Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Χιλιάδες επιστολές που δεν παραδόθηκαν ποτέ προσφέρουν μια κλεφτή ματιά στην Ιστορία


Για περίπου 300 χρόνια, χιλιάδες "νεκρές επιστολές" έμεναν κλειστές σε ένα αδιάβροχο μπαούλο στην Ολλανδία. Παρέμεναν εκεί, αρχικά από τους ταχυδρόμους στην Χάγη οι οποίοι πίστευαν ότι κάποια μέρα κάποιος ίσως τις αναζητήσει.



Το περιεχόμενο αυτών των επιστολών τελικά διαβάστηκε και είναι πλέον ανοιχτές για το κοινό μέσω του project "Signed, Sealed & Undelivered". Οι 2600 επιστολές -600 από τις οποίες παραμένουν ακόμη κλειστές- εστάλησαν από όλη την Ευρώπη από το 1689 μέχρι το 1700. Τις επιστολές απέκτησε το Museum voor Communicatie το 1926, από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους, τον Simon de Brienne, και τη σύζυγό του, Maria Germain, οι οποίοι ήταν ταχυδρόμοι στη Χάγη μέχρι το 1707.


Ο σκοπός της συλλογής δεν ήταν, ας πούμε, συναισθηματικός. Εκείνη την εποχή, ο παραλήπτης πλήρωνε για μια επιστολή κατά την παράδοση, οπότε οι ταχυδρόμοι πίστευαν ότι κάποιος θα φανεί να πληρώσει για να τις παραλάβει.

Οι επιστολές δεν παραδίδονταν για διάφορους λόγους: από το ότι απουσίαζε ο παραλήπτης μέχρι και επειδή κάποιος αρνούνταν να τις παραλάβει. Μια επιστολή της συλλογής αναγράφεται πάνω "niet hebben", δηλαδή ήταν μια από αυτές που δεν ήθελαν να παραλάβει ο παραλήπτης. Είναι μια επιστολή γραμμένη από ένα φίλο μιας τραγουδίστριας της όπερας προς έναν πλούσιο έμπορο της Χάγης, προφανώς τον πατέρα του αγέννητου παιδιού της τραγουδίστριας.


Οι επιστολές προσφέρουν μια ανεκτίμητη ματιά στη ζωή κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής στον συγκεκριμένο τόπο. Η ομάδα του project είναι σε θέση να μελετήσει τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων χωρίς κανένα φίλτρο. Είναι γραμμένες σε έξι διαφορετικές γλώσσες και αντανακλούν πολλά από όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αναταραχής, των θρησκευτικών διώξεων και τη βία.

Οι επιστολές θα σαρωθούν και θα διαβαστούν χωρίς να σπάσουν τις σφραγίδες τους.



Δείτε τις επιστολές στη σελίδα του project.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου