Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η πιο σπουδαία μηχανή που δεν υπήρξε ποτέ


Ο Τσαρλς Μπάμπατζ ήταν ένας Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος, εφευρέτης και μηχανικός. Είναι γνωστός επειδή σχεδίασε δυο πρώιμους υπολογιστές, στα 1830 ακόμα, και θεωρείται ο "πατέρας του υπολογιστή". Οι δύο αυτοί υπολογιστές ήταν η Διαφορική Μηχανή και η Αναλυτική Μηχανή. Κανένας όμως υπολογιστής δεν κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τι συνέβη;



Στο βίντεο που ακολουθεί, εξηγούνται οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο Μπαμπάτζ καθώς και οι σκέψεις που έφερε στη μηχανή η Άντα Λάβλεϊς.



Ο Μπαμπάτζ σχεδίασε τη διαφορική μηχανή στα 1840. Ήταν ένας αυτόματος υπολογιστής τη βικτοριανής εποχής. Τελικά ο Μπαμπάτζ δεν κατάφερε να την κατασκευάσει λόγω κυρίως των περιορισμένων οικονομικών του και του μεγέθους της μηχανής. Υπόψη, η Λάβλεϊς έγραψε προγράμματα για την αναλυτική του Μπαμπάτζ, ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο, που και αυτή δεν κατασκευάστηκε ενώ ζούσε. Ενώ μελετούσε διάφορα σχέδια της μηχανής, ο Μπαμπάτζ έφτασε στο σχεδιασμό της διαφορικής μηχανής Νο 2, μειώνοντας τον αριθμό των εξαρτημάτων που απαιτούνταν και τη βελτίωση του πεδίου εφαρμογής των υπολογισμών. Ούτε αυτή την έφτιαξε.


Όμως, την διαφορική μηχανή Νο2 την έφτιαξαν σύγχρονοι μηχανικοί με τη χρήση τεχνολογίας της βικτοριανής εποχής και απέδειξαν ότι δούλευε, όταν εξάλειψαν κάποια μικροπροβλήματα. Δείτε ένα demo στο Computer History Museum.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου