Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Γιατί οι Αμερικανοί αποκαλούν το ποδόσφαιρο "Soccer"


Για τους αγγλομαθείς, και ειδικότερα για τους φανατικούς του "βασιλιά των σπορ", το θέμα είναι γνωστό.

Οι Βρετανοί αποκαλούν το ποδόσφαιρο "football" (κατά αναλογία και εμείς στα ελληνικά), ενώ οι Αμερικανοί "soccer" και η λέξη "football" αναφέρεται σε άλλα είδη (το ίδιο συμβαίνει και στον Καναδά, την Ιαπωνία και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπου χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι).

Γιατί όμως;



Διαβάζουμε στην ελληνική wiki:

"Τα ποδοσφαιρικά αθλήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα ομαδικών αθλημάτων, τα οποία διακρίνονται σε διάφορες μορφές και παραλλαγές, με κύριο χαρακτηριστικό το λάκτισμα μιας μπάλας για την επίτευξη τέρματος. Χωρίς επιφυλάξεις, σε διεθνές επίπεδο η λέξη ποδόσφαιρο (football) γίνεται κατανοητό ότι αναφέρεται σε όποια μορφή ποδοσφαίρου είναι πιο δημοφιλής στο περιφερειακό πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται η λέξη. Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν τον όρο "ποδόσφαιρο" είναι τα εξής: ποδόσφαιρο, βορειοαμερικανικό ποδόσφαιρο (ειδικότερα αμερικανικό ποδόσφαιρο ή καναδικό ποδόσφαιρο), αυστραλιανό ποδόσφαιρο και γαελικό ποδόσφαιρο. Ορισμένα από τα προαναφερθέντα αθλήματα, αποτελούν μεταγενέστερες μορφές του ράγκμπι, το οποίο αναφέρεται επίσης ως "ράγκμπι φούτμπολ" (rugby football) και οι παραλλαγές του (ράγκμπι γιούνιον, ράγκμπι λιγκ) συμπεριλαμβάνονται στα ποδοσφαιρικά αθλήματα."

Και όμως, η λέξη "soccer" έχει αγγλική προέλευση.

Σύμφωνα με SportsPickle, το παιχνίδι αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή Newgate στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Οι κρατούμενοι που τους είχαν κόψει τα χέρια ως τιμωρία για κάποια κλοπή που είχαν διαπράξει, ήθελαν ένα άθλημα που να χρησιμοποιούν τα πόδια τους.

Αργότερα τον ίδιο αιώνα, εμφανίστηκε μια μορφή του αθλήματος που ονομάστηκε "association football", το οποίο στη συνέχεια έγινε "assoc" και τελικά, στη δεκαετία του 1860, έγινε "soccer". Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η λέξη "soccer" προήρθε από τη σύντμηση των λέξεων social ceremony ("κοινωνική τελετή").

Όπως και να έχει, καθώς αυξήθηκε η δημοτικότητα του παιχνιδιού, έγινε γνωστό και πάλι ως "football" στην Αγγλία, ενώ στις ΗΠΑ παρέμεινε "soccer".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου