια.

Συχνά, το περιεχόμενο των χροκάψουλων καταλήγει μια άμορφη μάζα, αλλά αυτής ήταν καλά διατηρημένο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μικρό πριόνι για να ανοίξουν την κάψουλα και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες, επιστολές, μια πρόσκληση για τα εγκαίνια του κτιρίου και εφημερίδες. Υπήρχαν επίσης νομίσματα και ένα βιβλίο για την ιστορία της πόλης.

Αλλά, μιλάμε για μια ναζιστική χρονοκάψουλα. Οπότε, περιείχε και δύο αντίγραφα του Mein Kampf (Ο Αγών μου) και φωτογραφίες του Χίτλερ.




Μετά τον πόλεμο, η πόλη έγινε έδαφος της Πολωνίας και το κτίριο χρησιμοποιείται σήμερα από τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεων.

φωτογραφίες: independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου