Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ball's Pyramid: Ένας βράχος στη μέση της θάλασσας με το σπανιότερο έντομο στον κόσμο


Το Ball's Pyramid είναι τα απομεινάρια ενός τεράστιου ηφαιστείου, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Lord Howe Island στα ανοικτά της Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει ύψος 562 μέτρα, 1.100 μέτρα μήκος και 300 μέτρα πλάτος. Ανακαλύφθηκε το 1788 από τον Henry Lidgbird Ball, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Μέχρι το 2001 θεωρούνταν ότι δεν κατοικούνταν από κάποια μορφή ζωής, όταν μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το σπανιότερο έντομο στον κόσμο.




Κανείς δεν είχε δει το έντομο Lord Howe Island stick insect (Dryococelus australis) για πάνω από 70 χρόνια. Γνωστό ως "αστακός της στεριάς" ή "λουκάνικο που περπατάει", το μήκους 6 ιντσών έντομο ήταν κάποτε κοινό στο Lord Howe Island, αλλά υποτίθεται ότι είχε εξαφανιστεί από τα μαύρα ποντίκια που εισήχθησαν στο νησί, όταν ένα πλοίο προσάραξε στις ακτές του το 1918.

Εικονογράφηση του Ball's Pyramid από το 1789 περίπου

Ωστόσο, το 2001, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αποικία του εντόμου κάτω από έναν και μόνο θάμνο στον κατά τα άλλα εντελώς άγονο βράχο. Αυτά τα έντομα δεν έχουν φτερά και το πως κατάφεραν και δραπέτευσαν, διέσχισαν πάνω από 14 μίλια ωκεανού και επιβίωσαν στον βράχο είναι απορίας άξιο. 27 από αυτά τα έντομα έχουν βρεθεί στον βράχο και σήμερα εκτρέφονται σε αιχμαλωσία.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου