Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Hibaku Jumoku: Τα δέντρα που επιβίωσαν στη Χιροσίμα


Μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945, με το περιβάλλον κατεστραμμένο, τα εδάφη απανθρακωμένα και την ανεξέλεγκτη ακτινοβολία, ο Δρ Χάρολντ Γιάκομπσεν, ένας επιστήμονας από το Σχέδιο Μανχάταν, δήλωσε στην Washington Post ότι η Χιροσίμα θα ήταν για πάντα άγονη και τίποτα δεν θα καλλιεργούνταν για 75 χρόνια. Αλλά η φύση είχε άλλα σχέδια.



Την επόμενη άνοιξη, προς έκπληξη και απόλαυση όλων, νέοι βλαστοί είχαν δει ξεφυτρώσει ανάμεσα στα συντρίμμια της πόλης. Αυτά τα νέα δενδρύλλια έδιναν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους επιζήσαντες της ατομικής βόμβας και τους έδιναν ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ξαναχτίσουν την πόλη τους.


Σήμερα, 70 χρόνια μετά από την ατομική βόμβα, η Χιροσίμα είναι μια πράσινη, ζωντανή και σύγχρονη πόλη. Πολλά από τα δέντρα που φυτεύτηκαν στην πόλη μετά τον πόλεμο ήταν δώρα από το εξωτερικό ή από άλλα μέρη της Ιαπωνίας. Ωστόσο, εκατοντάδες δέντρα που στέκουν ακόμα και σήμερα υπήρχαν γύρω από την περιοχή όταν έγινε η ρίψη της βόμβας. Παρά το ότι ήταν σπασμένα και καμμένα, επέζησαν και σύντομα ήταν και πάλι υγιή.


Μετά τον πόλεμο, πολλά από αυτά τα δέντρα διατηρήθηκαν σε 55 μέρη μέσα σε ακτίνα 2 χλμ από το επίκεντρο. Σήμερα, έχουν καταγραφεί επισήμως ως τα "A-bombed tree". Κάθε δέντρο ονομάζεται "Hibaku Jumoku" (επιζών δέντρο) και αναγνωρίζεται από ένα ταμπελάκι. Σύμφωνα με το δήμο της Χιροσίμα, υπάρχουν περίπου 170 τέτοια δέντρα που αντιπροσωπεύουν 32 διαφορετικά είδη.


Το δέντρο που βρίσκεται πλησιέστερα στο επίκεντρο είναι μια ιτιά, το οποίο βρίσκεται 370 μέτρα μακριά από την έκρηξη. Αν και το αρχικό δέντρο έπεσε από τη βόμβα, οι ρίζες του επέζησαν και φύτρωσαν νέα μπουμπούκια στη βάση του. Μια άλλη ιτιά βρίσκεται κοντά στο Seishonen και στο Στάδιο Μπέιζμπολ, 450 μέτρα μακριά από το σημείο μηδέν. Δείτε μια μικρή λίστα με αυτά τα δέντρα εδώ.

Τα δέντρα βρίσκονται όλα σε δημόσια κτίρια, ναούς και ιερά, και είναι υπό την φροντίδα του δήμου της Χιροσίμα. Σπόροι και φυτά από τα δέντρα μοιράστηκαν σε όλη την Ιαπωνία και στο εξωτερικό, και αυτά τα νέα δέντρα πλέον μεγαλώνουν σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Ο ένας από τους δύο πυλώνες του Sanno Shrine Torii έπεσε από την βόμβα (φωτογραφία πάνω). Η έκρηξη διέλυσε τα κλαδιά και τα φύλλα των 2 δένδρων καμφοράς που βρισκόταν στον περίβολο του ναού, που τότε ήταν ηλικίας πάνω από 500 χρόνια. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ο φόβος ότι τα δέντρα δε θα τα κατάφερναν και θα μαραίνονταν. Ωστόσο, σταδιακά άρχισαν να ανακάμπτουν και τώρα καλύπτονται από πυκνά φύλλα και κλαδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου