Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τα δέντρα του Slope Point


Το Slope Point είναι το νοτιότερο άκρο στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Τα αέρια ρεύματα του Νοτίου Ωκεανού διανύουν ανεμπόδιστα 3.200 (και κάτι παραπάνω) χλμ και συνθλίβουν τη γη σε εκείνο το σημείο. Αυτά τα ρεύματα είναι τόσο βίαια που τα δέντρα είναι συνεχώς στραβά με ανεμοδαρμένα σχήματα.




Κανείς δεν ζει στο Slope Point (καθόλου παράξενο θα έλεγα...). Ωστόσο, όπως και σχεδόν παντού στη Νέα Ζηλανδία, υπάρχουν άφθονα πρόβατα. Και αυτά όμως χρειάζονται κάποιο καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης. Έτσι, πριν από δεκαετίες, οι ντόπιοι αγρότες φύτεψαν δενδρύλλια που ήλπιζαν ότι θα αντέξουν για τα ζώα τους και θα τα προστατέψουν από τις άγριες καιρικές συνθήκες.


Καθώς τα δέντρα μεγάλωναν βομβαρδίζονταν από τους ανέμους. Τα κλαδιά τους στράφηκαν προς το βορρά για να έχουν τη μικρότερη δυνατή αντίσταση στις θύελλες.


58 κάτοικοι περίπου ζουν σε ακτίνα 5 μιλίων γύρω από το Point Slope (καθόλου παράξενο να μη θέλει κανείς να ζει σε αυτό το σημείο). Ούτε καν δρόμος δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο σημείο. Από τον κοντινότερο δρόμο χρειάζεται 20 λεπτά περπάτημα μέχρι το Point Slope.


Πολλοί είναι αυτοί που το επισκέπτονται, αλλά κοντά στο απόγευμα αποχωρούν ώστε να πλησιάσουν τα πρόβατα και να χωθούν ανάμεσα στα δέντρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου