Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Ένα νησί που διεκδικούν Δανία και Καναδάς και ο παράξενος τρόπος αμφισβήτησής του


Το νησί Hans είναι ένας μικρός, ακατοίκητος άγονος βράχος στον Αρκτικό κύκλο χωρίς κάποια γνωστή πηγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Και όμως, υπάρχει μια συνεχιζόμενη εδαφική διένεξη μεταξύ της Δανίας και του Καναδά σε ποιον ανήκει αυτός ο μικρός βράχος και μάλιστα είναι πολύ περίεργη.



Δείτε ακόμη:
Νησιά Διομήδη: Δύο νησιά που τα χωρίζουν τα Ρωσο-αμερικανικά σύνορα αλλά και η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας
Τα παράξενα σύνορα μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας σε μια βραχονησίδα
Ίσως τα πιο ενδιαφέροντα σύνορα του κόσμου
Το μοναδικό σημείο του πλανήτη μας όπου ενώνονται 4 χώρες
Ακρωτήριο Agulhas: Εκεί που συναντώνται ο Ατλαντικός με τον Ινδικό

Το νησί οφείλει το όνομά του στον Hans Hendrik, που το όνομά του στη γλώσσα της Γροιλανδίας ήταν Suersaq. Ο Hendrik ήταν ένας ταξιδιώτης στην Αρκτική και μεταφραστής που εργάστηκε για τις αμερικανικές και βρετανικές αρκτικές αποστολές από το 1853 ως το 1876. Πριν από το 2005, πίστευαν ότι το νησί είχε ονομαστεί κατά τη διάρκεια της τρίτης εκστρατείας στο Βόρειο Πόλο του Charles Francis Hall, μεταξύ του 1871 και του 1873. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο όνομα και το νησί εμφανίζεται σε ένα βιβλίο του Charles Henry Davis, χωρίς καμία προηγούμενη αναφορά. Στο ίδιο βιβλίο, σε έναν χάρτη που το συνοδεύει, γίνεται και η πρώτη χαρτογραφική εμφάνισή του νησιού.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες εδαφικές διενέξεις, αυτή η συγκεκριμένη διεξάγεται με έναν ειρηνικό τρόπο. Εκ περιτροπής, Καναδοί και Δανοί τοποθετούν τις σημαίες τους στον βράχο, μια περίεργη πρακτική που ξεκίνησε το 1980.

Αυτό δε φαίνεται και τόσο παράξενο...


Το νησί αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά το 1933, αλλά ξεχάστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ασυνήθιστη διεκδίκηση ξεκίνησε και πάλι -πιο σοβαρά τώρα- το 1984, όταν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Δανού Υπουργού Γροιλανδίας στο νησί, τοποθέτησε τη σημαία της χώρας του και άφησε το μήνυμα "Καλώς ήρθατε σε δανέζικο νησί" (Velkommen til den Danske Ø) μαζί με -όπως λέγεται- ένα μπουκάλι κονιάκ.

Από τότε, όταν η σημαία αλλάζει περιοδικά, αντικαθίσταται και το μπουκάλι. Οι Καναδοί αφήνουν ένα μπουκάλι ουίσκι (Canadian Club, συγκεκριμένα) και οι Δανοί ένα μπουκάλι σναπς.

Η διένεξη είναι μέχρι και σήμερα άλυτη, αλλά υπάρχουν προτάσεις για την επίλυσή της. Εμπειρογνώμονες από τον Καναδά και τη Δανία προτείνουν να υπάρξει στο νησί μια συγκυριαρχία, μια λύση που έγινε αποδεκτή για την επίλυση παρόμοιων συγκρούσεων στο παρελθόν. Αλλά σε μια περιοχή αυξανόμενης σημασίας, όπου οι φυσικοί πόροι γίνονται όλο και πιο διαθέσιμοι και ανοίγουν νέες θαλάσσιες διαδρομές, δεν είναι σαφές αν οι δύο χώρες μπορούν να βρουν μια τέτοια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου