Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Οι φτερωτοί πίθηκοι του Μπέρλινγκτον


Αν και το Μπέρλινγκτον είναι η μεγαλύτερη πόλη της αμερικανικής πολιτείας του Βερμόντ, έχει μόλις 40.000 κατοίκους. Όπως συμβαίνει και με τις ελληνικές πόλεις και τους πολιούχους, έτσι και το Μπέρλινγκτον έχει τους "προστάτες" του και πρόκειται για φτερωτούς πιθήκους.



Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι 100% σίγουρος πώς πήρε το όνομά της η πόλη, το Μπέρλινγκτον έχει μια ιστορία που χρονολογείται από το 1.763 όταν δόθηκε γη σε κάποιον Samuel Willis και ακόμη 63 ανθρώπους.

Οι φτερωτοί πίθηκοι είναι μια πρόσφατη προσθήκη.


Ο πρώτος πίθηκος εμφανίστηκε το 1976 σε ένα τοπικό κατάστημα και ακολούθησε ένας δεύτερος αμέσως μετά. Είναι δημιουργίες του Steve Larrabee, ενός τοπικού γλύπτη και επιπλοποιού ο οποίος πέθανε το 2011. Για άγνωστους λόγους, οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούσαν το κατάστημα The Emerald City, οπότε οι πίθηκοι στήθηκαν για να ενισχύσουν το θέμα "Μάγος του Οζ". Το κατάστημα τελικά άλλαξε χέρια και οι πίθηκοι αφαιρέθηκαν.


Αφού πέρασαν τέσσερα χρόνια από την απομάκρυνσή τους, οι πίθηκοι επέστρεψαν όταν το κατάστημα μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο της πόλης. Το 1992 όμως, κλάπηκε ο πρώτος πίθηκος και δόθηκε εντολή για άμεση αντικατάστασή του. Μετά από ένα χρόνο, οι κλέφτες συνελήφθησαν, ο πίθηκος επεστράφη και ο νέος πίθηκος προστέθηκε στους άλλους δύο. Μια οικογένεια άρχισε να εμφανίζεται.


Ωστόσο, ήταν γραφτό, η οικογένεια να χωρίσει και πάλι. Το 1996 οι δύο πρώτοι πίθηκοι μετακινήθηκαν σε ένα ορόσημο της πόλης, ενώ ο τρίτο τοποθετήθηκε σε ένα κομμάτι γης σε άλλο άκρο της πόλης.


Το 2005, οι κάτοικοι του Μπέρλινγκτον έμαθαν για τη... γέννηση διδύμων από τους πρώτους δυο πιθήκους ενώ κάποια στιγμή, ο τρίτος -θηλυκός- πίθηκος, προσέλκυσε ακόμη έναν. Και έτσι, οι πίθηκοι έγιναν έξι.


Οι πίθηκοι έχουν γίνει πλέον ένα με την πόλη, αν και πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν το γιατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου