Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ένα μουσείο στην Κορέα αφιερωμένο σε μια αρχαία θεά


Για τους κατοίκους του νησιού Τζέτζου (Jeju) στην Κορέα, οι πέτρες δεν είναι απλά αντικείμενα. Είναι οι σιωπηλοί μάρτυρες της ιστορίας πίσω από τη δημιουργία του νησιού.



Το νησί Τζέτζου -το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Κορέας, περίπου ίσο με τη Λέσβο- σχηματίστηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις. Η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη περίπου 5.000 χρόνια πριν. Στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το Hallasan, ένα ανενεργό ηφαίστειο και το ψηλότερο βουνό της Κορέας. Σύμφωνα με τη μυθολογία του νησιού, η θεά Seolmundae δημιούργησε το νησί, καθώς και το βουνό Hallasan.


Αυτή η μυθολογία, μαζί με τα φυσικά και τεχνητά πέτρινα έργα του νησιού, τιμώνται στο πέτρινο πάρκο του Jeju, το οποίο λειτουργεί από το 2006 και περιλαμβάνει μέχρι στιγμής το Πέτρινο Μουσείο, το Παραδοσιακό Αρχοντικό του νησιού και μια Αίθουσα Εκθέσεων.

Ο ιδρυτής και διευθυντής του πάρκου, Paek Uncheol, χρειάστηκε 40 χρόνια συλλέγοντας 20.000 πέτρες για να δημιουργήσει το πάρκο. Όταν ήρθε η ώρα να οικοδομηθεί το μουσείο, οι αρχιτέκτονες ήταν προσεκτικοί στο να σχεδιάσουν ένα κτίριο που να ταιριάζει με το τοπίο.

Το Πέτρινο Μουσείο χτίστηκε σε ένα μέρος που πριν ήταν χώρος υγειονομικής ταφής. Βρίσκεται μέσα στο έδαφος, οπότε μόνο η στέγη του κτιρίου φαίνεται. Για να μπει κανείς, θα πρέπει να πάει υπογείως.


Μετά την περιήγηση στο μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το πάρκο. Το πάρκο περιλαμβάνει ένα χωριό της Λίθινης Εποχής με καλύβες και bangsatap -μικροί σωροί από πέτρες που πιστεύεται ότι αποκρούουν τη δυστυχία. Το πάρκο διαθέτει επίσης dol hareubang, δηλαδή αγάλματα παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο Νησί του Πάσχα.

Το Λίθινο Χωριό - φωτογραφία

Μέσα σε μία πέτρινη δομή, γνωστή και ως "το δωμάτιο της μητέρας", βρίσκονται μερικές πέτρες από λάβα που εκπροσωπούν την Seolmundae. Η θεά είναι γνωστή για την μητρική της αγάπη και γέννησε 500 γιους, σύμφωνα με την κορεατική μυθολογία.

Η Seolmundae - φωτογραφία

Μερικά πέτρινα αγάλματα τιμούν επίσης την τελική μοίρα της Seolmundae. Οι 500 γιοι της ήταν γνωστοί ως οι 500 Στρατηγοί. Ενώ εκείνοι έλειπαν πολεμώντας, η μητέρα τους αποφάσισε να τους φτιάξει μια θρεπτική σούπα. Μια εκδοχή του μύθου λέει ότι έπεσε κατά λάθος μέσα στην κατσαρόλα που έφτιαχνε την σούπα και πέθανε. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι έπεσε μόνη της μέσα στη σούπα, θυσιάζοντας τη ζωή της για να ταΐσει τους πεινασμένους γιους της.

Οι 500 Στρατηγοί - φωτογραφία

Όπως και να έχει, οι γιοι της επέστρεψαν και ήταν τόσο πεινασμένοι που καταβρόχθισαν τη σούπα, παρατηρώντας ότι ήταν ασυνήθιστα νόστιμη. Μόνο ο νεότερος γιος παρατήρησε ότι η μητέρα τους είχε πέσει μέσα στη σούπα. Όταν το είπε, και οι 500 γιοι της ήταν τόσο απαρηγόρητοι που έγιναν πέτρα. Αυτές οι αναπαραστάσεις των στρατηγών βρίσκονται στο πάρκο.

Η λίμνη που αναπαριστά την χύτρα της σούπας που έφαγαν οι 500 Στρατηγοί - φωτογραφία

Μια λίμνη, που το νερό ξεχειλίζει από το χείλος της, αντιπροσωπεύει την χύτρα με τη σούπα από την οποία έφαγαν οι γιοι της Seolmundae.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου