Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεγαλύτερη αστραπή στον κόσμο, τόσο σε μήκος, όσο και σε διάρκεια

Μια αστραπή stacato (από τον ουρανό στο έδαφος, πολύ μικρής διάρκειας, με πολλά διακλαδισμένα κανάλια και πολύ φωτεινή), Νέα Βοστόνη, Τέξας - πηγή

Οι αστραπές διαρκούν για πολύ λίγο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνιούνται εύκολα. Σε ένα πρόσφατο άρθρο από την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία δύο αστραπές έχουν επιλεγεί για το ρεκόρ σε μήκος και τη διάρκεια τους, αντίστοιχα.



Η μεγαλύτερη σε μήκος αστραπή έχει συμβεί στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ το 2007. Η αστραπή είχε μήκος 200 μίλια κατά μήκος του ουρανού. Εδώ και πολύ καιρό, οι ερευνητές ψάχνουν αν πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τι είναι μια αστραπή και αυτό γιατί θεωρούσαν τόσα χρόνια ότι μια αστραπή μπορεί να φτάσει σε μήκος περίπου τα 20 μίλια, και αυτό, μόνο προς τα κάτω.

Αστραπή πολλαπλών καναλιών από σύννεφο σε σύννεφο, Swifts Creek, Αυστραλία - πηγή

Επιπροσθέτως με την αστραπή της Οκλαχόμα, μια αστραπή που καταγράφηκε στην Κυανή Ακτή της Γαλλία το 2012, έχει ξεχωρίσει ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια. Εκείνη, διήρκεσε σχεδόν οκτώ δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας την αντίληψη ότι η διάρκεια μιας αστραπής σπάνια μπορεί να υπερβαίνει το 1 δευτερόλεπτο. Αυτή η συγκεκριμένη αστραπή έφτασε σε μήκος τα 125 μίλια ανάμεσα σε δύο σύννεφα.

Τα ευρήματα αυτά χρειάστηκαν χρόνια συγκρίσεων πληροφοριών που συλλέγονται από τους σταθμούς Lightning Mapping Array σε όλο τον κόσμο, που προσπαθούν να προβλέψουν και να καταγράψουν τις αστραπές με αισθητήρες, μέσω της λεπτής ακτινοβολίας που προηγείται αυτών. Φυσικά, η έρευνα μπορεί να συγκρίνει μόνο τις αστραπές που καταγράφονται. Οπότε, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη πιο απίστευτες αστραπές στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου