Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η πρώτη, μικροσκοπική διαφήμιση για τον Μεγάλο Γκάτσμπυ όταν εκδόθηκε πριν από 90 χρόνια


Δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου του 1925, μια ημέρα πριν από την έκδοση του The Great Gatsby του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Ήταν σε ένα μικρό σημείο ανάμεσα σε πωλήσεις φτηνών μυθιστορημάτων, διαφημίσεις για πασχαλινά καλάθια και ειδήσεις σχετικά με τις τιμές των αμαξών.




Σε κάποιο βαθμό, η μικρή διαφήμισή παραποιεί το πόσο αναμενόμενο ήταν το βιβλίο του Φιτζέραλντ. Αν και το άστρο του είχε ξεθωριάσει, ήταν ακόμη ο νεαρός συγγραφέας που είχε έγραψε τα This Side of Paradise (1920) και The Beautiful and Damned (Όμορφοι και καταραμένοι, 1922). Περίπου 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση, έλαβε μια ισχυρή κριτική από τους Times (αν και το βιβλίο ονομάστηκε "περισσότερο μια μακρά αλλά σύντομη ιστορία παρά μυθιστόρημα") και στις 12 Απριλίου είχε μια μεγαλύτερη διαφήμιση (παρόλο που ήταν γεμάτη με 19 ακόμη βιβλία).

Από πολλές απόψεις, η μικροσκοπική διαφήμισή αντιπροσωπεύει την πρώιμη μοίρα του Μεγάλου Γκάτσμπυ. Πολλές από τις πρώτες αναφορές δεν ήταν τόσο εγκωμιαστικές όπως αυτή στους Times. Η St. Louis Dispatch αποκάλεσαι το βιβλίο "μια μικρή παράσταση" και η εφημερίδα Dallas Morning News λυπήθηκε την παρακμή της καριέρας του Φιτζέραλντ. Ούτε οι πωλήσεις πήγαν ιδιαίτερα καλά: μέχρι τη στιγμή του θανάτου του το 1940, ο Φιτζέραλντ είχε κερδίσει λίγο πάνω από 13 δολάρια σε δικαιώματα πέραν των αρχικών 2.000 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου