Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ιστορικές προσωπικότητες που χρησιμοποίησαν τις λαχειοφόρους προς όφελός τους


Αν νομίζουμε ότι το όνειρο του να νικήσει κάποιος μια λαχειοφόρο είναι κάτι σύγχρονο, πλανόμαστε πλάνην οικτρά. Στο πέρασμα των αιώνων, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα λαχεία για οικονομικά και πολιτικά οφέλη.



Οι αρχαίοι Ρωμαίοι

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη και... ορισμένοι από αυτούς είναι στρωμένοι με έσοδα από λαχειοφόρους. Ο Αύγουστος Καίσαρας, ο υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, είναι ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που δημιούργησε λαχειοφόρο σε σύγχρονη εκδοχή, με κουπόνια και βραβεία. Σε αντίθεση με τις σημερινές λαχειοφόρους, τα βραβεία δεν ήταν χρηματικά, αλλά φυσικά στοιχεία διαφορετικών αξιών. Ο Αύγουστος Καίσαρας χρησιμοποίησε τα κέρδη από τις λοταρίες για τις επισκευές που χρειαζόταν ο Δήμος της Ρώμης.

Δεν ήταν όμως ο μοναδικός Ρωμαίος αυτοκράτορας που έκανε λαχειοφόρους. Ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος, γνωστός ως Ηλιογάβαλος (πραγματικό όνομα Βάριος Άβιτος Βασσιανός. Το Ηλιογάβαλος -από ορισμένους Έλληνες συγγραφείς αναφέρεται και ως Ελαγάβαλος- προήλθε από το ιερατικό του λειτούργημα. Η καταγωγή του ήταν από τη Συρία. Έμεινε στην ιστορία για την επιβολή στον ρωμαϊκό κόσμο της λατρείας του Θεού Βαλ), ήταν αυτοκράτορας από το 218 έως το 222 μ.Χ. και είχε μια περίεργη και αποκρουστική ευχαρίστηση με τα παιχνίδια. Αρχικά, ο μικρός αυτοκράτορας (ανέβηκε στον θρόνο της Ρώμης σε ηλικία 15 χρονών και δολοφονήθηκε στα 19 του) έκανε λαχειοφόρους οι οποίες προκάλεσαν την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του -δώρα ήταν σκλάβοι και η γη. Σύντομα όμως, αποφάσισε ο κόσμος να συμμετάσχει σε δημόσιες λαχειοφόρους στις οποίες οι λαχνοί θα ρίχνονταν με έναν καταπέλτη μέσα στο φρενήρες πλήθος. Βέβαια, μαζί με τους λαχνούς ρίχνονταν και ζωντανά φίδια και τα περισσότερα βραβεία δεν ήταν καν βραβεία: Οι Ρωμαίοι "κέρδιζαν" σφήκες, μέλισσες, νεκρά ζώα και θανατικές ποινές (καθόλου παράξενο που δολοφονήθηκε τόσο γρήγορα).


Ο Βολταίρος

Το 1729, ο νεαρός Φρανσουά Μαρί Αρουέτ, γνωστός τότε με το ψευδώνυμο "Βολταίρος" μόνο ανάμεσα στους περιορισμένους αναγνώστες του, παραβρέθηκε σε ένα πάρτι όπου γνώρισε τον μαθηματικό Σαρλ Μαρί ντε λα Κονταμίν (Charles Marie de La Condamine). Ο μαθηματικός είπε στον Βολταίρο για ένα σχέδιο που είχε και που θα τους έκανε πλούσιους πέρα από κάθε φαντασία. Τα οικονομικά του νεαρού Βολταίρου δεν πήγαιναν καθόλου καλά, ο ίδιος ήθελε να γίνει πλούσιος για να αφιερωθεί στη συγγραφή, και έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει το σχέδιο του ντε λα Κονταμίν.

Ποιο ήταν το σχέδιο; Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε διοργανώσει μια λοταρία για να ενθαρρύνει τον κόσμο να αγοράσει ομόλογα (μεγάλο μέρος των εσόδων της Γαλλίας προέρχονταν από ομόλογα, αλλά το 1727 η κυβέρνηση μείωσε το επιτόκιο για να εξοικονομήσει χρήματα με αποτέλεσμα να πέσει η αξία των ομολόγων και η οικονομία της χώρας ζημιώθηκε). Ο ιδιοκτήτης κάθε ομολόγου θα μπορούσε να αγοράσει ένα λαχνό με το 1/1000ο της τιμής του ομολόγου. Οι νικητές θα διεκδικούσαν ένα jackpot 500.000 λιβρών, ένα "τρελό" ποσό για εκείνη την εποχή. Δηλαδή, αν κάποιος είχε αγοράσει ομόλογο αξίας 10.000 λιβρών, το λαχείο έκανε 10 λίβρες και αν είχε ομόλογο αξίας 1.000 λιβρών, τότε θα αγόραζε το λαχείο με 1 λίβρα. Οι πιθανότητες να κερδίσει όμως ήταν ακριβώς οι ίδιες, ανεξάρτητα από την τιμή του λαχείου. Ο ντε λα Κονταμίν λοιπόν σκέφτηκε να αγοράσει όλα τα φτηνά ομόλογα, έτσι θα αγόραζε και τους περισσότερους λαχνούς πάμφθηνα, ανεβάζοντας τις πιθανότητές του να κερδίσει.

Ο ντε λα Κονταμίν, ο Βολταίρος και κάμποσοι ακόμα πλούσιοι έφτιαξαν μια ομάδα και χώρισαν το βραβείο. Η κυβέρνηση τελικά τους έπιασε μετά από ένα χρόνο ασταμάτητων νικών και τους δίκασε. Όμως, τίποτα απ' ότι έκαναν δεν ήταν παράνομο και τους επιτράπηκε να κρατήσουν τα χρήματα. Έτσι, ο νεαρός Βολταίρος πλέον μπορούσε να φιλοσοφεί χωρίς άγχος για το πως θα έβγαζε τα προς το ζην.


Ο Τζάκομο Καζανόβα

Μπορεί να είναι συνώνυμο των εραστών, αλλά δεν ήταν αγαπητός από όλους ενώ ζούσε. Ο Καζανόβα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης στη Βενετία για εγκλήματα κατά της Εκκλησίας, την οποία ποινή θα εξέτιε στο Παλάτι των Δόγηδων, ένα μέρος που κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει. Εκείνος φυσικά, δραπέτευσε.

Ο Καζανόβα πήγε στο Παρίσι όπου συνάντησε έναν παλιό φίλο, τον François-Joachim de Pierre de Bernis, υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας. Εκείνος συμβούλεψε τον Καζανόβα να κερδίσει την εύνοια του Λουδοβίκου ΙΕ' συγκεντρώνοντας έσοδα για την κυβέρνηση. Ο Καζανόβα πρότεινε στον βασιλιά να ξεκινήσει η κυβέρνηση μια λοταρία. Η ιδέα του είχε επιτυχία και έτσι ο Καζανόβα έγινε διαχειριστή των εσόδων. Αλλά επειδή ο καζανόβα ήταν ο Καζανόβα, σύντομα έπεσε σε δυσμένεια από τις τοπικές αρχές και αναγκάστηκε να φύγει και να πάει στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Γερμανία σήμερα) όπου έχασε όλη του την περιουσία.


Οι ιδρυτές των ΗΠΑ

Οι "Founding Fathers" των ΗΠΑ (ο όρος αναφέρεται γενικά σε αυτούς των 13 Βρετανικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική, που οδήγησαν την Αμερικανική Επανάσταση ενάντια στην εξουσία του Βρετανικού Στέμματος και ίδρυσαν τις ΗΠΑ) ήταν λάτρεις των λαχειοφόρων. Από τον Ουάσιγκτον μέχρι τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όλοι τους έστηναν λαχειοφόρους στο όνομα της ελευθερίας και της χρηματοδότησης. Ο Φραγκλίνος αγόρασε ένα κανόνι για την προστασία της Φιλαδέλφεια με τα έσοδα από μια λαχειοφόρο. Ο Ουάσιγκτον προσπάθησε αλλά απέτυχε να χρηματοδοτήσει τα σχέδια του για ένα θέρετρο μέσω της Mountain Road Lottery. Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο έφτιαξε λαχειοφόρο για να βοηθήσει να πληρωθεί προσπάθεια του Επαναστατικού Αγώνα το 1776.

Ο πιο φανατικός όλων όμως ήταν ο Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος έστησε μια λαχειοφόρο για να πληρώσει τα χρέη του. Προσπαθώντας να πείσει τον νομοθέτη της Βιρτζίνια να επιτρέψει την ιδιωτική λαχειοφόρο του, έγραψε: "Εκτός από το ότι είναι ανήθικο, είναι απαραίτητη για την ύπαρξη του Ανθρώπου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου