Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Οι 116 φωτογραφίες που επέλεξε η NASA για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους


Εάν οποιαδήποτε ευφυής ζωή στο γαλαξία μας συναντήσει το διαστημόπλοιο Voyager, αν έχουν εξελιγμένη την αίσθηση της όρασης και αν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις οδηγίες που παρέχονται, αυτές οι 116 εικόνες είναι το μόνο που θα γνωρίσουν από το είδος και τον πλανήτη μας, ο οποίος μπορεί μέχρι τότε να μην υπάρχει.



Όταν τα δίδυμα, μη επανδρωμένα, διαπλανητικά διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2 εστάλησαν στο διάστημα το 1977 -το 2 στις 20 Αυγούστου και το 1 δεκαέξι μέρες μετά, στις 5 Σεπτεμβρίου- αποστολή τους ήταν να διερευνήσουν τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και κατόπιν το πέραν αυτών διάστημα.

Τα δύο διαστημόπλοια έχουν στείλει πάρα πολλές εικόνες και πληροφορίες για τους τέσσερις γίγαντες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα.

Όμως, η NASA ήξερε ότι αφού ολοκληρωνόταν η πλανητική περιοδεία, τα Voyager θα παρέμειναν σε τροχιά προς το διαστρικό χώρο, έχοντας αποκτήσει αρκετή ταχύτητα από την βαρύτητα του Δία και τελικά θα ξέφευγαν από το ηλιακό μας σύστημα. Από τη στιγμή που θα έμπαιναν στην τροχιά του Γαλαξία μας, τα Voyager θα έπρεπε να μεταφέρουν ένα μήνυμα από τον δημιουργό τους.

Η ομάδα του προγράμματος έπεισε τον διάσημο Αμερικανό αστρονόμο και αστροφυσικό Καρλ Σάγκαν να φτιάξει ένα μήνυμα. Η επιτροπύ του Σάγκαν επέλεξε έναν επίχρυσο με χάλκινο πυρήνα δίσκο ως μέσο και μέσα σε έξι εβδομάδες παρήγαγε τον "Golden Record", μια συλλογή ήχων και εικόνων.

Πώς θα ξέρουν οι εξωγήινοι να χειριστούν τον Δίσκο;

Ο δίσκος βρίσκεται εξωτερικά των Voyager 1 και 2 και είναι καλυμμένος με προστατευτική εξωτερική θήκη η οποία περιέχει ένα απλό εγχειρίδιο χρήσης. Στην θήκη υπάρχουν χαραγμένα σύμβολα που εξηγούν πως να αναπαραχθεί ο δίσκος. Τοποθετήστε τον δείκτη πάνω ή κάντε κλικ στους κίτρινους κύκλους για να δείτε τι σημαίνει η κάθε... διαστρική σπαζοκεφαλιά:



Τι άλλο υπάρχει στον δίσκο;



  • 116 εικόνες (αυτές που εμφανίζονται στο βίντεο) σε αναλογική μορφή που απεικονίζουν την επιστημονική γνώση, την ανθρώπινη ανατομία, τις ανθρώπινες προσπάθειες και το περιβάλλον μας. Όλες οι εικόνες είναι έγχρωμες εκτός από 20 που ασπρόμαυρες.
  • Χαιρετισμοί σε 50 γλώσσες. Στα χαιρετιστήρια μηνύματα υπάρχει και ένα στα αρχαία ελληνικά: «Οἵτινές ποτ' ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι".
  • Φυσικοί ήχοι (άνεμος, βροντή) και ήχοι ζώων της Γης.
  • Σχεδόν 90 λεπτά μουσικής απ' όλο τον κόσμο. Στον δίσκο δεν συμπεριλαμβάνεται το "Here Comes the Sun" των Beatles που ήθελαν οι ίδιοι να βάλουν αλλά δεν πήραν άδεια από την εταιρία τους.
  • Επίσης, υπάρχει ένα μήνυμα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Δείτε εδώ όλη την λίστα με τις εικόνες και ακούστε όλους τους ήχους, τους χαιρετισμούς και τα τραγούδια.


Πού βρίσκονται τώρα;

Μέχρι και σήμερα τα Voyager 1 και επικοινωνούν με την Γη -η ενέργειά τους αναμένεται να χαθεί στα 2020. Έτσι έμαθε η NASA, και το ανακοίνωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, ότι το Voyager 1 έγινε επισήμως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτάνει στο διαστρικό χώρο. Η είσοδος στο διαστρικό χώρο έγινε στις 25 Αυγούστου του 2012.

Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή ταξιδεύει μέσα από τα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρας. Αυτό κινείται προς το νότο σε σχέση με την τροχιά της Γης, ενώ το Voyager 1 κινείται προς τα βόρεια. Σε περισσότερα από 40.000 χρόνια, το καθένα τους θα περάσει πιο κοντά σε κάποιο άλλο αστέρι από ό,τι στον ήλιο μας -ή, ακριβέστερα, τα αστέρια θα περάσουν από αυτά.

Υπάρχουν άλλα τρία διαστημικά σκάφη που κατευθύνονται προς το διαστρικό διάστημα. Δύο από αυτά, είναι το Pioneer 10 και Pioneer 11. Τα Pioneer 10 και 11 εκτοξεύθηκαν το 1972 και 1973 και από τότε έχει χαθεί η επικοινωνία μαζί τους. Και αυτά μεταφέρουν 'ένα μήνυμα σε έναν επίχρυσο δίσκο από αλουμίνιο, σχεδιασμένοι και αυτοί τον Σάγκαν και την ομάδα που έφτιαξαν τους Χρυσούς Δίσκους των Voyager πέντε χρόνια μετά.

Το πέμπτο διαστημόπλοιο είναι το New Horizons, που προσπέρασε τον Πλούτων φέτος. Έχει την ίδια κατεύθυνση με το Voyager 2, αλλά εκτοξεύθηκε το 2006. Το New Horizons δεν διαθέτει κάποιο μήνυμα, αλλά η ομάδα που ηγείται ο Jon Lomberg, μέλος της ομάδας του Σάγκαν, προσπαθεί να πείσει τη NASA να ανεβάσει ένα μήνυμα.

από: vox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου