Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Πώς ο Πλούτωνας βαφτίστηκε από μια 12χρονη

Έγχρωμη φωτογραφία του Πλούτωνα τραβηγμένη στις 13 Ιουλίου 2015 από την διαστημοσυσκευή Νέοι Ορίζοντες. Η ανοιχτόχρωμη περιοχή κάτω δεξιά ονομάζεται Περιοχή Τόμπω ή Καρδιά του Πλούτωνα - πηγή

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ο Πλούτωνας ονοματίστηκε από τους αστρονόμους. Δεδομένου του γεγονότος ότι είναι από ο πλανήτης που ανακαλύφτηκε πιο πρόσφατα απ' όλους -το 1930- ίσως να σκεφτούν μερικοί ότι ακολουθεί την ονοματολογία των άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος (όλοι έχουν ονόματα αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών θεών).

Ο Πλούτωνας όμως οφείλει το όνομά του σε μια 12χρονη κατά τη διάρκεια ενός πρωινού.



Η μικρή ήταν η Venetia Burney, μια Βρετανίδα μαθήτρια που σκέφτηκε το όνομα τον Μάρτιο του 1930, λίγο μετά την ανακάλυψη του πλανήτη. Η ίδια η Burney (πέθανε το 2009) αφηγήθηκε την ιστορία στη NASA το 2006, όταν και εκτοξεύτηκε το New Horizons:

Έπαιρνα το πρωινό μου με τη μητέρα μου και τον παππού μου. Και ο παππούς, ενώ διάβαζε την εφημερίδα του, μας ανέφερε τα νέα της ανακάλυψης και ότι σκεφτόταν πώς θα μπορούσαν να ονομάσουν τον νέο πλανήτη. Για κάποιο λόγο, μετά από μια σύντομη παύση, είπα, "Γιατί να μην τον πούνε Πλούτωνα;". Ήξερα για τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους και τα ονόματα των άλλων πλανητών, όπως και ήξερα ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί αυτό το όνομα.

Η Venetia Burney - πηγή

Πώς η πρόταση της Burney έγινε το επίσημο όνομα του πλανήτη

Για δεκαετίες, οι αστρονόμοι έψαχναν έναν υποθετικό "Πλανήτη X" πέρα από τον Ποσειδώνα, αλλά όταν ο Κλάιντ Τόμπω (Clyde Tombaugh) τον βρήκε τον Φεβρουάριο του 1930, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Lowell Observatory της Αριζόνα δεν είχαν ένα όνομα κατά νου.

Μετά την ανακάλυψη, έλαβαν χιλιάδες προτάσεις από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και το Πλούτωνας που τους προτάθηκε από τον παππού της Burney, τον βιβλιοθηκάριο του Oxford, Falconer Madan. Εκείνος έδωσε την ιδέα στον αστρονόμο του Oxford Herbert Hall Turner, ο οποίος έστειλε το εξής τηλεγράφημα στο Lowell Observatory: "Για το όνομα του νέου πλανήτη, σας παρακαλώ σκεφτείτε το ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ, που πρότεινε η μικρή Venetia Burney για τον σκοτεινό και ζοφερό πλανήτη."

Οι αστρονόμοι τελικά έβαλαν ψηφοφορία μεταξύ των ονομάτων Πλούτωνας, Μινέρβα (Αθηνά) και Κρόνος. Τον Μάιο, ανακοινώθηκε ότι το Πλούτωνας είχε κερδίσει ομόφωνα.

Στην επιλογή βοήθησε και το γεγονός ότι το όνομα, Pluto στα αγγλικά, ξεκινάει με τα γράμματα "P" και "L" -φόρος τιμής στον Percival Lowell, τον ιδρυτή του παρατηρητηρίου και δημιουργό της αναζήτησης για τον Πλούτωνα.

Η Burney είπε ότι είχε ξεχάσει τα περί ονοματοθεσίας και εξεπλάγη όταν έμαθε ότι η πρότασή της είχε κερδίσει. Ο παππούς της της έδωσε 5 λίρες σαν ανταμοιβή.

Οι ειδήσεις δεν ανέφεραν ποιανού ιδέα ήταν το επιλεγμένο όνομα και ο ρόλος της είχε ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι που αναφέρθηκε σε άρθρο του Sky & Telescope το 1984.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου