Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Όταν ανθίζει το λουλούδι "άμορφος φαλλός"


Το Amorphophallus titanum, γνωστό ως άμορφος φαλλός (corpse flower στα αγγλικά), πήρε το όνομα του από τις λατινικέ ρίζες: amorphos (χωρίς μορφή), phallos (φαλλός) και titanum (τεράστιος).



Πρόκειται για ένα λουλούδι που ανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari σε δάση της περιοχής.

Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο καθώς φτάνει τα 3,5 μέτρα σε ύψος, ενώ ο βλαστός και το φύλλωμα ενός ενήλικου φυτού μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο.

Αν όλα αυτά δεν σας λένε κάτι, όταν το γιγάντιο φυτό ανθίζει, μυρίζει σαν σάπιο κρέας -μια μυρωδιά που είναι προφανώς δελεαστική για τα έντομα που συρρέουν στο λουλούδι και το γονιμοποιούν.

Το φυτό μπορεί να κάνει μέχρι και 15 χρόνια -ή και περισσότερο- για να ανθίσει, και όταν συμβαίνει αυτό, διαρκεί μόνο περίπου δύο ημέρες. Έτσι, όταν ένα τέτοιο φυτό άρχισε να ανθίζει το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου στους Βοτανικούς Κήπους του Ντένβερ μαζεύτηκαν περίπου 22.000 άνθρωποι για να δουν το φυτό, αν και πολλοί έκαναν παράπονα ότι δεν υπήρχε τόση... δυσωδία -αν δηλαδή μπορεί κανείς να πει ότι έχει τέτοιο "παράπονο"...

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου