Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα δέντρο που ανήκει στον εαυτό του


Λίγο μακριά από το κέντρο της Athens στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, βρίσκεται μια λευκή βελανιδιά που ανήκει... στον εαυτό της.



Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάποιος καθηγητής Colonel William H. Jackson από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια "ερωτεύτηκε" ένα δέντρο. Μια λευκή βελανιδιά ηλικίας 350 χρόνων βρισκόταν στην οικογενειακή έκταση του Jackson απ' όταν ο William ήταν μικρό αγόρι. Σαν ενήλικας, ο Jackson ήταν αφοσιωμένος στο να προσέχει το δέντρο... για πάντα.

Ο ίδιος συνέταξε μια πράξη και χορήγησε στο δέντρο την αυτονομία του. Η αρχική πράξη έχει χαθεί στην ιστορία, αλλά μια πλάκα στις ρίζες του δέντρου γράφει:


"Επειδή και λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη αγάπη που τρέφω γι' αυτό το δέντρο και την μεγάλη επιθυμία που έχω για να το προστατεύω για πάντα, του μεταβιβάζω την πλήρη κατοχή του εαυτού του και όλο το έδαφος μέσα σε έκταση οκτώ ποδών γύρω του από όλες τις πλευρές".

Αλλά το "για πάντα", δεν ήταν γραφτό να γίνει. Η βελανιδιά επέζησε μέχρι το 1942, όταν ξεριζώθηκε από μια καταιγίδα, αλλά είχε γίνει δίνει ορόσημο της περιοχής, και έτσι η κοινότητα κινητοποιήθηκε για να το αντικαταστήσει. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Junior Ladies Garden Club φύτεψε ένα νέο δέντρο χρησιμοποιώντας ένα από τα βελανίδια του δέντρου. Το νέο δέντρο θα ονομαζόταν "The Son of the Tree That Owns Itself" (ο γιος του δέντρου που ανήκε στον εαυτό του) -ένα όνομα που ξεχάστηκε γρήγορα. Για τους ντόπιους, η άσπρη βαλανιδιά είναι απλά το Δέντρο που Ανήκει στον Εαυτό του.

Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες της λέσχης που φύτεψαν τον σπόρο προσέχουν το δέντρο. Οι ντόπιοι κάνουν κάθε χρόνο γενέθλια στο δέντρο και το διακοσμούν για τα Χριστούγεννα. Το 2008, ένας χορηγός δώρησε ένα σύστημα προστασίας από κεραυνούς, ενώ το δέντρο έχει γίνει ποίημα και έχει καταγραφεί σε διάφορα παιδικά βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου