Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Δακτύλιοι;


Το 1894, ο Pierre de Frédy, Baron de Coubertin, ο γνωστός μας βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, συγκάλεσε ένα συνέδριο στο Παρίσι με στόχο την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων (μια ιδέα του που παρουσίασε πρώτη φορά σε ένα συνέδριο το 1889). Στο συνέδριο συμφώνησαν για μια σύγχρονη Ολυμπιάδα και σύντομα επισημοποιήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να σχεδιάσει τους Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.


Δείτε ακόμη:
Μια αναδρομή στις Ολυμπιακές Δάδες και στους Βωμούς
Αθλήματα που δε θα δούμε φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
Ποια είναι η μοναδική σημαία που δεν υποκλίνεται στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;
 
Μετά τους Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη (στους πρώτους Αγώνες συμμετείχαν αθλητές και από τις πέντε κατοικημένους ηπείρους του κόσμου) εμφανίστηκε στην κορυφή μιας επιστολής που έστειλε ο Κουμπερτέν σε έναν συνάδελφο του, ένα σχέδιο με πέντε ενωμένους δακτυλίους χρωματισμένους με το χέρι. Ο Κουμπερτέν χρησιμοποίησε τους δακτυλίους ως έμβλημα της 20ης επετείου της ΔΟΕ το 1914. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε το επίσημο Ολυμπιακό σύμβολο.
 
Οι δακτύλιοι θα χρησιμοποιούνταν στις σημαίες των Αγώνων του 1916 οι οποίοι όμως ακυρώθηκαν λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δακτύλιοι έκανε το ντεμπούτο τους στους Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου.


Ο Κουμπερτέν εξήγησε το σχέδιό του το 1931:

"Ένα λευκό φόντο, με πέντε ενωμένους δακτυλίους στο κέντρο: μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο... είναι συμβολικοί. Αντιπροσωπεύουν τις πέντε κατοικημένες ηπείρους του κόσμου, ενωμένες από τον Ολυμπισμού, ενώ τα έξι χρώματα είναι αυτά που εμφανίζονται σε όλες τις εθνικές σημαίες του κόσμου αυτή τη στιγμή".

Ο Κουμπερτέν χρησιμοποίησε πιο "χαλαρά" την έννοια της "ηπείρου". Περιελάμβανε την Αφρική, την Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία. Ποτέ δεν είπε ούτε έγραψε ότι οποιοσδήποτε συγκεκριμένος δακτύλιος αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη ήπειρο.

Επειδή οι δακτύλιοι είχαν αρχικά σχεδιαστεί ως λογότυπο για την 20η επέτειο της ΔΟΕ και αργότερα έγιναν σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι επίσης πιθανό, σύμφωνα με τον ιστορικό David Young, ότι ο Κουμπερτέν αρχικά σκέφτηκε τους δακτυλίους ως σύμβολο των πέντε Αγώνων που είχαν έχουν διεξαχθεί με επιτυχία.

Είναι αρχαίοι οι δακτύλιοι;


Υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος που λέει ότι οι δακτύλιοι ήταν εμπνευσμένοι από ένα παρόμοιο, αρχαίο σχέδιο που βρέθηκε σε μια πέτρα στους Δελφούς. Αυτό το "αρχαίο" σχέδιο όμως, μόνο αρχαίο δεν είναι.

Για τους Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ο Carl Diem, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, θέλησε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ολυμπία στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Ο Diem, απ' ότι φαίνεται, είχε μια κλίση προς το θέατρο και περιέλαβε στην πορεία της Φλόγας μια στάση στο αρχαίο στάδιο των Δελφών για μια υποτιθέμενη αρχαία τελετή λαμπαδηδρομίας και ένα υποτιθέμενο αρχαίο πέτρινο βωμό με το σχέδιο των δακτυλίων λαξευμένο στις πλευρές του.

Μετά την τελετή, κανείς δεν απομάκρυνε τον βωμό. Δύο δεκαετίες αργότερα, Βρετανοί ερευνητές που επισκέφτηκαν τους Δελφούς, παρατήρησαν το σχέδιο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βωμός ήταν αρχαίος και σκέφτηκαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί στην αρχαία Ελλάδα και βρέθηκε "ένας σύνδεσμος μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων."

Η πραγματική ιστορία πίσω του βωμού αποκαλύφθηκε αργότερα και η "πέτρα του Carl Diem" μεταφέρθηκε από το στάδιο.

Η ΔΟΕ και το σύμβολο
Η ΔΟΕ παίρνει τους δακτυλίους πολύ σοβαρά καθώς αυτό υπόκειται σε πολύ αυστηρούς κανόνες χρήσης αλλά και γραφικά πρότυπα. Για παράδειγμα, το σύμβολο που περιέχεται στο Ολυμπιακό έμβλημα θα πρέπει να εμφανίζεται ολόκληρο και δεν μπορεί να τροποποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, για να αναπαραχθεί το σύμβολο σε σκούρο φόντο, οι δακτύλιοι πρέπει να είναι μονόχρωμοι (κίτρινοι, λευκοί, γκρι, χρυσοί, ασημένιοι ή χάλκινοι -το χρώμα σε σκούρο φόντο δεν επιτρέπεται). Ακόμη, η περιοχή που καλύπτεται από το Ολυμπιακό σύμβολο (οι δακτύλιοι) που περιέχεται σε ένα Ολυμπιακό έμβλημα (π.χ. το έμβλημα των Αγώνων του 2004) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής έκτασης του εμβλήματος.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου