Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου


Με μήκος 134 μέτρα περίπου (439 πόδια), 5 ιστία και 42 πανιά, το Royal Clipper είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 227 επισκέπτες σε επιφάνεια 1,77 στρέμματα (19.000 τετ. πόδια) ανοικτού καταστρώματος.




Το Royal Clipper είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό πλοίο Preussen, το μοναδικό ιστιοφόρο με 5 ιστία που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.


Το Preussen (Preußen στα γερμανικά) ήταν ένα γερμανικό ιστιοφόρο που κατασκευάστηκε το 1902 και πήρε το όνομά του από το βασίλειο της Πρωσίας. Ήταν το μοναδικό ιστιοφόρο με 5 ιστία και 6 τετράγωνα πανιά στο καθένα ιστίο.

Το Preussen ρίχτηκε στη θάλασσα στις 7 Μαΐου του 1902, ενώ ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι στις 31 Ιουλίου του 1902. Στις 5 Νοεμβρίου του 1910, στο 14ο ταξίδι του, μεταφέροντας και μερικά πιάνα για τη Χιλή, το Preussen εμβολίστηκε από το μικρό βρετανικό ατμόπλοιο Brighton 8 ναυτικά μίλι (15 χλμ) νότια του Newhaven. Το Preussen υπέστη σοβαρές ζημιές, καθιστώντας αδύνατη την πορεία του πλοίου. Το Brighton επέστρεψε στο Newhaven για να καλέσει βοήθεια. Μια θύελλα όμως ματαίωσε τις προσπάθειες για να πλεύσει ή να ρυμουλκηθεί το Preussen στο λιμάνι του Ντόβερ, όπου θα αγκυροβολούσε στα ανοικτά. Αλλά έσπασαν και οι δύο αλυσίδες των αγκυρών του και τελικά οδηγήθηκε σε βράχους του κόλπο όπου και βυθίστηκε ως αποτέλεσμα των ζημιών που του προκλήθηκαν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου