Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

4 σύμβολα που έχασαν την σημασία τους


Ο όρος σύμβολο αποδίδεται σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει μία έννοια, είτε ως σημείο (απεικόνιση), είτε ως πρόσωπο που ενσαρκώνει συγκεκριμένη έννοια, κατά παραδειγματικό τρόπο, ή συναισθηματικό φόρτο, ή κάποιο γεγονός, ομοίως με ιδιαίτερη φόρτιση (σύμφωνα με την βικιπαίδεια).

Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σύμβολον (συμβάλλω, βάζω μαζί). Το σύμβολο χρησίμευε σαν σημείο αναγνώρισης. Η λέξη σήμαινε ένα αντικείμενο που είχε χωριστεί σε δύο μέρη από δύο ανθρώπους. Όταν αυτοί συναντιόντουσαν αργότερα, ο καθένας είχε επάνω του ένα μέρος του συμβόλου. Αρκούσε λοιπόν να μπουν τα δύο κομμάτια μαζί (συμβάλλω) για να ξαναγίνει το αρχικό αντικείμενο και, έτσι, να αναγνωριστούν οι δύο άνθρωποι.

Υπάρχουν πολλά σύμβολα που φαινομενικά έχουν ξεχαστεί ότι συμβολίζουν κάτι. Δείτε μερικά παραδείγματα που έχουν χάσει το νόημά τους κάπου στην πορεία (ή δεν είχαν ποτέ).



Δείτε ακόμη:
Πώς προέκυψαν ορισμένα σύμβολα
Πως προέκυψε το "@"
10 παράξενες και μοναδικές σημαίες

Fleuron


Το fleuron είναι τυπογραφικό στοιχείο που χρησιμοποιείτε είτε ως σημείο στίξης ή ως διακοσμητικό στοιχείο για τυπογραφικές συνθέσεις. Η ονομασία του προέρχεται από τα Παλιά Γαλλικά floron ‎που σημαίνει λουλούδι. Πρόκειται για στυλιζαρισμένες μορφές λουλουδιών ή φύλλων. Είναι γνωστό και ως printers' flower, ή aldus leaf (από τον Ιταλό Αναγεννησιακό τυπογράφο Aldus Manutius), hedera leaf, ή απλά hedera (φύλλο κισσού).

Hedera είναι η επιστημονική ονομασία του κισσού, κάτι που εξηγεί τη μορφή του συμβόλου. Αλλά ενώ το fleuron χρησιμοποιείται συχνά για ένα διακοσμητικό κενό, η αρχική του χρήση σε ελληνικά και λατινικά έγγραφα ήταν μια επιλογή για τον στολισμό ενός κεφαλαίου.


Fleur-de-lis (πάνω)

Το fleur-de-lis (άνθος κρίνου) έχει χρησιμοποιηθεί για να σηματοδοτήσει ανθρώπινες στιγμές από τις μεγαλειώδεις στιγμές του προς τον τάφο. Οι ιστορικοί έχουν εντοπίσει το άνθος σε χρήση από την γαλλική αριστοκρατία, ως σημαντικό εραλδικό σύμβολο στον Μεσαίωνα, με πιθανές ρίζες στην Μεσοποταμία και την Βαβυλωνία. Στο ιστορικό του επίσης περιλαμβάνεται ένας τραγικός ρόλος στην ιστορία της δουλείας. Όμως, παρά την ιστορική βαρύτητά του, το σύμβολο δεν είχε ποτέ τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.


Αστερίσκος


Ο αστερίσκος έχει πολλούς ρόλους: ως γλωσσικό και μαθηματικό σημείο ή ένδειξη για μια διόρθωση κάποιου λάθους σε ένα κείμενο, e-mail, κλπ. Αλλά, οι τυπογράφοι και οι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι για το πώς το σύμβολο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, προήλθε ή τι έπρεπε να σημαίνει.

Ο τυπογράφος Robert Bringhurst εξηγεί ότι ο αστερίσκος εμφανίζεται "στην εικονογραφική γραφή των Σουμερίων και ήταν σε διαρκή χρήση ως γραφικό σύμβολο για τουλάχιστον 5.000 χρόνια". Αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η σφηνοειδής έκδοσή του και ο σύγχρονος αστερίσκος είναι άσχετες, προτιμώντας μια προέλευση από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που συμβόλιζε προβλήματα με τα κείμενα.


Looped square

Cox mound gorget, Τενεσί, ΗΠΑ, 1250–1450 - πηγή

Αυτό το παραμορφωμένο σύμβολο έχει πολλά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του Cox Mound Gorget, το οποίο αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων του Τενεσί στα 1250 μ.Χ. Επίσης χρησιμεύει για να δείξει "σημεία ενδιαφέροντος" σε όλα τα σκανδιναβικά κράτη. Ονομάζεται και Saint John's Arms, Saint Hannes cross, Gorgon loop, κλπ. Αλλά σήμερα, είναι γνωστό επειδή χρησιμεύει ως σύμβολο της Apple.


Η θέση του στην Apple δεν ήταν πάντα σίγουρη. Ο ενθουσιώδης του σχεδιασμού Στιβ Τζομπς "μισούσε" μια προτεινόμενη έκδοση του "Apple key", γεγονός που σήμαινε ότι κάθε εντολή του πληκτρολογίου που χρησιμοποιούνται για αυτό το κλειδί είχε ένα λογότυπο της Apple δίπλα στην οθόνη. Ο Τζομπς είπε στον Andy Hertzfeld, "υπάρχουν πάρα πολλά μήλα στην οθόνη! Είναι γελοίο! Χρησιμοποιούμε το λογότυπο της Apple μάταια! Πρέπει να σταματήσουμε!"

Έτσι η bitmap artist Susan Kare "έψαξε σε ένα διεθνές λεξικό συμβόλων" και βρήκε το σύμβολο για τις εντολές της Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου