Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Whitby Abbey: Τα ερείπια που ενέπνευσαν τον Μπραμ Στόκερ και έδωσε ζωή στον Δράκουλα


"Right over the town is the ruin of Whitby Abbey, which was sacked by the Danes, and which is the scene of part of "Marmion," where the girl was built up in the wall. It is a most noble ruin, of immense size, and full of beautiful and romantic bits. There is a legend that a white lady is seen in one of the windows... This is to my mind the nicest spot in Whitby..." - Ημερολόγιο της Μίνα Χάρκερ, Κεφάλαιο 6, Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ

Το Whitby Abbey, ερειπωμένο από την εποχή του Ερρίκου Η' της Αγγλίας, είναι πιο γνωστό επειδή είναι ερειπωμένο παρά σαν μοναστήρι που ήταν κάποτε.




Τα πρώτα θρησκευτικά κτίρια στην περιοχή χτίστηκαν γύρω στο 657 μ.Χ. και καταστράφηκαν από Δανούς εισβολείς μεταξύ του 867 και του 870. Το ανακαινισμένο γοτθικό κτίριο που πήρε τη θέση του, καταστράφηκε το 1.540 μ.Χ., κατά τη διάρκεια επιδρομών κατά των Καθολικών (επίσημα γνωστή ως Διάλυση των Μοναστηριών) που ακολούθησε το διαχωρισμό από την Καθολική Εκκλησία. Το κτίριο υπέστη ζημιές και από τα γερμανικά θωρηκτά στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχαν σαν στόχο ένα σταθμό ασυρμάτου που βρισκόταν κοντά του.


Τα ερείπια είναι ατμοσφαιρικά, όμορφα και έχουν εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Μπραμ Στόκερ, ο οποίος χρησιμοποιείται το Whitby ως το μέρος για την πρώτη εμφάνιση του Δράκουλα στην Αγγλία. Όπως λέγεται, στο μοναστήρι αυτό ο ανακάλυψε ο συγγραφέας για πρώτη φορά τον πραγματικό Βλαντ το 1890, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου που διάβασε στην τοπική βιβλιοθήκη.

Το Whitby Abbey έχει γίνει κάτι σαν προσκύνημα της Γκοθ κουλτούρας.


Στο Whitby υπάρχει το μουσείο, βιβλιοθήκη και αρχείο που περιέχει παράξενα αντικείμενα όπως το Tempest Prognosticator (μια εφεύρεση του 19ου αιώνα από τον George Merryweather στην οποία χρησιμοποιούνται βδέλλες σε ένα βαρόμετρο) και το Glory Hand (διατηρημένο ανθρώπινο χέρι κάποιου ο οποίος είχε κρεμαστεί).

Αναμνηστική πλάκα στο Whitby για τον Μπραμ Στόκερ- πηγή

Ο Στόκερ άντλησε έμπνευση από τα κάστρα της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκωτίας, αλλά και στις κρύπτες της εκκλησίας του Αγίου Μιχάν στο Δουβλίνο (όπου μπορεί και σήμερα κάποιος επισκεφθεί τις μούμιες).

Το αρχικό χειρόγραφο του Δράκουλα φυλάσσεται στις ΗΠΑ, στο Rosenbach Museum and Library στη Φιλαδέλφεια.

Η πρώτη έκδοση του Δράκουλα - πηγή

Ο Στόκερ αποτεφρώθηκε μετά το θάνατό του και οι στάχτες του φυλάσσονται στο κρεματόριο Golders Green, το πρώτο κρεματόριο που άνοιξε στο Λονδίνο και ένα από τα παλαιότερα της Αγγλίας.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου