Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Γιορτάζοντας την επέτειο της Μεγάλης Φωτιάς του Λονδίνου


Ένα τεράστιο ξύλινο μοντέλο, αντίγραφο του Λονδίνου του 17ου αιώνα, πυρπολήθηκε στις όχθες του ποταμού Τάμεση την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου για να σηματοδοτήσει την 350ή επέτειο από τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου, που ισοπέδωσε την πόλη το 1666.




Το μήκους 120 μέτρων ξύλινο μοντέλο του ορίζοντα του Λονδίνου, με τίτλο "Λονδίνο 1666", σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη David Best, ο οποίος είναι γνωστός επειδή δημιουργεί τεράστιες ξύλινες δομές και τις καίει ολοσχερώς, κυρίως για το ετήσιο φεστιβάλ Burning Man στη Νεβάδα των ΗΠΑ.


Η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου, η οποία ξεκίνησε στο φούρνο της Pudding Lane, τη νύχτα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1666, μαινόταν για τέσσερις ημέρες, καταστρέφοντας το 80% των -ως επί το πλείστον- ξύλινων κτιρίων στη μεσαιωνική πόλη του Λονδίνου. Υπολογίζεται ότι 70.000 με 80.000 κάτοικοι της πόλης έμειναν άστεγοι. Επισήμως, αναφέρθηκαν μόνο έξι νεκροί, και αυτό γιατί η φτωχή και η μεσαία τάξη δεν είχαν τεκμηριωθεί. Επιπλέον, η θερμότητα από τη φωτιά ήταν τόσο μεγάλη, που πολλά από τα θύματα μπορεί να εξαϋλώθηκαν αφήνοντας λίγο μόνο σκελετικά υπολείμματα.



φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου