Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Το μυστικό που έκρυβαν τα δαχτυλίδια των αρραβώνων του 17ου αιώνα


Στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, ένα ζευγάρι που ήθελε να παντρευτεί δεν το ενδιέφερε τα καράτια, το χρώμα ή κοπή του διαμαντιού.

Τους έφταναν τα δαχτυλίδια gimmel.



Τα δαχτυλίδια gimmel ή gimmal (το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη gemellus που σημαίνει δίδυμα) ήταν ένα δαχτυλίδι με δύο ή τρία στεφάνια ή συνδέσμους που ταιριάζουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα πλήρες, πιο φανταχτερό δαχτυλίδι. Τα εν λόγω δαχτυλίδια απέκτησαν δημοτικότητα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, με μια περίοδο ακμής στα 1600. Παραδοσιακά, οι φρέσκοαρραβωνιασμενοι λαμβάνανε από ένα δαχτυλίδι. Κατά την τελετή του γάμου, τα δυο δαχτυλίδια ενώνονταν.

Μερικές φορές τα δαχτυλίδια ήταν πανομοιότυπα και μαζί σχημάτιζαν κάποιο σύμβολο ενότητας. Ένα δημοφιλές σχέδιο ήταν τα ενωμένα χέρια -το κάθε δαχτυλίδι είχε από ένα χέρι και όταν συμπλέκονταν, τα χέρια κρατούσε το ένα το άλλο. Άλλα δαχτυλίδια ήταν ανόμοια αλλά συμπληρωματικά, όπως μια καρδιά στο ένα και ένα ζευγάρι χέρια στο άλλο. Όταν ενώνονταν, τα χέρια έπεφταν πάνω στην καρδιά, προστατεύοντάς την.


Το gimmel που ακολουθεί (βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης) είναι γερμανικής δημιουργίας από το 1631. Το ένα διαθέτει ένα ρουμπίνι, ενώ το άλλο ένα διαμάντι. Όταν χωρίζονταν, στο διαμαντένιο δαχτυλίδι υπήρχε η επιγραφή "QUOD DEUS CONIUNXIT" (Ους ο Θεός συνέζευξεν) ενώ στο δαχτυλίδι με το ρουμπίνι "HOMO NON SEPARET" (άνθρωπος μη χωριζέτω).

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η υπενθύμιση του θανάτου. Σε μια κοιλότητα κάτω από τη στεφάνη του διαμαντένιου δαχτυλιδιού υπάρχει ένα μωρό, ενώ στο άλλο δαχτυλίδι ένας σκελετός. Τα δυο τμήματα μαζί αποτελούσαν τη γέννηση και το θάνατο, την αρχή και το τέλος.


Μόλις ένα ζευγάρι παντρευόταν, τα ενωμένα δαχτυλίδια φοριούνταν συνήθως από τη γυναίκα. Μερικές φορές, κάποιος που πήγαινε ταξίδι έδινε το μισό σ' αυτόν που έμενε πίσω, ως ένδειξη της ταυτότητάς του.

Μέχρι να εισηχθεί στην Αγγλία και την Ουαλία ο νόμος περί γάμου, το 1753, ένας γάμος δεν απαιτούσε επίσημη τελετή για να εγκριθεί. Ένα δαχτυλίδι gimmel ήταν αρκετό ώστε να δείξει ότι ένα ζευγάρι ήταν ήδη παντρεμένο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου