Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ένα κάστρο που κατασκευάζεται με τεχνικές του Μεσαίωνα


Το κάστρο Guédelon στη βόρεια Βουργουνδία είναι ένα αρχαιολογικό πείραμα. Από μακριά, μοιάζει με ένα παραδοσιακό κάστρο του 13ου αιώνα, χτισμένο σε μεσαιωνικό στυλ από πέτρα, πηλό, άμμο και ξύλο. Αλλά από κοντά, μπορεί κανείς να δει ότι είναι ένα ενεργό εργοτάξιο, που κατοικείται από εργάτες και οικοδόμους οι οποίοι, παρά την μεσαιωνική ενδυμασία τους, ζουν σαφώς στον 21ο αιώνα.




Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μια ομάδα αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, ξυλουργών και άλλων μαστόρων, έχουν εργαστεί για να κατασκευάσουν ένα ρεαλιστικό κάστρο του 13ου αιώνα, αποκλειστικά με τη χρήση τοπικών υλικών και μεσαιωνικών τεχνικών οικοδόμησης. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, θα χρειαστούν δηλαδή συνολικά 25 χρόνια για την κατασκευή του.


Το πρόγραμμα ελπίζει να παράσχει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και, ίσως, λύσει κάποια ιστορικά μυστήρια. Οι συμμετέχοντες στο έργο ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την καθημερινή ζωή στη μεσαιωνική εποχή ζώντας την οι ίδιοι. Οι μέθοδοί τους δείχνουν το τι μπορεί να επιτευχθεί με τοπικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές οικοδόμησης.


"Κανείς δεν έχει κατασκευάσει, στο σημερινό κόσμο, κάστρο του 13ου αιώνα", αναφέρει η Maryline Martin, συνιδρυτής και διευθυντής του προγράμματος -ο άλλος ιδρυτής είναι ο λιθοξόος Clément Guérard.


Δείτε και το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου