Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ανδρικά παπούτσια: Αγοράκια, ξέρετε τι βάζετε στα πόδια σας;

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στους άνδρες, στα αγόρια μας. Ε ναι λοιπόν, είναι η παγίδα του ότι μπαίνω σε ένα blog που δεν έχει αντικείμενο την μόδα, αλλά τσουπ! Πέφτω επάνω σε ένα άρθρο για ανδρικά παπούτσια, και δεν βαριέσαι... μπορεί να το διαβάσω κιόλας.

Δες το λοιπόν σαν μια ευκαιρία να μάθεις λίγα πραγματάκια για τα είδη των ανδρικών παπουτσιών, και πάω και ένα στοίχημα ότι στο τέλος θα έχεις βρει εδώ μέσα και κάποια πληροφορία που δεν ήξερες αλλά σου άρεσε. Έστω και αν θεωρείς ότι η μόνη χρηστικότητά της, είναι για να το παίξεις ειδήμων κάποια στιγμή και να την χρησιμοποιήσεις για να εντυπωσιάσεις μια κοπέλα. Τotally fine by me! (Κανένα πρόβλημα, σε ελεύθερη μετάφραση)

Και επειδή συνήθως οι άντρες θεωρούν ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε οι τυχερές που έχουμε να επιλέξουμε από μεγαλύτερη ποικιλία ρούχων και υποδημάτων, τουλάχιστον το δεύτερο, ελπίζω να το καταρρίψω εδώ και τώρα.

Μα κοίτα πόσα είναι! Και μιλάμε μόνο για τις βασικές κατηγορίες, έτσι;!



Loafers ή αλλιώς μοκασίνια






Είναι τα παπούτσια χωρίς κορδόνια για να δένουν και μπαίνουν με μία κίνηση. Μπορεί να έχουν επάνω τους τις χαρακτηριστικές δερμάτινες φουντίτσες, αγκράφα, κορδόνι γύρω γύρω ή και τίποτα. Θεωρούνται παπούτσια, ως επί το πλείστον, για καθημερινή χρήση και μπορεί να είναι φτιαγμένα από όλα τα είδη υλικών και σε όλα τα χρώματα. Δεν σε παιδεύουν, το ξέρω, και θεωρείς ότι πάνε εκτός από φόρμες, με όλα τα άλλα ρούχα σου μαγικά, για αυτό τα προτιμάς. Δεν πιστεύω πως υπάρχει εκεί έξω αρσενικό που δεν έχει ένα τέτοιο ζευγάρι (βγαίνει και σε γυναικείο).

Ένα δείγμα ντυσίματος για το πως να συνοδέψεις τα μοκασίνια σου. Το ποδήλατο και τα γυαλιά, δεν περιλαμβάνονται.

Oxfords






Είναι αυτά που οι πιο πολύ άνδρες λένε "κυριλέ παπούτσια". Δένουν με κορδόνι και μπορεί να είναι και πολύ επίσημα. Μοιάζουν πολύ με τα Derby, που θα δεις πιο κάτω.

Όχι, δες! Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;

Derby



Αριστερά είναι το Oxford και δεξιά το Derby

Θα μου πεις ότι είναι ολόιδια με τα Oxfords, όμως όχι φιλαράκι, την πάτησες. Οι ειδικοί εδώ θα σας τα πουν καλύτερα βέβαια, αλλά η βασική διαφορά από τα Οxfords είναι ότι έχουν στα σημεία που μπαίνει το κορδόνι στο παπούτσι, ένα μικρό περτσινάκι θα το πω, μετά φόβου θεού πίστεως και μαστόρων... γύρω από την τρύπα. Τα Οxfords δεν έχουν, είναι μια τρύπα σκέτη βρε παιδί μου, μπα! Επίσης, αν βγάλεις τα κορδόνια, οι δυο απέναντι πλευρές δέρματος, μπορούν και μετακινούνται στα Derby, ενώ στα Oxfords είναι σταθερές επειδή είναι ραμμένο και πιο κοντά μεταξύ τους. Εντάξει, επειδή είναι πολλές οι πληροφορίες για μια μέρα, και όλα Oxfords να τα λες, δεν θα σε κατηγορήσει κανείς, αλλά μπορείς να το μάθεις, για να κάνεις το κομμάτι σου κάποια στιγμή. Πολύ πιθανόν να μην ξέρουν την διαφορά ούτε οι πωλήτριες που τα πουλάνε εδώ που τα λέμε.

Μποτάκι





Chelsea boot

Chelsea boot

Χειμερινό ανδρικό υπόδημα, άντε και για φθινόπωρο θα σου πω εγώ. Πιο ψηλό από τον αστράγαλο σε σχέση με τα υπόλοιπα παπούτσια. Τα φορούσες από παιδί και νόμισες ότι σε έκαναν άγριο νιάτο, αλλά και τώρα που μεγάλωσες, νιώθεις ότι βγάζεις ένα πιο περιπετειώδη χαρακτήρα και σε κάνουν να φαίνεσαι και νεότερος βρε αδελφέ! Άσε που είναι και ζεστά και μπορείς να βάλεις και πιο χοντρή καλτσούλα μεταξύ μας... Φόρα τα λοιπόν, μόνο κοίτα να δέσεις όμορφα τα κορδόνια. Γιατί η σημασία είναι στην λεπτομέρεια! Α! Αν δεν έχουν κορδόνια, αλλά έχουν αυτά τα δύο ενσωματωμένα ελαστικά κομμάτια αριστερά και δεξιά για να μπαίνει πιο άνετα το πόδι λέγονται Τσέλσι (Chelsea boot). Έτσι,για να είσαι πλήρως ενημερωμένος.

Εντάξει, φόρα το μποτάκι με αυτό το δερμάτινο, χωρίς, με μαγιό, με πετσέτα, με μπούργκα, με τίποτα, αν είσαι έτσι.

Αρβυλάκια






Αν έχεις πάει στρατό τα ξέρεις καλά και τα μισείς ήδη. Είναι ένα ιδιαίτερο παπούτσι, που χρειάζεται και ένα αντίστοιχο στυλ ντυσίματος να το συνοδεύει. Θεωρείται μεγάλη τάση και τα σούπερ τρέντι και στυλάτα αγόρια το γνωρίζουν και τα προτιμούν στο επιμελώς ατημέλητο ντύσιμό τους. Περισσότερο κατάλληλο για νέους άνδρες θα έλεγα.

Ε, είπαμε! Θέλει μια ιδιαίτερη προσέγγιση όλο το λουκ!

Αθλητικά





Δεν χρειάζεται καν περιγραφή. Αν όλα τα κορίτσια θυμόμαστε το πρώτο μας ψηλοτάκουνο ζευγάρι παπούτσια, εσείς θυμάστε το πρώτο ακριβό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που πήρατε. Πόσο το ονειρευόσασταν και πως αισθανόσασταν το επίκεντρο του κόσμου όταν τα πρωτοβάλατε. Είναι πάντα τα πιο άνετα παπούτσια του κόσμου και μπορείς να φοράς (αν σου έχουν αντέξει...) τα ίδια ζευγάρια, που τα έχεις από τότε που σταμάτησε να μεγαλώνει το πόδι σου. Και ναι, ναι, μια χαρά μοδάτος θα είσαι, γιατί δεν φεύγουν ποτέ από την μόδα, ότι σχέδιο και χρώμα και αν έχουν. Παπούτσια-επένδυση, για άνδρες κάθε ηλικίας.

Δεν φταίω εγώ! Σε όλες τις φωτογραφίες οι άνδρες που φορούσαν αθλητικά ήταν κάπως έτσι, είτε με πιστεύεις ή όχι.

Αθλητικά εξόδου ή sneakers






Μιλάμε σαφώς για ένα σπορ παπούτσι, αλλά δεν το βάζεις και στο γυμναστήριο. Καλά όχι εσύ, όσοι πάνε βρε αδελφέ είπα! Το φοράς όμως σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Με το τζινάκι σου είναι σαν στολή πια, με πουλόβερ, με πουκάμισο, με t-shirt, με τα πάντα πάει. Και έλα... πες την αλήθεια, το χεις βάλει και σε γάμο, και ένιωθες πως έκανες και δήλωση. Εντάξει, αφού σ' αρέσει εσένα, δεν θα μιλήσω καν!

Για το ντύσιμο φυσικά την διάλεξα, για να δείτε τον συνδυασμό. Γιατί επί 3; Μα δεν βλέπετε;;;

Εσπαντρίγιες




Το πιο πιθανό είναι να αηδιάζεις στην θέα και μόνο του παπουτσιού αυτού, να μην το φορούσες ούτε νεκρός, να το θεωρείς θηλυπρεπές ή παπούτσι για μέσα στο σπίτι. Χμ... τι να σου πω τώρα. Και εγώ δεν τα πολυσυμπαθώ στους άνδρες, είμαι μαζί σας. Αλλά πρέπει να τα αναφέρω, για να είμαι δίκαιη. Και καθώς υπάρχουν και σε γυναικεία, να παραδεχτώ ότι αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα πανάλαφρο, και παν-άνετο παπούτσι. Τώρα άμα δεν το βάλεις... ε θα σε δικαιολογήσω.

Θέλω να με πιστέψετε, ήταν η καλύτερη που μπόρεσα να βρω και η μόνη που δεν φαινόταν η γάμπα αυτού που τις φορούσε

Monk Strap


 




Πώς είναι τα Οxfords που είπαμε πιο πάνω...; Ε, χωρίς κορδόνια, αλλά με ένα ή δύο λουράκια για κούμπωμα στο πλάι, τέλος.

Μπορείς να μην βάλεις τα γυαλιά, ούτε την ποσέτ (το μαντηλάκι στην τσέπη -είναι η νέα γραβάτα, θα τα πούμε άλλη φορά), αλλά στο λέω, δεν θα είναι το ίδιο

Και τώρα κάποιες ονομασίες που δεν αποτελούν κατηγορία, αλλά υποκατηγορία θα έλεγα, καθώς μπορούμε να τις βρούμε σε διάφορους τύπους παπουτσιού, στα αθλητικά εξόδου και στα μοκασίνια πχ

Ιστιοπλοΐας



Λοιπόν Ιστιοπλοΐας λέγονται αυτά που έχουν λευκή σόλα, όπως και τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται επάνω στο σκάφος για να μην χαλούν ή βάφουν το κατάστρωμα. Εντάξει, κυκλοφορούν και χώρια, μπορείς να τα βάλεις και αν δεν έχεις σκάφος. Τα συναντάς και ως skipper, ή boat.

Οδήγησης



Τα οδήγησης τώρα, είναι αυτά που η σόλα τους, συνεχίζει και κάθετα μέχρι πίσω στην φτέρνα. Υποτίθεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός τους εξυπηρετούσε στο να μην γλιστράει το πόδι κατά την οδήγηση, όταν πατάς τα πεντάλ και το πόδι στηρίζεται στην φτέρνα. Έξτρα κέρδος, δεν τρίβεται και το παπούτσι.

Τέλος, σαν κάθε άρθρο που σέβεται τον εαυτό του, θα γράψω και τα πέντε ζευγάρια–κλειδιά, ζευγάρια που αν έχεις δηλαδή, την βγάζεις καθαρή σε όλες τις περιστάσεις της ζωής σου που αφορούν ένδυση. Είναι η δική μου ταπεινή άποψη φυσικά και μόνο, και όχι, δεν έχει καθόλου πιο πολύ βαρύτητα από την δική σου, που θες να είσαι με τα αθλητικά σου όλη μέρα. Επίσης αν δεν τα έχεις γιατί δεν αντέχεις οικονομικά, ή γιατί... "έτσι!", μην σκας! Και πάλι μια χαρά μάγκας είσαι.

Πάμε λοιπόν:
1. ένα ζευγάρι σουέντ σκούρο μπλε μοκασίνια
2. ένα μποτάκι κλασσικό μουσταρδο-καμηλό χρώμα -έλα που δεν κατάλαβες ποιο λέω!
3. ένα καλό αθλητικό ότι χρώμα θες
4. ένα αθλητικό εξόδου, λευκό κατά προτίμηση
5. και ένα καφέ δερμάτινα Οxfords.

Ελπίζω εκ μέρους όλων των γυναικών, να απέδειξα ότι δεν είστε καθόλου αδικημένοι οι άνδρες, τουλάχιστον, στην κατηγορία υποδήματα. Και αν πιάσει και αυτό που σου είπα πιο πάνω και ρίξεις και κοπέλα με την διαφορά Oxford-Derby, γράψε μου κάνα σχόλιο να χαρώ κι εγώ με την χαρά σου!

2 σχόλια:

  1. Εγώ που θέλω απεγνωσμένα να πάρω ένα oxford αλλά κολλάω στο χρώμα? Έχω τρελαθεί με το κονιάκ αλλά με τι θα τα φοραω? Μετά μαύρα δε με τρελαίνουν, το σκούρο καφέ? Δεν έχω ανάλογο μπουφάν... Κλάψ κλαψ... Εκτός και αν πάρω και ένα ωραίο κοστούμι και βγω φιγουρίνι στις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομερό άρθρο και καλή αναλύση όποιος θέλει να βρει κάθε είδους παπούτσι μπορει να επισκεφθεί https://www.unity.gr/el/products-proionta/andras-men/andrika-papoutsia-shoes-el/ μεγάλη ποικιλία και χαμηλές τιμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή