Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μια βόλτα στην βορειότερη πόλη στη Γη


Το Λογκγέαρμπγεν (Longyearbyen) βρίσκεται στο νησί Σπιτσβέργη και είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, ή νήσοι Σπιτσβέργης (κατοικούνται μόνο τρία νησιά).

Το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Εν μέρει, η πόλη φαίνεται οικεία, αλλά το μέρος είναι εντελώς διαφορετικό απ' οτιδήποτε ξέρουμε.



Για να έχουμε μια εικόνα που βρίσκεται... - πηγή


Με γεωγραφικό πλάτος 78ο Βόρειο, βρίσκεται μόλις 1.300 χλμ από τον Βόρειο Πόλο. Και με πάνω από 2.000 μόνιμους κατοίκους, είναι η βορειότερη πόλη στη Γη. Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι, στους οποίους οι άνθρωποι κινούνται με τα snowmobile τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερα snowmobile απ' ότι άνθρωποι.

Το Βόρειο Σέλας πάνω από την πόλη - φωτογραφία

Η πόλη, γνωστή ως Longyear μέχρι το 1926, ιδρύθηκε -και πήρε το όνομα του- από τον John Munro Longyear, του οποίου η Arctic Coal Company ξεκίνησε την εξόρυξη άνθρακα το 1906 (οι εξορύξεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα). Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από την γερμανική Kriegsmarine στις 8 Αυγούστου του 1943, αλλά ξαναχτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου