Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τι απέγιναν οι πίνακες του Bob Ross;


Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Νόρμαν "Μπομπ" Ρος -ο τηλεοπτικός ζωγράφος που με την εκπομπή του "The Joy of Painting" (Η Χαρά της Ζωγραφικής) μάθαμε και εμείς στην Ελλάδα από την ΕΡΤ3- δήλωσε σε συνέντευξή του στους New York Times το 1991 ότι είχε φτιάξει πάνω από 30.000 πίνακες από τα 18 του. Αν αυτοί οι πίνακες δεν έχουν πουληθεί, τι απέγιναν;



Ο Bob είχε μιλήσει και γι' αυτό:

"Ένα από τα ερωτήματα που ακούω ξανά και ξανά και ξανά είναι, 'Τι κάνεις με όλα αυτά τα έργα που κάνεις στην τηλεόραση;' Τα περισσότερα από αυτά τα έργα δωρίζονται σε διάφορους σταθμούς του δικτύου PBS (το δίκτυο στο οποίο προβάλλονταν η εκπομπή του Ρος) σε όλη τη χώρα. Αυτοί τους δημοπρατούν και βγάζουν χρήματα. Έτσι, αν θέλετε να κάποιον πίνακα, επικοινωνήστε με κάποιον σταθμό του PBS. Τους δίνουμε σε σταθμούς σε όλη τη χώρα για να τους βοηθήσουμε σε εράνους".

Αν αυτό είναι αλήθεια, ο Ρος πιθανώς δώρισε περίπου 1.200 έργα ζωγραφικής. Ο τηλεοπτικός ζωγράφος γύρισε 403 επεισόδια μέσα σε 10 χρόνια (η εκπομπή του παιζόταν από το 1983 ως το 1994 αδιαλείπτως) και έφτιαχνε τρία αντίτυπα του κάθε πίνακα ανά επεισόδιο (για να κερδίζει χρόνο).


Το πρώτο αντίγραφο δεν εμφανιζόταν στην οθόνη ενώ ο Ρος αναφερόταν σ' αυτό, ενώ οι κάμερες τραβούσαν (κανένας από τους πίνακες δεν ήταν αυθόρμητος). Ο Ρος ζωγράφιζε ένα τρίτο αντίγραφο όταν τελείωνε το γύρισμα, ενώ ένας βοηθός του στεκόταν πίσω του και τραβούσε φωτογραφίες της κάθε πινελιάς. Αυτές οι φωτογραφίες έμπαιναν στα βιβλία του "How to".

Οπότε, τι έγιναν τα 28.800 έργα που έφτιαξε εκτός τηλεόρασης;

Υπάρχει μόνο μια αόριστη ιδέα. Μερικά έργα του πράγματι πουλήθηκαν. Πριν γίνει τηλεοπτικός αστέρας, ο Ρος υπηρέτησε δύο δεκαετίες στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην Αλάσκα, από την οποία αποστρατεύτηκε πριν ξεκινήσει την περιπέτειά του με την ζωγραφική. Εκεί, ζωγράφιζε και πουλούσε έργα του. Αργότερα, ο Ρος δίδασκε και έδινε δωρεάν τα έργα του στους μαθητές του. Μερικές φορές κρατούσε τους πίνακές του που τελικά τους έδινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μερικοί από τους πίνακές του βρέθηκαν στη μαύρη αγορά: κατά τη διάρκεια της 2ης σεζόν του Χαράς της Ζωγραφικής, ένας διαρρήκτης έκλεψε 13 πίνακες από το φορτηγάκι του Ρος.

Trivia


Ο Ρος γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1942 στην Ντεϊτόνα της Φλόριντα, αλλά μεγάλωσε στο Ορλάντο. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο για να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα και σε ηλικία 17 ετών κατατάχτηκε στην αμερικανική ΠΑ. Η μετάθεσή του στο χιονισμένο Άνκορατζ της Αλάσκα θα τον έφερνε για πρώτη φορά στη ζωή του σε επαφή με το χιόνι.

Την δεκαετία του 1960, θα πάρει το πρώτο του μάθημα ζωγραφικής σε μια υπηρεσία ψυχαγωγίας της Αεροπορίας. Η ζωγραφική τον καλούσε σε βαθύτερη εκπαίδευση κι έτσι ξεκίνησε η μαθητεία του δίπλα στον Γερμανό William Alexander, ο οποίος είχε την τηλεοπτική εκπομπή ζωγραφικής "The Magic World of Oil Painting" που έμελλε να γίνει ανταγωνιστής του Ρος. Αργότερα, ο ένας μίσησε τον άλλο.

Συνειδητοποίησε ότι η γρήγορη τεχνική του του επέτρεπε να βγάζει περισσότερα από την πώληση των έργων του παρά από τον μισθό του στρατιωτικού και εγκατέλειψε την ΠΑ. Πήγε σε μερικές σχολές καλών τεχνών (τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς), οριστικοποίησε την "υγρή τεχνική" του που του επέτρεπε να εφαρμόζει πολλαπλές στρώσεις χρώματος μέχρι να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε λιγότερο από μία ώρα.


Έτσι άρχισε να διδάσκει τη μέθοδό του σε φίλους και ερασιτέχνες ζωγράφους πριν του γίνει η πρόταση για τη δική του εκπομπή. Η Χαρά της Ζωγραφικής έκανε ντεμπούτο το 1983 στο δίκτυο PBS. Η εκπομπή φιλοξενήθηκε σε περισσότερους από 275 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, γεννώντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία. Από εκπαιδευτικό υλικό και βιβλία εκμάθησης της τεχνικής του μέχρι και ειδικά ελαιοχρώματα, ο ζωγράφος κάλυψε όλη την γκάμα της δουλειάς του με δικά του προϊόντα, γινόμενος διασημότητα. Ο ζωγραφικός κολοσσός του έφτασε να αξίζει περισσότερα από 15 εκατ. δολάρια.

Την εποχή που προσπαθούσε να μειώσει τα προσωπικά του έξοδα για να συντηρείται από την πώληση των πινάκων του αποφάσισε να περιορίσει το κούρεμα. Έτσι, έκανε τα μαλλιά του περμανάντ. Όταν ξεκίνησε η τηλεοπτική του καριέρα, ο κόσμος τον γνώρισε και τον αγάπησε λόγω της αφάνας που έγινε τελικά σήμα-κατατεθέν του. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δεν του άρεσε.


Ποτέ δεν πήρε χρήματα από την εκπομπή του. Το εισόδημά του προερχόταν εξολοκλήρου από την Bob Ross Inc. Από την εκπομπή έπαιρνε μόνο την απαραίτητη διαφήμιση για τα προϊόντα του (20 βιβλία και 100 εκπαιδευτικές κασέτες). Γύριζε έναν ολόκληρο τηλεοπτικό κύκλο τόσο γρήγορα όσο ζωγράφιζε. Ολοκλήρωνε τα 13 επεισόδια της σεζόν μέσα σε 2 μέρες, κάτι που τον απάλλασσε αμέσως από τις τηλεοπτικές υποχρεώσεις ολόκληρης της χρονιάς.

Το 1994 αναγκάστηκε να διακόψει απρόοπτα την εκπομπή του λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του. Είχε ήδη διαγνωστεί με λέμφωμα και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις. Πέθανε στις 4 Ιουλίου 1995, χτυπημένος από καρκίνο. Ήταν μόλις 52 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου